Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Show roku připomene českého génia, František Křižík (†93) zemřel před 80 lety

Autor: Ivan D. Hladík - 
22. ledna 2021
06:00

Narodil se jako syn ševce a posluhovačky, svět jej ale zná coby významného českého vynálezce. Františka Křižíka (†93) letos připomíná výjimečná show na fontáně, kterou poprvé rozsvítil před 130 lety.

Obě světové války, časy rakouského mocnářství nebo vznik Československa zažil tvůrce obloukové lampy či světelné fontány v pražských Holešovicích František Křižík (†93). Od jeho smrti dnes uplynulo 80 let. Proslulý technik během své dlouhé kariéry zdokonalil elektrické tramvaje, dokonce sestrojil i elektromobil. Jeho obloukovky rozsvítily Jindřichův Hradec i Písek, v Paříži Křižíkovi díky nim začali říkat český Edison. Letos jeho význam připomene unikátní show Magická fontána. Znovu rozzáří nejen obloukové lampy, ale po čtyřech letech také vrátí život samotné fontáně. „Křižík pro nás byl a je velkou inspirací. Jsme fascinováni příběhem, který prožil. My jej okořeníme fiktivním soubojem dvou elementů – ohně a elektřiny, symbolizujícím dobu průmyslové revoluce,“ řekl Blesku autor myšlenky představení Marek Solnička z mezinárodně úspěšného týmu Pyroterra.

Průmyslovou revoluci v Čechách představuje souboj živlů – ohně... Průmyslovou revoluci v Čechách představuje souboj živlů – ohně... | Pyroterra

Oživí i Teslův zázrak

Příprava show probíhá už dva roky. Jak Solnička uvedl, vyvíjí se pro ni i nové technologie, před zraky diváků ožijí dobové vynálezy z 19. století a po čase také Křižíkova fontána. „Praha má nespočet výjimečností, ale ona je poněkud skrytým, o to však úžasnějším technologickým a uměleckým skvostem,“ řekl Solnička. Co dalšího diváky čeká? „Více než hodinový intenzivní zážitek, cesta zpět do minulosti díky řadě efektů včetně ohňových, nebo třeba videoprojekce do vodní stěny. Vynálezy od parního stroje až po zmíněné obloukové lampy, či Teslův transformátor šlehající opravdové blesky,“ prozradil Solnička. Premiéra je plánována letos na den výročí Křižíkova narození, 8. července.

Podívejte se na upoutávku show:

Video  Unikátní show Magická fontána znovu rozzáří nejen obloukové lampy, ale po čtyřech letech také vrátí život samotné fontáně. • VIDEO  - Pyroterra
Video se připravuje ...

Kdo za show stojí?

Tým Pyroterra tvoří mladí umělci, kteří svými produkcemi oslnili ve světě. Magická fontána je jejich prvním velkým představením v Česku. Za sebou mají Beat The Best ve Francii, fontánovou show nebo Indian Super League v Indii a řadu dalších. Efektní vystoupení tvořili pro populární pořady, jakými jsou britská Britain's Got Talent i její česká verze Česko Slovensko má talent či Voice / Hlas. Na Výstavišti účinkovali v rámci oslav 115. narozenin Harley Davidson v roce 2018.

Další bod pro Výstaviště

Křižíkova fontána utichla na podzim 2017, kdy její předchozí nájemce dostal výpověď od bývalého vedení Výstaviště Praha. S nástupem nového, v čele s předsedou představenstva Tomášem Hüblem, celé místo prochází pozitivními změnami. „Od oslovení Výstaviště s návrhem show jsme se setkali s velkou vstřícností a zájmem dílo podpořit. Společnost se zároveň stala oficiálním partnerem projektu,“ dodal Solnička. V areálu zatím pokračují rekonstrukce Křižíkových pavilonů, divadla Spirála, do konce roku má být hotová obnova restaurace Bohemia.

frantacizek ( 22. ledna 2021 06:17 )

někdy před 30lety jsem byl v Praze tuším to byl muzikál v pražských Holešovicích, bylo to fakt nádherné to sledovat celou tuhle světelnou show s tryskajícími fontánami v rytmu hudby. Tehdy jsem si to vymohl na mámě, pak byla ráda, že jsme tam byli. četl jsem o tom v ABC totiž

Zobrazit celou diskusi