Chabr uvedl, že koupaliště by podle posudku mělo stát 38 milionu korun, za pozemky v areálu ve Vysočanech by pak město státu zaplatilo 250 až 300 milionů korun. „Původně jsme chtěli tyto areály zařadit do směny, ale ÚZSVM deklaroval, že je ochoten jednat o přímém prodeji,“ uvedl. Koupaliště na Stírce dříve úřad plánoval vydražit, to však kritizoval magistrát i Praha 8 z obavy, že ho nový majitel bude chtít zastavět.

Smění se i Bulovka a Faustův dům

Radní doplnil, že magistrát nyní dokončuje návrh dvou velkých majetkových směn, které by rád předložil zastupitelům do konce roku. První se týká Nemocnice Na Bulovce, kde areál a nemovitost vlastní město, a plánuje ho přenechat státu výměnou za karlínské kasárny a pozemky v městském areálu na Bohdalci. Na Bulovce si město plánuje ponechat jen jižní část areálu.

Druhou směnou je výměna Faustova domu na Karlově náměstí a parkoviště u Nemocnice na Homolce za Veleslavínský zámek. Ten by město rádo ve spolupráci s Prahou 6 využilo pro zdravotnické a sociální služby či kulturu. V případě obou směn podle Chabra jak stát, tak město usilují o to, aby majetky měly zhruba stejnou hodnotu a případné doplatky jedné ze stran byly minimální.

Memorandum o dopravních stavbách

Stát a Praha také jednají o znění memoranda, které má zakotvit spolupráci ohledně státního spolufinancování pražských dopravních staveb a rozvoje městských pozemků v Letňanech, kde chce premiér Andrej Babiš (ANO) postavit areál pro státní úředníky. V minulosti chtěl Babiš po městu převod pozemků, mimo jiné i výměnou za Veleslavínský zámek. Chabr řekl, že magistrát státu odeslal upravený návrh memoranda, ale zatím nedostal odpověď.

Fotogalerie
16 fotografií