Původní název školy měl být podle bývalé ulice Přadelní. Po Vodňanského skonu letos v březnu se vedení městské části rozhodlo přejmenovat ji podle něj. „Městská část Praha 7 chce touto cestou uctít památku svého významného občana, souseda, básníka, písničkáře, spisovatele a divadelníka, který byl krom jiného známý také svou bohatou tvorbou pro děti,“ píše se v materiálu, který zastupitelé schválili.

Budova základní školy má tvořit v budoucnu jedno z nároží bloku. Součástí bude také hřiště nebo školní jídelna. Přípravné práce budou stát asi 20 až 25 milionů korun. V současné době radnice připravuje architektonickou soutěž. Škola zajistí dostatek míst ve školách v dolních Holešovicích, kde vznikají stovky nových bytů.

Kdo byl Jan Vodňanský

Vodňanský se narodil 19. června 1941. Vystudoval ekonomiku a organizaci strojní výroby a získal titul inženýr. Zároveň externě vystudoval filozofii a historii. Ve dvojici s hudebníkem a skladatelem Petrem Skoumalem bavil publikum od roku 1963 až do začátku 80. let, kdy se dvojice rozpadla těsně předtím, než úřady stihly vydat úplný zákaz jejich společného vystupování. Populární byl zejména jejich celovečerní program v Činoherním klubu S úsměvem idiota. K nejslavnějším písním dvojice patří Jak mi dupou králíci, Mauglí, Maršálové, Ukolébavka pro hysterku, Markýz de Sade, Horké letní odpoledne nebo Králíci pokusný.

Video
Video se připravuje ...

Jan Hřebejk na pohřbu Jana Vodňanského: Měl dar chytrého, ale přístupného humoru Hana Höschlová, Jan Jedlička

Fotogalerie
26 fotografií