Ze 13 zastupitelů z klubu hlasovalo pro šest, návrh podpořil i náměstek primátora Petr Hlubuček (STAN). Podle lídra Spojených sil Jiřího Pospíšila (TOP), který sám hlasoval také pro, to není odpor některých jeho kolegů proti samotnému festivalu, spíše názor na to, jak moc si může letos město dovolit utrácet. „Město zkrátka dnes nemá tolik peněz a musí některé věci omezovat,“ řekl pro Blesk. Sám považuje debatu o tom, do čeho peníze dát, za legitimní.

Proti byl jen jeden zastupitel

Návrh neuspěl možná ani tak proto, že by zastupitelé byli proti, ale že se řada z nich hlasování neúčastnila. Na řadu přišel až pozdě po půlnoci. Proti byl jediný zastupitel z klubu Spojených sil Jan Wolf (KDU-ČSL), který dlouhodobě jako podle jeho slov člověk konzervativního smýšlení prosazuje názor, že Pride do Prahy spíše nepatří. „Já si myslím, že ta akce je zbytečná, městu nic nepřinese,“ řekl pro Blesk. Také si myslí si, že je mezi homosexuály a dalšími sexuálními menšinami poměrně dosti lidí, kteří sami tuto akci nepodporují.

„Smutná vizitka“

Hanu Třeštíkovou ale neúspěch hlasování příliš nepotěšil. „Chyběly hlasy opoziční ODS a ANO, ale také bohužel koaličních zastupitelů z řad TOP09 a STAN. Je to smutná vizitka těchto stran,postěžovala si na twitteru.

Dotaci pro festival z opozice podpořil pouze jediný zastupitel a to exprimátor Bohuslav Svoboda z ODS, ostatní opoziční zastupitelé se zdrželi a nebo nehlasovali.

Prague Pride by se letos měl konat na začátku srpna. „Budeme se usilovně snažit festival co nejvíce přiblížit obvyklé podobě, a to i s ohledem na současnou situaci,“ uvedli organizátoři.

Pražský magistrát vynaloží letos na neinvestiční dotace v turistickém ruchu 15,33 milionu korun. Peníze jsou určené pro kongresy a konference nebo na akce s mimopražským přesahem. Peníze dostane například Svatojánský spolek na akci Navalis a magistrát podpoří také třeba rekonstrukci bitvy na Bílé hoře. Prague Pride plánovaných 650 tisíc korun nakonec tedy nedostane.

Fotogalerie
55 fotografií