Jedná se o celoevropskou akci, kterou zašťiťuje od roku 2002 Evropská komise a Praha se do ní zapojuje od jejího počátku. „Je to populárně naučná akce, která občany seznámit s udržitelnou a bezpečnou dopravu,“ řekl k akci na úterní tiskové konferenci náměstek primátor pro dopravu Adam Scheinherr (Praha Sobě).

Akci ve čtvrtek zahájila akce nazvaná snídaně na peróně na nádražích v Čakovicích, Kbelích a Satalicích, během které každoročně probíhá setkání u kávy nebo štrúdlu. Vyzývá cestující, aby místo aut více využívaly vlaky, kde se mohou například v klidu nasnídat.

Jaké to je pohybovat se na vozíku?

V další dny je na programu například také Den bez bariér, který je zaměřený  na odborníky i veřejnost. Akce se zabývá hlavně bezbariérovým přístupem veřejného prostoru ve městě. V rámci programu tu bude před Škodovým palácem možnost vyzkoušet si pohyb na vozíku nebo pomocí slepecké hole.

Proběhne také tradiční Den bez aut. Do akce se letos zapojily 3 městské části. „Uzavřou vybranou komunikaci pro automobilovou dopravu, ale naopak ji otevřou veřejnosti,“ přiblížila koordinátorka projektu Dominika Marešová. Na ulicích se budou konat různé kulturní, sportovní nebo vzdělávací akce. V sobotu se uzavře ulice Formanská v městské části Praha-Újezd, v neděli ulice Seydlerova na Praze 13 a v úterý se pro auta uzavře Suchdolské náměstí.

Během celého Týdne mobility bude na různých místech po Praze k disposici pojízdný cykloservis. Každý den bude parkovat na jiném místě v Praze, aktuální polohu mohou lidé sledovat přes Facebook. Mechanici budou zdarma provádět různé úkony, které jsou potřeba hlavně pro bezpečnou jízdu jako se seřízeni brzd nebo řízení.

Virtuální projížďka na kole

Vyvrcholením celého týdne je akce nazvaná Mobility day aneb oslava zdravé dopravy na Náměstí republiky. Koná se při příležitosti Mezinárodního dne bez aut. Bude tu program pro děti jako například workshopy dopravní výchovy. „Zvány jsou především žáci prvního stupně základních škol,“ poznamenala Marešová. Bude se tu také debatovat o dopravě nebo zdravém životním stylu. Jednou z atrakcí je také možnost si pomocí virtuální reality projet na kole Prahu nebo Wroclav. Stánky tu bude mít například také IPR, Dopraví podnik hl. města Prahy nebo organizace ROPID, která plánuje městskou hromadnou dopravu.

Součástí týdne mobility je letos také akce Pěšky do školy, kterou pořádá organizace Pešky městem. Ta propaguje chůzi jako ideální způsob dopravy. Akce Pěšky do škol se zaměřuje hlavně na děti, které chtějí organizátoři více rozhýbat po dlouhém období distanční výuky, kdy trávili velkou část roku doma. Upozorňuje na to, že až 80 procent dětí má nedostatek pohybu.

Iniciativa má za cíl, aby děti nejen více chodily, ale také využívaly MHD nebo například kola a koloběžky. Školy, které se zapojí, mezi sebou mohou také soutěžit v tom, která třída toho nejvíc nachodí. Organizace také upozorňuje na to, že omezení automobilové dopravy prospěje životnímu prostředí a bezpečnosti v okolí škol.

Fotogalerie
24 fotografií