Vzpomínku na loňské oslavy vzniku samostatného Československa výrazně zakalil požár dřevěného kostela svatého Archanděla Michaela, který stojí v Kinského zahradě. Vzácná historická památka shořela v podstatě komplet, a odborníci z řad památkářů se shodli, že škoda je téměř nevyčíslitelná, především proto, že  jde o zcela unikátní stavbu ze 17. století.

Majitelem kostela je pražský magistrát, který ihned po tragédii začal jednat. Zorganizoval veřejnou sbírku a sliboval, že opravy zahájí co nejdříve. Jenomže ani po roce rekonstrukce neprobíhá. Kostel je pouze obestavěn speciální konstrukcí, která ho chrání před povětrnostními vlivy. Ta na místě stojí už od ledna tohoto roku, od té doby se výrazný pokrok nestal.

Rekonstrukce vázne

Nečinnosti magistrátu si povšiml i Klub za starou Prahu, který v minulém týdnu vydal také prohlášení. „Vzácná dřevostavba ze 17. století měsíce čeká na zahájení rekonstrukce. Pražský magistrát ovšem dosud nezačal ani s předprojektovou přípravou. Blížící se zima přitom pro stavbu ze dřeva bude kritická – v sázce je i její úplný zánik. První týdny po požáru přitom vypadaly nadějně. Radní magistrátu i Prahy 5 se zavázali poničenou stavbu zachránit. A k její obnově dokonce založili veřejnou sbírku, kde se již podařilo shromáždit přes 1,8 milionu korun,“ uvedl v prohlášení předseda Klubu Za starou Prahu Richard Biegel. Podařilo se i vysoutěžit projektanta stavby, ale další kroky váznou.

Přitom koncepce, jak by se při obnově mělo postupovat, je už dávno hotová. Odborníci z Národního památkového ústavu (NPÚ) ji magistrátu předali letos v dubnu. „Po podrobné expertize se ukázalo, že nebude třeba stavbu nahrazovat kopií, podstatnou část konstrukcí je stále možné zachránit. Pro zahájení oprav je ale nutné zpracovat několik průzkumů, jako je například stavěbněhistorický nebo stavěbnětechnický. Od magistrátu ale zatím odezvu nemáme,“ říká Biegel. Podle NPÚ magistrát zatím zmiňované průzkumy a další procesy teprve soutěží.

Zima je strašák

Dle informací Blesku by ve středu měla na magistrátu proběhnout koordinační schůzka, kde by se měly nastínit další postupy. Po schůzce řekl radní pro majetek Jan Chabr (TOP 09)  Blesku následující: „Konstrukci kostela náš odbor neprodleně po požaru zakryl, probíhaly v místě vyklizecí práce za dohledu památkové péče a průběžně místo kontroluje, tudíž vylučujeme poškození konstrukce. V tuto chvíli probíhá stavebně technický průzkum a stavebně historický začíná. Brzy očekáváme závěry. Do května roku 2022 bychom měli mít k dispozici dokumentaci k zadávání plánů.“ Je tedy přeci jen šance, že se procesy zrychlí a opravy se konečně odstartují.

Jak bylo řečeno výše, ruiny kostela chrání speciální konstrukce, respektive na pohled takový sarkofág, tudíž na něj neprší a chrání ho i od větru a mrazu. To ale neznamená, že se už nemůže pochroumané stavbě nic stát. Je ze dřeva a to je daleko náchylnější k různým plísním a houbám než třeba kámen nebo cihla.

Zima je pro stavbu kritické období. Navíc by bylo třeba udělat mykologickou analýzu, abychom věděli, že kostel není napaden třeba dřevomorkou. To by mohlo být pro budoucnost kostela zcela fatální. Proto potřebujeme, aby se jednotlivé kroky urychlily,“ shrnul největší hrozby Jaroslav Podliska, ředitel pražského územního odborného pracoviště NPÚ.

Dřevěný kostel stál v zahradě Kinských od roku 1929, kdy byl do Prahy rozebraný přivezen z obce Velké Loučky u Mukačeva v tehdejší Podkarpatské Rusi, dnes na Ukrajině. Byl součástí sbírek národopisného oddělení Národního muzea v Praze. O požáru dostali hasiči informaci loni 28. října kolem třetí odpoledne.

Kostel byl požárem prakticky zničen. Následné pátrání odhalilo, že kostel zapálil neznámý pachatel. Policii se však nepodařilo viníka dopátrat, a tak byl případ začátkem července odložen.

Video
Video se připravuje ...

Mluvčí Hasičského záchranného sboru hl. m. Prahy Martin Kavka o eventuálních příčinách a škodách požáru kostela sv. Michala na Petřínském svahu. David Malík

Fotogalerie
33 fotografií

Fotogalerie
33 fotografií