Říkalo se mu český Edison. František Křižík (†93) se narodil před 174 lety, 8. července. Ve stejný den letos jeho pražské dílo, Křižíkova fontána na Výstavišti v Holešovicích, přesně úderem 21:30 hodiny ožije unikátní show. Představení připomene muže, pro nějž zázraky techniky byly vším. „Jsme fascinováni příběhem, který Křižík prožil. My jej okořeníme fiktivním soubojem dvou elementů – ohně a elektřiny, symbolizujícím dobu průmyslové revoluce,“ řekl již dříve Blesku autor myšlenky a režisér představení Marek Solnička (28) z mezinárodně úspěšného týmu Pyroterra. „Křižík pro nás byl a je velkou inspirací,“ přiznal.

Tisíce světel, milion voltů a dvě desítky plamenometů či účinkujících, to je unikátní show Magická fontána. (Foto ze zkoušky)
Autor: Blesk – Jan Vilímek

Volty a plameny zkrotila pandemie

Premiéra měla původně proběhnout už loni, zastavila ji, stejně jako další život v Česku, pandemie. Ta se také podílela na zvýšení nákladů na show, vyšplhaly se přes dva miliony korun. Příběh nyní konečně odvypráví 22 účinkujících i za pomoci velkolepé podívané, jejíž součástí je 1300 podvodních světel rozsvěcujících fontánu, 20 velkých plamenometů, šlehajících ohně až do dvacetimetrové výšky, divákům nevídané efekty odehraje také rovný milion voltů napájejících třeba i znovuožilé dobové vynálezy z 19. století včetně Teslova transformátoru.

Podívejte se na záběry ze zákulisí a upoutávku show:

Video
Video se připravuje ...

Tisíce světel, milion voltů a dvě desítky plamenometů či účinkujících, to je unikátní show Magická fontána. • VIDEO Blesk – D. Malík, Pyroterra

Žádaná královna ohně

Ozdobou celé show je pak žádaná umělkyně, violoncellistka, zpěvačka, modelka Terezie Kovalová (31). „Nabídli mi v Magické fontáně roli záporáka, královnu ohně, tedy hlavního protivníka Františka Křižíka. Přiznám se, že díky určitým momentům z puberty můžu říct, že mě bude bavit, až v rámci mé role začne hořet violoncello. Mojí podmínkou ale bylo, aby to byl už nějaký nefunkční nástroj,“ řekla Blesku muzikantka, která má za sebou mimo jiné vystoupení se zpěvačkou Vladivojnou La Chiou, kapelou Lucie nebo vyprodanou O2 arénu s multiinstrumentální show Vivaldianno Michala Dvořáka.

Ozdobou celé show je žádaná umělkyně, violoncellistka, zpěvačka a také modelka Terezie Kovalová (31).
Autor: Blesk – Jan Vilímek

Český Edison František Křižík

Narodil se 8. července 1847 v Plánici u Klatov v chudé rodině ševce a posluhovačky. František Křižík, významný český elektrotechnik a vynálezce, měl významný podíl na rozvoji českého elektrotechnického průmyslu. Pracoval i jako opravář telegrafních přístrojů či v továrně na telegrafy a návěstidla. Jedno takové, ovšem dálkově ovládané elektrické návěstidlo, bylo jeho prvním vynálezem. V roce 1880 pak vynalezl svou diferenciální obloukovou lampu, s níž sklízel ovace také v Paříži, o patent projevila zájem řada evropských firem. Ovšem Křižík si ponechal práva pro České země.

V roce 1884 založil v Karlíně továrnu, roku 1891 začala v Praze jezdit jeho první elektrická tramvaj z Letné na pražské Výstaviště. V tomtéž roce na Jubilejní výstavě spustil i svou Křižíkovu světelnou fontánu. Svými zařízeními později vybavil 130 elektráren, začal na Žižkově v roce 1889. Postavil i tři elektromobily. Křižík zemřel 22. ledna 1941 ve Stádleci u Tábora, pohřben je na vyšehradském Slavíně.

Fotogalerie
21 fotografií