Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Katastrofa na Bečvě: Ugrilovaný Brabec se prozradil. Dostával tajné informace

Autor: simao, ČTK - 
22. září 2021
11:54

Sliboval, že se rychle najde viník havárie na Bečvě. Ani po roce však není jasný. Ministr Richard Brabec (ANO) se nyní - patrně nechtěně - prozradil, že dostával informace z neveřejného jednání vyšetřovací komise k této obrovské ekologické katastrofě. V komisi totiž seděl poslanec ANO Jiří Strejček. A Brabec v ČT začal tváří v tvář Petru Gazdíkovi (STAN) neobratně popisovat, co Strejček do závěrečné zprávy komise navrhoval. „Protože prostě to takhle je,“ mával rukama Brabec, který odmítá slova o zločinném spolčení a mluví o předvolební kauze.

Tohle televizní vystoupení si ministr životního prostředí a někdejší šéf Lovochemie v jedné osobě Richard Brabec (ANO) patrně za rámeček nedá. V debatě o havárii na Bečvě, kvůli které uhynulo 40 tun ryb a došlo na rozsáhlé ekologické následky, pustil do éteru během ostré přestřelky k této katastrofě diskutabilní informace. 

Ve studiu na Kavčích horách to přitom pořádně vřelo. „Já jenom říkám to, že vyšetřování dělají profíci, vyšetřovatelé a amatéři by je neměli posuzovat,“ říkal v ČT v pořadu Události, komentáře Brabec opozičnímu představiteli Petru Gazdíkovi (STAN), který byl členem vyšetřovací sněmovní komise.

Právě ta v pondělí vydala obsáhlou zprávu o Bečvě, v níž poukazuje na pochybení úřadů. Nikoli na viníka, o něm rozhodují orgány činné v trestním řízení. Byť premiér Andrej Babiš (ANO) míní, že komise má o viníkovi jasno, a Brabec mluví o předvolebním politikaření.

Brabcův argument: „Protože prostě to takhle je“

Vyšetřovací komise si napsala svou verzi, „která jí prostě jde tak, jak ji chce slyšet“, tvrdí Gazdík. „To vůbec není pravda,“ oponoval v ČT Brabec. „Ale nemůžete popřít, pane Gazdíku, že pan Strýček (poslanec ANO Jiří Strýček - pozn. red.) tam chtěl doplňovat některé věci, které byly prokazatelné, třeba měření kyanidu atd., a komise to neodhlasovala,“ uvedl Brabec. A „propálil“ tak, že z neveřejného jednání komise měl své informace.

„Jak vy to víte, pane ministře, když to jednání komise je neveřejné a pan Strýček vám to určitě nesděloval, co tam chtěl, nebo nechtěl doplňovat?“ tázal se Brabce v přímém přenosu Gazdík.

„Protože prostě to takhle je,“ reagoval evidentně zaskočený Brabec. „Takže pan Strýček porušil mlčenlivost, co v komisi navrhoval. Protože nikdo neví, kdo z těch částí textu tam co navrhl. Vy to víte, to je výborné,“ upozornil Gazdík. „Já... já vím, že prostě vy jste,“ lapal Brabec po dechu.

Podezření na zločinné spolčení?

Gazdík následně prezentoval myšlenku, že může jít o „určitou formu zločinného spolčení“. „To, jestli je to takový šlendrián, že ani rok potom nevíme, kdo otrávil Bečvu, nebo je to záměr, to je na orgánech činných v trestním řízení, ne na komisi,“ poznamenal s tím, že jde o jeho názor.

Brabec v ČT zuřil. Mluvil o „nechutném obvinění“ a „plácnutí“. „Obvinění na zločinném spolčení? Pane Gazdíku, proč jste v tu chvíli nedali trestní oznámení?“ tázal se ministr. „To možná přijde, pane ministře,“ kontroval Gazdík. „Výborně, tak na to se těšíme, až budete prokazovat zločinné spolčení, naprostý nesmysl,“ dodal v tu chvíli „grilovaný“ ministr Brabec.

Potíž je přitom i v tom, že mezi podezřelými z úniku nebezpečných látek se loni ocitla chemička Deza ze svěřenského fondu založeného premiérem Babišem. Firma bezprostředně poté uvedla, že zcela jistě není původcem úhynu ryb. Že by kyanidy pocházely od ní, odmítá dodnes.

Problém s odběrem vzorků po havárii

Komise mimo jiné upozornila ve zprávě na to, že z výusti z areálu Dezy vzorek nebyl v týdnu následujícím po havárii vůbec odebrán. Ve zprávě vyšetřovací komise upozorňovala na pochybení úřadů jak při odebírání vzorků, tak při jejich následné analýze.

Vystoupení ministra Brabce v ČT přitom rezonuje dál. „Skvěle Petře Gazdíku - klidně a s rozvahou přímo na solár. Ministr Brabec se usvědčil sám…,“ uvedl šéf poslaneckého klubu Jan Farský na twitteru.

Strýček zaútočil na Gazdíka

Poslanec ANO Jiří Strýček, který měl být informátorem Brabce z neveřejných jednání komise, jak vyplývá ze slov samotného ministra, zvolil strategii, že nejlepší obranou je útok. A udeřil právě na Gazdíka.

Právě někdejšího šéfa STAN totiž nařkl, že to on vynášel informace z jednání vyšetřovací komise. „Obzvlášť pan Gazdík po každém jednání informoval o průběhu novináře, na tiskové konferenci 9. srpna třeba tlumočil výpovědi pozvaných hostů, pokud je něco vynášením informací z jednání, tak jsou to právě tato vyjádření pana Gazdíka,“ řekl Strýček Aktuálně.cz.

„Důvod, proč jsem nepodpořil závěrečnou zprávu, přece není, ani nemůže být tajný. Nepodpořil jsem ji proto, protože jsem měl k závěrečné zprávě několik zásadních a hlavně doložitelných výhrad, které ale kolegové odmítli,“ brání se dál Babišův poslanec.

Poslanců ANO se přitom kolem případů vyskytuje více. Členem představenstva chemičky Deza je totiž poslanec ANO Pavel Pustějovský.

Do útoků se přitom pouští i ministr Brabec. „Zprávu vyšetřovací komise považuji za zcela zpolitizovanou, s řadou neodborných závěrů vytržených navíc z kontextu, manipulací a jednoznačně tendenční vůči České inspekci životního prostředí. Poprvé v historii si Sněmovna zřídila vyšetřovací komisi k živé kauze vyšetřované Policií ČR, což považuji za skandální. To je bezprecedentní snaha ovlivnit nezávislé policejní vyšetřování v přímém přenosu, mj. také neustálým zpochybňováním práce soudního znalce či dokonce vyšetřovatele Policie ČR,“ uvedl v prohlášení na stránkách ministerstva zdravotnictví.

„Všichni si pamatujeme, že členové komise, v čele s poslanci Gazdíkem, Pekarovou Adamovou a dalšími, měli už před rokem jasno, kdo je viníkem havárie na Bečvě. Poslanci Gazdík nebo Pekarová Adamová se dokonce fotili u DEZY, obvinili tento podnik absolutně bez jakýchkoliv důkazů ze způsobení havárie, pan poslanec Gazdík se za to potom omlouval,“ podotkl Brabec.

Havárie postihla Bečvu v úseku pod Valašským Meziříčím na Vsetínsku až po Přerov přesně před rokem. Podle policie, která se opírá i o posudek znalce Jiřího Klicpery, se kyanidy dostaly do řeky takzvaným rožnovským kanálem. Rybáři však poukazují na to, že první ryby začaly v řece hynout až po více než třech kilometrech od vyústění kanálu. Z otravy Bečvy je obviněna společnost EnergoAqua z Rožnova pod Radhoštěm a její jednatel Oldřich Havelka, vinu odmítají.

„Dokonce se Zpráva politické vyšetřovací komise snaží navodit pocit, že ČIŽP zanedbala preventivní kontroly v podniku EnergoAqua. Poslanci se však naprosto mýlí! Kontroly měl vykonávat krajský úřad, který v posledních deseti letech opakovaně prodloužil zmíněné společnosti povolení k vypouštění znečištěných vod do vodního toku, de facto od stolu a bez jakékoliv kontroly,“ tvrdí přitom ministr Brabec, který v ČT útočil na Gazdíka, že v prvních dnech po havárii „šaškoval“ s Dezou.

Gazdík: Vzorky se zašantročily

„To je ten největší problém: že ČIŽP pod Dezou nesebrala žádný vzorek v daném čase a místě, který by byl transparentním a přímým důkazem, kdo je ten viník. Takový vzorek neexistuje. Vzorky se vylily, vzorky se zašantročily, vzorky od rybářů Česká inspekce znehodnotila a to je důvod, proč je ta kauza zpolitizovaná,“ reagoval v ČT Gazdík.

„Ta kauza otvírá prostor nejenom k tomu, řešit, kdo otrávil Bečvu, ale komise zjistila, že je tady vlastně podezření, jestli by policie neměla šetřit další trestný čin, a to je zločinné spolčení. Jestli se tady někdo nesnažil úmyslně ty věci zfalšovat a zamaskovat tak, aby ta kauza nešla vyšetřit,“ míní Gazdík, který upozornil, že pro vyšetřovací zprávu komise hlasovalo 8 z 9 členů vyjma jednoho „člena politické divize Agrofertu“.

Gazdík uvedl, že vodoprávní úřad komisi sdělil, že jeden vzorek z odběru pod Dezou byl, ale rozlil se prý v autě. „Vy jste mimo a lžete,“ obořil se Brabec na Gazdíka při ostré hádce o Bečvu a mluvil o „drzosti non plus ultra“. Závěry sněmovní komise za závažné nepokládá a její postupy označil za „směšné ve chvíli, kdy policie obvinila konkrétní fyzickou a právnickou osobu“.

Video  Katastrofa na Bečvě: Nic se nezametá pod koberec, bránil se ministr Brabec opozici  - PSP ČR
Video se připravuje ...

Stano1963 ( 22. září 2021 22:14 )

1980 – v září došlo při vypuštění nedostatečně zneškodněné lázně s vysokým obsahem kyanidů a mědi z n. p. ALBA Hořovice k totálnímu úhynu ryb v Červeném potoce a Litavce, ohrožena byla i Berounka a vodárenský odběr pro Prahu na Vltavě v Praze - Podolí.

1981 -vypuštěním nedostatečně zneškodněné lázně s vysokým obsahem kyanidů a zinku z n. p. Šroubárna Žatec došlo k vysokému úhynu ryb v řece Ohři, havárie omezila take odběry vody pro obyvatelstvo a řadu průmyslových podniků.

1986 - Adast Adamov otrávil kyanidy a zinkem ryby ve Svitavě, a to v úseku, kde došlo k úhynům ryb i v letech 1983 a 1985 bez zjištění původce.

1998 - přes sedimentační nádrže na popílek se dostaly kyanidy z odplynů Vítkovických železáren do řeky Ostravice a otrávené ryby pak pluly i po řece Odře až do Polska.

9. ledna 2006 - Do Labe pod Kolínem začala z Lučebních závodů Draslovka Kolín unikat nedostatečně vyčištěná voda s vyšším obsahem kyanidů. Havárie zamořila zhruba 80 kilometrů dlouhý úsek řeky. Uhynulo cca 10 tun ryb.

20. září 2020 - do Bečvy unikly z vyústění jednoho z kanálů kyanidy, které otrávily více jako 30 km řeky níže po toku od Valašského Meziříčí. Opět uhynuly desítky tun ryb. a viník není

Stano1963 ( 22. září 2021 22:13 )

první větší otrava kyanidem, kde se nenašel viník, náhoda?

levicove-smegma ( 22. září 2021 13:49 )

Soudruzi z ANO dobře řídili vyšetřování. Vzorek, který by usvědčil Babišovu Dezu se "omylem" vylil v autě.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa