Mohutné plameny a stoupající kouř vyděsily obyvatele Prahy v pondělí časně ráno. Oheň se rozhořel ve dvou bronzových mísách, jež stály po obou stranách Stalinova pomníku a na rozdíl od diktátora jsou na místě dodnes. Ohně se v nich v 50. a 60. letech zapalovaly při různých výročích. 

K celému počinu se na facebooku přihlásila umělecká skupina Ztohoven, jež si pro znovuzapálení „věčného ohně“ zvolila 25. únor 2019, tedy přesně 50 let ode dne, co se u pasáže Jalta na Václavském náměstí po vzoru Jana Palacha upálil student železničářské průmyslovky Jan Zajíc na protest proti normalizaci. „Stalinův památník byl postaven k uctění kultu diktátora. Jeho figura byla odstraněna, ale pomník čeká na dalšího nástupce,“ řekli zástupci skupiny Blesk.cz. 

Oheň je podle nich symbol, jejž používali různí autoritáři v minulosti i současnosti, právě proto ho zvolili jako formu vyjádření svého názoru. „Vzývání temných sil a očekávání nového vůdce se bez ohně neobejde. V ohni zahynul Jan Zajíc a oheň plál na Letné při různých příležitostech a primárně při oslavách Vítězného února. Diktátoři se mění, ale oheň zůstává,“ vysvětlila skupina Ztohoven své pohnutky.

 

Umělce, kteří mají na svědomí také fiktivní atomový výbuch v pořadu České televize Panorama nebo proslulé vyvěšení červených trenýrek na Pražském hradě, za jejich počin nejspíš i nyní čeká popotahování - mohli se totiž dopustit protiprávního jednání. „Společnost, která spravuje Letenské sady, to prověří, a pokud došlo k poškození majetku, věc předáme policii České republiky,“ okomentoval situaci mluvčí pražského magistrátu Tadeáš Provazník. Ta už se případem zabývá. „Místně příslušní policisté celou událost nyní prošetřují a zjišťují, zda se někdo takovým jednáním dopustil protiprávního jednání či nikoli,“ uvedl policejní mluvčí Tomáš Hulan.

Fotogalerie
3 fotografie