Za dveřmi centra klienti najdou místnost, kde si mohou odpočinout, dostanou něco k jídlu, teplý nápoj nebo se mohou osprchovat. Mají tu také možnost si vyprat nebo dostat nové oblečení, které sem lidé darují skoro každý den. „Všechny služby jsou zdarma, takže sem může přijít opravdu každý, kdo je v nějaké krizi,“ říká vedoucí centra Gabriela Podzemská. Denně sem přijde kolem 180 lidí.

Typický klient se proměňuje v závislosti na situaci. „Obecně je to muž kolem čtyřicítky, co přišel o práci, která byla navázaná na ubytování,“ doplnila. Zatím se moc neví, jak epidemie koronaviru situaci změní. Pokud dojde k nějakému většímu poklesu ekonomiky, lze očekávat, že počet bezdomovců může narůst.

Dá se říci, že asi 80 procent klientů jsou muži. Podle Podzemské to může být tím, že ženy mají často mnohem rozvinutější sociální síť. „Takže mají, na koho se obrátit. Často se stává, že muži, kteří k nám přijdou, nemají nikoho, kdo by jim pomohl,“ poznamenala.  

Pomoc v různých životních situacích

V zákoutích v rohu místnosti denního centra mohou nalézt lidé v nouzi pomoc u sociálních pracovníků. Velké procento bezdomovců je úplně bez peněz a jakéhokoliv příjmu. Sociální pracovníci s nimi řeší například dávky v hmotné nouzi nebo doplatky na bydlení. Stává se, že někteří lidé mají s úřady spíše špatnou zkušenost a nechtějí s nimi moc jednat.

„Když jim tu pomoc nabídneme a vysvětlíme, jaké jsou všechny možné výhody, tak jsou k tomu poměrně svolní,“ říká vedoucí centra. Pomáhají jim vyřizovat také doklady. Jsou tu připraveni řešit všechny možné životní situace. Stává se i to, že někdo z klientů centra nedosáhne na dávky kvůli tomu, že je ženatý, i když s manželkou už dávno nežije. Kvůli tomu nemá nárok na dávky a musí se řešit, jak se rozvést.

Pomáhají i cizincům

Naráží tu i na velmi pohnuté osudy. Málokoho by možná napadlo, že v Praze je mezi bezdomovci poměrně dost cizinců. Podle Daniela Svobody to může být kolem 15 procent. Často sem přijedou lidé z východní Evropy za prací, o kterou přijdou a často se také potýkají se zdravotními problémy. U těch je situace o to složitější, že nemají dosah na žádné příbuzné.

Řešíme například jednoho cizince, který je bez nohou, nemá tu žádné zdravotní pojištění, nikdo ho nechce ošetřit. Komunikujeme s ambasádou, s příbuznými ze zahraničí a snažíme se ho dostat zpátky. To je strašně komplikovaná věc,“ popsal jeden z případů.

Řešit zdravotní problémy je pro bezdomovce složité často kvůli tomu, že nemají ani kartičku pojištěnce nebo neplatí pojištění. V centru U Bulhara je v druhém patře k disposici lékař, který je ošetří i bez pojištění a můžou dostat i léky. Jedná se vlastně o jediné místo v Praze, kde ošetřují bezdomovce a neřeší pojištění.

Kromě fyzických potíží se bezdomovci často také potýkají s psychickými problémy, jako jsou třeba různé poruchy osobnosti. Těm tu pomáhají psycholožky. Často ani nemusí jít o konkrétní diagnózu. „Klienti, kteří k nám přicházejí, jsou často ve velké krizi a potřebují si promluvit s odborníkem,“ říká Gabriela Podzemská.

Video
Video se připravuje ...

Takto to vypadá v lodi Hermes, která kotví v Praze na břehu Vltavy. Určena je jako noclehárna pro osoby bez přístřeší. Eva Fornálová

Možnost si vydělat peníze

Řešit se tu snaží i finanční situaci lidí v nouzi. Ve spolupráci s Prahou 1 vznikl projekt úklidu ulic včetně Vrchlického sadů před Hlavním nádražím. To jim dává klientům centra možnost si legálně vydělat na to, aby si zařídili doklady nebo na různé cesty na úřady. „Pokud zjistíme, že klient potřebuje peníze, tak ho do toho projektu zařadíme, odpracuje určitý počet hodin,“ doplnila Gabriela Podzemská. Peníze pak dostane klient hned, musí pak ale doložit, na co je použil.

Jak dostat lidi z ulice?

Hlavním cílem práce s lidmi bez domova je dostat je z ulice. Dá se říci, že nejdůležitější krok je sehnat bydlení. NADĚJE provozuje čtyři azylové domy a dvě noclehárny. „Když má člověk nějaké zázemí, tak se s ním dají řešit i další věci jako práce,“ říká Daniel Svoboda.  Pomoci dostat se z ulice se podle něj daří tak čtyřiceti procentům klientů, kterým podají pomocnou ruku. Provozují také azylový dům pro lidi v seniorském věku nebo se zdravotními problémy.

V poslední době začali politici hlavně z Prahy 1 požadovat, aby magistrát neprodloužil centru U Bulhara nájemní smlouvu na pozemek. Vadí jim, že do centra podle jejich názoru přitahuje příliš mnoho lidí bez domova, což má negativní vliv na celou lokalitu. Proti centru také pravidelně protestují obyvatelé z okolí. Ovšem kritiku centru vytýkala hlavně radní pro sociální oblast Milena Johnová (Praha Sobě), která chce, aby centrum v ulici U Bulhara zůstalo. 

Mělo by vzniknout víc center

Politici volají také po tom, aby se služby pro bezdomovce více rozprostřely po celé Praze. To Daniel Svoboda rozhodně podporuje, je k tomu ovšem podle něj potřeba vůle od městských částí. Teď jsou v Praze 2 velká centra, kromě toho U Bulhara je to Armáda Spásy v Holešovicích. „Kdyby vzniklo alespoň dalších pět menších, tak by to bylo dobré,“ dodal. O prodloužení smlouvy bude rada hlavního města hlasovat příští týden v pondělí.

Fotogalerie
20 fotografií