Někteří obyvatelé z několika pražských částí v okolí Chrášťan si stěžují na takřka nesnesitelný zápach z výrobního provozu - ten se opakovaně line Zličínem, Řeporyjemi i dalšími přidruženými městskými částmi. „Chceme bydlet ve zdravém prostředí. Nechceme být odkázáni na počasí a větrat podle toho, odkud zrovna fouká vítr. Zvláště večer, v noci, ráno nebo o víkendech se to nedá,“ uvedl jeden z organizátorů zářijové demonstrace před Ministerstvem životního prostředí.

Firma Vafo opakovaně tvrdí, že plní limity stanové normami a zákony. Výroba v Chrášťanech používá čtyři stupně čištění odpadního vzduchu, které odstraňují zhruba 92 procent pachových stop, uvedl už dříve marketingový ředitel firmy Martin Šámal.

Středočeské hejtmanství už dříve povolení k rozšíření výroby vydalo, po odvolání hlavního města Prahy ale Ministerstvo životního prostředí rozhodnutí kraje zrušilo. „Zrušené rozhodnutí o integrovaném povolení vrátilo Ministerstvo životního prostředí minulý týden zpět k projednání našemu krajskému úřadu i k novému rozhodování,“ uvedl krajský náměstek pro životní prostředí a zemědělství Miloš Petera (ČSSD). Kvůli komplikovanosti případu proto navrhl, aby krajský úřad využil možnosti správního řádu, podle kterého může v tomto případu rozhodnout krajskému úřadu nadřízený orgán, tedy Ministerstvo životního prostředí.

Firma Vafo Praha za poslední roky investovala do technologií na čištění odpadního vzduchu 78 milionů korun. Poslední investicí byla druhá fáze čištění vzduchu tzv. studenou plasmou, kterou Vafo používá od jara, provoz ještě vylepšovala během léta. Firma také chce vybudovat odborný tým, který by mohl systém čištění vzduchu ještě zlepšit. Společnost též argumentuje tím, že výrobní závod v Chrášťanech vyrábí prémiová krmiva pro psy a kočky už od roku 1994. Tehdy byl podnik v dostatečné vzdálenosti od Prahy.

Podle Petery může stálé stížnosti na zápach z výrobny krmiva pro zvířata řešit jako jediný kompetentní úřad pouze Česká inspekce životního prostředí, oblastní inspektorát Praha.

Fotogalerie
6 fotografií