Radní také uložili náměstku primátora Adamu Scheinherrovi (Praha Sobě), aby připravil k tématu na příští zasedání zvláštní materiál. „Bude se jednat o informativní materiál. Je to sice trochu narychlo, takže uvidím, co stihneme, ale dokument na jednání donesu,“ uvedl Scheinherr. Podnik chce DPP založit s firmou Nové Holešovice Development, ovládanou skupinou Karlín Group a podnikatelem Thomasem Samiim. 

Radní po DPP chtějí, aby jim poskytl mimo jiné návrh akcionářské smlouvy a s ní souvisejících smluv, seznam pozemků zařazených do projektu a znalecké posudky na jejich ocenění.

Plánovaný společný projekt počítá s opravou severního vestibulu stanice metra a výstavbou administrativních a bytových domů v okolí. DPP má u stanice pozemky, které jsou podle zástupců města a podniku bez dohody s vlastníky okolních parcel nezastavitelné. Okolní pozemky vlastní skupina Karlín Group, dohoda s ní je proto podle zástupců podniku logickým krokem.

Plán DPP způsobil v uplynulých týdnech spory v koalici Prahy Sobě, Pirátů a Spojených sil. Předseda klubu Spojených sil Jiří Pospíšil (TOP 09) řekl, že považuje za nepřijatelné, aby hlavní město potažmo DPP měly vstoupit do projektu s privátní firmou, která má anonymní vlastnickou strukturu. Narážel na fakt, že firmu Nové Holešovice Development původně spoluvlastnil subjekt registrovaný na Kypru. Karlín Group minulý týden uvedla, že se struktura firmy změnila.

Nevýhodné podmínky?

Podle radní Hany Kordové Marvanové (Spojené síly pro Prahu)  jsou podmínky pro město nevýhodně nastavené. „Není garantováno, že na místě skutečně něco vyroste - fáze je městu garantována jen do doby vydání stavebního povolení, a v té fázi má město převádět pozemky,“ řekla minulý týden Blesk.cz. Dalším problémem je podle ní nevýhodná cena pozemků, která je nastavená dopředu a počítá pouze s inflací, nikoliv se skutečnou tržní hodnotou v době, kdy se z pozemků stanou stavební parcely. Ta může být podle ní i třikrát vyšší. 

Pospíšila navíc v minulém týdnu rozlítilo, že záměr společného podniku podle jeho informací prověřuje policie, což náměstek Scheinherr zatajil. Scheinherr řekl, že nešlo o vyšetřování a že koaliční partneři byli informováni. Plán způsobil rozepře také na dnešním jednání rady, kdy jej část radních nechtěla na program zařadit.

Fotogalerie
5 fotografií