Hlavním tématem letošních trhů na Staroměstském náměstí, které jsou největší v České republice, jsou Nebeské Vánoce. Tradiční dekorativnost nahradí spíše příběh, který návštěvníkům trhů zprostředkuje pět velkých andělů, z nichž jeden bude symbolicky rozsvěcet svíčku na vánočním stromě, dva ozdobí vyhlídkový most a dva budou fungovat jako fotopointy, kde si návštěvníci mohou udělat památeční snímek například v náruči křídel.

„V této pro všechny těžké době jsme chtěli pompéznost nahradit symbolikou a příběhem. Andělé by při této příležitosti neměli být jen jakýmsi průmyslovým výrobkem, ale měli by přispět i k estetickému zážitku. Při jejich výrobě jsme vzpomněli pražskou Rodinovu (Auguste Rodin, jeden z nejvýznamnějších sochařů 19. století, pozn. red.) výstavu z roku 1902, kde sochy vypadaly, jak kdyby se měly zrovna dát do pohybu. Doufáme, že tak budu působit i naši andělé,“ řekla na tiskové konferenci Eva Poláčková ze společnosti Decoled, která má výzdobu letošních pražských trhů na starosti.

Kilometry řetězů a desetitisíce žárovek

Jako už tradičně nebude chybět ani vánoční strom. Ten letošní, z obce Kytlice-Mlýny z Ústeckého kraje,  je pětadvacet metrů vysoký a rostl 58 let. „V duchu udržitelnosti nekácíme ten nejhezčí strom v lese, ale takový, který by se musel stejně pokácet. Letošní strom rostl v nebezpečném místě nedaleko železniční dráhy, proto musel být pokácen. Na místě se navíc zjistilo, že vedle stojí ještě jeden strom, který byl nakonec využit pro trhy na Václavském náměstí,“ vysvětlil radní pro majetek Jan Chabr (TOP 09)

O kácení, převoz i následné zdobení se postarala městská společnost Technologie hl. m. Prahy (THMP). Strom rozsvítí bezmála devět kilometrů kabelů s osmaosmdesáti tisíci LED diodovými žárovkami. I když se to může zdát jako opravdu velké množství žárovek, díky nejmodernější technologii nebude spotřeba energie nijak závratná. „Strom nebude svítit po celý den, jak tomu bylo v minulých letech, ale pouze od 16 hodin do půlnoci. Náklady na osvětlení tak budu 108 korun za den svícení,“ sdělil Chabr. Na stromě bude také probíhat každou půlhodinu vánoční animace v doprovodu vánočních písní. Celkové náklady včetně animace pak budou 320 korun den.

Dobré jídlo, tradiční výrobky a bohatý program

Na návštěvníky bude na Staroměstském náměstí v 79 vánočních stáncích čekat i pestrý sortiment. Prodejci v nich nabídnou především vánoční zboží a české rukodělné výrobky – vánoční ozdoby, vykrajovátka cukroví, dekorace, svíčky z včelího vosku, perličkové ozdoby z Jizerských hor, ozdoby ze slámy a šustí, kovářské výrobky, včetně předvádění kovářské práce i klasické foukané skleněné české ozdobičky. Chybět nebude ani tradiční svařené víno nebo klobása. „Bohužel vlivem rostoucích cen jsme byli nuceni zdražit. Letos bude stát svařák ze Chateau Valtice 90 korun, klobása pak 120 korun,“ informoval Libor Votruba, předseda představenstva společnosti Taiko.

Chybět nebude ani doprovodný program, kterého se zúčastní na 4000 vystupujících jak z České republiky, tak Bulharska nebo Nizozemí. „V první den zahájení trhů vyvrcholí charitativní projekt Rozsviťte s námi Prahu. Ve stejný den se mohou návštěvníci trhů setkat s tvůrci filmu Vánoční příběh a na pódiu vystoupí zpěvák Václav Noid Bárta. V programu nebude po dobu pěti týdnů chybět řada tradičních akcí, jako je Mezinárodní festival adventní a vánoční hudby s cenou Petra Ebena 2. prosince, nebo Mikulášská show 5. prosince. Štědrodenní naladění zajistí Česká mše vánoční Hej mistře v podání stočlenného orchestru přímo na Štědrý den či Novoroční zpěvy,“ vyjmenovává Simona Šteruská, programová manažerka trhů.

Covidová pauza

Trhy se konají po dvouleté vynucené covidové pauze. Votruba na závěr také připomněl loňskou prekérní situaci, kdy kvůli covidovým restrikcím vláda trhy zrušila den před jejich zahájením. „Celá situace byla nešťastná především pro prodejce, kteří měli již nakoupené zboží, jsem rád, že většina z nich toto složité období „přežila“ a pokračují s námi i letošní rok,“. „Zboží, které podléhalo krátké době spotřeby, Praha z velké části od prodejců vykoupila, aby jim snížila ušlý zisk. Následně jsme ho darovali do domů pro seniory nebo do dětských domovů. Jsem rád, že letos se trhy už konají bez omezení,“ uzavřel radní Chabr.

Video
Video se připravuje ...

Stavba vánočních trhu na Staroměstském náměstí je v plném proudu (23. listopadu 2022) Veronika Foltová

Fotogalerie
65 fotografií