„Ano, máte dobré informace, členům komise byla předána obvinění,“ řekl serveru Švarc, který v komisi zasedal jako její řadový člen. Své stíhání označil za absurdní.

Policisté tehdy předvolali k výslechu několik politiků, například nyní již bývalé zastupitele Karla Březinu (ČSSD), Antonína Lébla (ANO), Petra Dolínka (ČSSD) nebo Jiřího Haramula (ANO). Například Březinův advokát Seznamu řekl, že ho klient nekontaktoval, a neví o tom, že by byl obviněn.

Předsedou komise byl Březina. Podle webových stránek magistrátu byli členy Lébl, Švarc, Haramul, současní zastupitelé Jan Wolf (KDU-ČSL), Stanislav Nekolný (ANO) a Miloš Růžička (STAN) a bývalí zastupitelé Monika Hášová (nestr.) a Petr Bříza (za TOP 09).

Mluvčí městského státního zastupitelství Aleš Cimbala serveru řekl, že obvinění jsou stíháni kvůli zneužití pravomoci úřední osoby, zjednání výhody při zadání veřejné zakázky a porušení povinnosti při správě cizího majetku.

Trestní oznámení kvůli možným manipulacím se sportovními dotacemi podala již v květnu 2017 organizace Transparency International (TI) na základě dokumentů a nahrávek od nejmenovaného pracovníka magistrátu. „Z dostupných dokumentů a nahrávek bylo patrné, že některé projekty byly před hodnocením komisí politiky označené jako ty, které mají dostat více bodů, a mají tedy být schválené. Z tohoto důvodu jsme se obrátili na orgány činné v trestním řízení. Vyšetřování logicky zabralo nějakou dobu, ale dnešní obvinění jsou výsledkem tohoto podání," uvedl dnes v tiskové zprávě právník TI Petr Leyer.

Současný radní pro školství a sport Vít Šimral (Piráti) sdělil, že nynější vedení města již změnilo způsob rozdělování grantů. „Jednání (komise) jsou veřejná a nyní se nemůže stát, že by přidělené finanční prostředky následně posloužily jinému než původnímu záměru. Když jsem nastupoval na post radního, byl jsem si vědom toho, že se jedná o korupční prostředí. Proto jsem rád, že policie v tomto směru koná a budu jí poskytovat plnou součinnost," uvedl Šimral.