Praha 5 plánuje přestavbu bývalé trafostanice z 80. let ve skautskou klubovnu pro volnočasové aktivity. Věci se daly do pohybu díky iniciativě občanů Starého Barrandova, kteří pro prázdnou stavbu navrhli nové využití. Studie přestavby na skautskou klubovnu a komunitní centrum prošla všemi orgány radnice a dosáhla usnesení Rady MČ Praha 5 o zadání projektu. 

„Nejprve vznikla studie s připomínkami veřejnosti, jak by mohla přestavba Trafačky vypadat. Teď máme vítěze výběrového řízení na projektovou dokumentaci. Je to další krok k cíli, kterým je nová skautská klubovna,“ říká místostarosta městské části Praha 5 Lukáš Herold. Český skaut se rekonstrukce nemůže dočkat. 

Pro skauty i pro veřejnost

„Junáku v Praze zoufale chybí prostory, kde je možné pořádat vícedenní akce. Dá se předpokládat, že využití objektu Trafačky bude z naší strany vysoká a velmi vítaná,“ dodává k projektu předseda okresní rady Junáka Zbyněk Kocman. Přestavěná trafostanice by měla sloužit jako základna spolku Junák. Její využití bude však různorodější. 

Na místě mohou probíhat kroužky jako výuka angličtiny a výtvarná výchova nebo se zde budou konat filmová představení či sousedské koncerty. V úvahu připadá také cvičení jógy. Dále se bude místo využívat v rámci významných dnů, například pro akce na Den dětí nebo Den země. Hrubě načrtnutý a spíše optimistický termín závěrečných prací má být prosinec 2022. 

Video
Video se připravuje ...

Tady žil Jaroslav Foglar Eva Fornálová

Fotogalerie
5 fotografií