Myšlenka iShorts vznikla v době, kdy Petr Horák připravoval svůj školní krátký film. „Neměl jsem žádnou, nebo velice slabou představu o filmových festivalech, a chtěl jsem ten film ukázat co nejvíce lidem. Tak jsem oslovil pražské kino, které mělo jeden z prvních digitálních projektorů v Praze, a tak začaly iShorts,“ vzpomíná na začátky před čtrnácti lety. Dnes se iShorts rozrostlo a představuje nejen Pražanům oceňované krátké filmy z celého světa.

Krátkému filmu se blýská na lepší časy

Během těch čtrnácti let Petr vnímá výraznou změnu v daném žánru. „Změnilo se toho opravdu hodně díky digitalizaci. Jednak daleko více lidí může natočit krátký film s daleko lepší technikou, která je přístupnější. Zároveň má více možností, kde svůj film prezentovat. Například internet, tam se vejdou všechny krátké filmy (smích), ale i to kino je dnes přístupnější, i když tam to není stále vůbec jednoduché,“ vysvětluje, že je dnes mnohem zajímavější vybírat pořádné filmové sólokapry, které za to stojí, než tomu bylo před lety.

Neunudíte se!

V čem jsou podle něj »kraťasy« lepší než klasická devadesátiminutová stopáž filmu? Jako hlavní výhodu vnímá jednoznačně stopáž. „Když vás film nebaví, rychleji skončí a vy se můžete podívat na další. To je trochu v nadsázce,“ říkal se smíchem. „Hlavní výhodu krátkých filmů vidíme v tom, že nejsou tolik finančně spoutané jako celovečerní filmy. Tvůrci mají většinou větší tvůrčí volnost, a tak vznikají odvážnější a mnohdy i lepší věci,“ poukazuje na to, že u některých žánrů (například sci-fi nebo horor) se člověk často diví, jaké úžasné věci dokáží lidé často doma na svém počítači vytvořit.

Oscarové filmy

Na výběr toho má dnes hodně k vytvoření plejády těch nejlepších. Právě 20. a 21. února v Bio Oku iShorts promítne ty nejlepší, které byly nominované i na Oscara. Je i Petr Horák větší fanoušek Oscarů než ostatních evropských filmových festivalů? „Mně osobně přijde, že jsou více zaměřené na diváka než ty z evropských cen, více na poroty z filmových festivalů. Na druhou stranu jsem rád, že v poslední letech jsou na Oscara za krátký hraný film nominovány hodně evropské krátké filmy.“

Během dvou dní promítnou pět hraných a pět animovaných snímků. Kterým zrovna iShorts fandí, aby získalo Oscara? „Za hrané filmy držíme palce americkému, který je to jediný zástupce z USA v pětici finalistů, Barva kůže. Má rozhodně zajímavou pointu i když také zapadá do neveselého tématu, který většina nominovaných filmů tento rok ukazují,“ rozpovídal se s nadšením.

„Nechci ho ale prozrazovat, proto zvu diváky do kina. U animovaných filmů držíme palce hned dvěma. O zvířatech a skupinové terapii o skupině různorodých zvířat na skupinové terapii u doktora psa. Druhým filmem je milý čínsko-americký krátký film Malý krok, velký skok o dívce Luně, která se chce stát astronautkou,“ dodává.

Jak si vedou Češi?

Přestože na tyto festivalové projekce míří několik stovek Pražanů, česká kinematografie krátké metráži zrovna nepřeje. „U nás vzniká 95% krátkých filmů na filmových školách, kdežto v zahraničí podporují krátké filmy i nezávislé produkce, takže krátký film se rozhodně nerovná pouze školnímu cvičení,“ sdílel svůj pohled Petr Horák, který do přehlídky zasazuje i českou tvorbu.

iShorts přináší program zajímavých krátkých filmů do kin každý měsíc. V březnu se bude věnovat britským krátkým filmům, neboť březen bude měsíc brexitu. Zároveň připravuje program českých a slovenských školních krátkých filmů a také přehlídku krátkých filmů z významného amerického festivalu Sundance. Na podzim
pak přijde program hororových krátkých filmů a na závěr program krátkých filmů žen režisérek s organizací Girls in Film.

Fotogalerie
7 fotografií