Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Zvrat v Praze? ANO vyzvalo Piráty a STAN k jednání o programu, strany se nebrání

Aktualizováno -
11. října 2022
16:07
Autor: ČTK - 
10. října 2022
16:06

Pražští Piráti nebudou jednat s hnutím ANO o možné koalici. Jejich výzvu k setkání se nad programovými body vyslyší a s jeho zástupci se sejde pravděpodobně v příštím týdnu, uvedl primátor Zdeněk Hřib (Piráti). ANO vyzvalo k jednání o programu, nikoliv koalici, také hnutí STAN. Lídr STAN a primátorův náměstek Petr Hlaváček ČTK sdělil, že se zástupci STAN s hnutím ANO sejdou. ANO vyzvalo Piráty a STAN k jednání o nejpalčivějších problémech města, jako je energetika. Volby v Praze vyhrála koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) před ANO a Piráty.

„V tuto chvíli z pohledu Pirátů není koaliční jednání s hnutím ANO na stole. Obdrželi jsme výzvu klubu ANO k setkání o programových prioritách, k čemuž by mohlo dojít v průběhu příštího týdne. Nepůjde však o jednání o koalici,“ uvedl Hřib.

Jednání o programových záležitostech se nebrání ani hnutí STAN. „Hnutí ANO se nám ozvalo. Určitě se s nimi nad programovými prioritami sejdeme,“ uvedl Hlaváček. Zástupci STAN několikrát zopakovali, že o koalici chtějí jednat na půdorysu vládní koalice, tedy s Piráty a Spolu. STAN a Piráti navrhli přibrat do koalice ještě Prahu Sobě, ale to Spolu odmítlo.

Poslanec a lídr ANO Patrik Nacher ČTK řekl, že by nešlo o koaliční vyjednávání, diskutovalo by se o nejpalčivějších problémech města. Případně by mohlo vzniknout například memorandum a strany by začaly řešit problémy bez ohledu na to, zda už vznikla vládnoucí koalice. „Pokud by se našel programový průsečík, tak by se pak vidělo, jaké by byly další konkrétní kroky,“ řekl Nacher.

Výsledky voleb

Vyjednávání o podobě nové koalice začala v Praze hned po volbách, v neděli 2. října, kdy se odpoledne sešli Piráti, Praha Sobě a STAN a večer potom Spolu se STAN. Od té doby se několikrát sešli Piráti se Spolu, která jednala také s ANO. Z žádného z jednání dohoda nevzešla.

Komunální volby v Praze letos vyhrála koalice Spolu, která získala v 65členném zastupitelstvu 19 mandátů. Druhé skončilo ANO se 14 mandáty. Třetí Piráti budou mít 13 zastupitelů. Čtvrtá Praha Sobě má 11 mandátů, pět zastupitelů bude mít na pátém místě STAN. Šesté je SPD se třemi mandáty.

Video  Patrik Nacher: Jsme pozitivně naladěni. Kampaň jej vysávala, vadily mu osobní útoky  - Nikola Forejtová
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa