Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nová zahrada i jídelna: Babišův úřad chystá před volbami rekonstrukce za 100 milionů korun

Autor: Jakub Veinlich - 
6. června 2021
09:44

Ještě než skoční volební období, vrhne se Úřad vlády do dalších rozsáhlých rekonstrukcí. Proměnou má projít nejen zahrada Strakovy akademie, ale také místní jídelna i novinářské atrium. Rekonstrukce souvisí mimo jiné s blížícím se českým předsednictvím EU v druhé polovině roku 2022.

Andrej Babiš počítá ve Strakově akademii své poslední dny. Alespoň prozatím. Opět se totiž přesune kvůli rekonstrukci do Hrzánského paláce. Po volbách sídlo vlády může opustit úplně. Ještě, než se ale rozdají nové politické karty, projde Strakovka další rekonstrukcí.

Po fasádě, oplocení a střeše, se poprvé v pátek kopne na zahradě, kde premiér často vítal své protějšky, nebo kterou v některých případech přijíždějí na jednání vlády jednotliví ministři. Rekonstrukce za více než 80 milionů korun má skončit těsně před českým předsednictvím EU, které připadne na druhou polovinu roku 2022.

„Budeme teď potit krev, abychom to stihli,“ řekla Blesk Zprávám architektka Kamila Krejčiříková, která má novou podobu zahrady se svým manželem na starosti, a kterou jejich ateliér chystal posledních deset let.

„Byla jsem tím úplně posedlá a honila jsem to, jak jen to šlo. Opravdu jsem to nechtěla dělat před volbami, už jen z politických důvodů, aby nikdo nemohl říct, že si dělá Úřad vlády nějaké PR,“ řekla Blesk Zprávám k rekonstrukci zahrady pověřená vedoucí Úřadu vlády a šéfka kabinetu premiéra Andreje Babiše, Tünde Bartha.

Ministři zatím asi ostrouhají

Úřad vlády by chtěl zrekonstruovat také takzvaný „ovál“ tedy velkou zasedací místnost, kde jednají ministři, včetně přilehlých místností, které slouží jako zázemí. Tato část rekonstrukce už ale asi zbude na nový kabinet.

Současná šéfka Babišova kabinetu totiž nepředpokládá, že by Úřad vlády stihl zakázku na úpravy vysoutěžit. „Je tam zastaralá technika, která nereflektuje tu dobu, ve které žijeme," zdůvodňuje nutnost úprav. 

Nové středisko pro novináře

Vysoutěžit chce ale úřad vlády také zakázku na úpravu tiskového sálu. „Doufám, že to ještě stihneme," věří Tünde. Nový sál by měl být také připravený na české předsednictví EU. 

„Jak ukázalo využití během krize covidu-19, jsou možnosti vlastní prezentace, konferenčního využití a variabilita prostoru daleko za potřebami moderního informačního centra,“ zdůvodňoval Úřad vlády v loňském roce, když žádal sněmovní hospodářský výbor o úpravu své rozpočtové kapitoly v rozpočtu na letošní rok.

Na úpravu jednacího a tiskového sálu a zázemí mělo jít, podle vloni projednaného materiálu, 21 milionů korun.  

Lepší stravování

Zaměstnanci Strakovy akademie, včetně premiéra i jeho týmu by se měli dočkat také nové jídelny. Stávající „táckárna“ je už prý nevyhovující. „Tam jsme už kopli a děláme úplně nové stravovací zařízení k motivaci pro zdravé stravování.,“ přiblížila další stavební úpravy pro Blesk Zprávy pověřená vedoucí úřadu vlády.

Původní rozpočet, který schválila vloni vláda, měl být na stravovací zařízení „které je na hranici hygienických limitů,“ 25 milionů korun. Devět milionů měl Úřad připravených, po Sněmovně chtěl rozpočet navýšit o dalších 16 milionů.

Nakonec ÚV počítá s útratou 22 milionů korun. „Počítáme se sloučením dvou kuchyní, kterou jsou nyní v havarijním stavu, do jednoho moderního provozu. A budeme si konečně vařit sami,“ přiblížila chystané změny pro Blesk Zprávy Tünde Bartha.

Úpravy zahrady a dalších prostor Úřadu vlády, navazují na rekonstrukci pláště i oken Strakovy akademie, která trvala téměř tři roky a vyšla na 301,5 milionu korun.

Video  Poslanci si užívají prázdnin, za stovky tisíc jim opravují Sněmovnu. Co budou mít nové?  - Jakub Veinlich, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

blamal ( 6. června 2021 12:07 )

To se to utraci ze statniho, grazl jeden. Lidi nemaji co zrat a ten si tady buduje za nase pomnicky. Zcela zbytecny utraceni. K zbliti.

MAMKA2316 ( 6. června 2021 10:18 )

HOSPODAŘENÍ V ČR ZA POSLEDNÍ ČTYŘI ROKY A V COVID-KRIZI: (Převzato z polské televize) "Zajímavé grafy. Na prvním přírůstek dluhu v koronakrizi a druhý celkové zadlužení. V obou je naše republika na druhém nejlepším místě. Babiš a ANO opravdu dělají ekonomiku nejlépe z Evropy, ač opozice tvrdí něco jiného. Opozice mluví o nutnosti Babiš daní za nezvládnutou korunu. Dokládají tím nutnost změny vlády. Ale grafy ukazují přesně obráceně, ANO zvládlo krizi nejlépe, když přičtěte negativní vliv opozice, která vše sabotovala. Co by měli psát třeba Řekové? Babiš vládne 4 roky! A takové výsledky. Proto se ho EU bojí, protože je velice schopný. NENECHTE SI VRTAT ŠROUBY DO HLAVY! Zatímco nás večer co večer ČT straší kvílením opozičních politiků o katastrofálnímu stavu veřejných financí a státního dluhu, v polské státní televizi jsem v jedné, s námi nesouvisející reportáži zachytil tato zcela odlišná data, z jejihž záměrného falšování jistě Poláky obvinit nemůžem. Na prvním grafu je nárůst dluhu veřejných financí za první rok koronakrize, na druhém celkový státní dluh, oba v poměru k HDP (hrubému hospodářskému produktu)." Z obou jednoznačně vyplývá, že Česká republika si vede velice zdatně, téměř premiantsky a pár měsíců před volbami vláda odevzdává finanční stav země ve velmi uspokojivém stavu. A to jak k průměru EU, tak i celkově. Nejsem voličem ANO, ale tato relevantní data by měl národ vědět. Politika je svinstvo a volby jeho přečerpávací stanicí... Př

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa