Bagr, který se v pátek začal zakusovat do vzácné památky, zburcoval desítky sousedů v okolí. Dům z roku 1921 patří do ucelené kolonie a je památkově chráněný. „Odstraněním domu dojde k poškození celého místa,“ zlobila se starostka Renata Chmelová.

Starostka v sobotu ráno vyrazila osobně na místo s dalšími zástupci radnice i s památkářem. Zavolala strážníky a donutila stavbyvedoucího demolici zastavit. „Udělám maximum, aby byla vila zpět postavena ve stejném duchu,“ říkala u pětipodlažní vily, ze které po rychlém bourání zbyly jen žalostné trosky.

Kdo za to může?

Kdo o demolici rozhodl? Dům, který má široko daleko největší zahradu (je na pozemku 1212 m2), patří firmě AWM Bohemia CZ. Jedinou majitelku a ředitelku Veroniku Hofmanovou ale demolice netrápí. „Ano, je to moje firma, ale snad si můžu dovolit někoho pověřit jejím řízením,“ řekla Blesku Hofmanová a odkázala ho na prokuristu Bohumila Ladmana, který ji ve vedení firmy zastupuje. Ten byl ale na telefonu, který Blesku dala Hofmanová, nedostupný a doma také nebyl. Je prý v zahraničí na dovolené.

Kdo je kdo

Vilu na Vinohradech vlastní AWM Bohemia CZ. Firma se základním kapitálem dva miliony korun se dříve jmenovala Robiterix a od založení v roce 2013 sídlila v Hradci Králové. V květnu 2014 byla přepsána na Veroniku Šídlovou, nyní Hofmanovou.

Veronika Hofmanová (26) je majitelkou a ředitelkou firmy. Žije v Hořovicích na Berounsku, kde se věnuje koním a vychovává tři děti. Podle dostupných informací se zná s Janem Kočkou. 

Její manžel Martin Hofman (40) pracuje jako bodyguard a zároveň působí jako řidič ve společnosti Prostor a.s. Firma, která sídlí v Bohnicích, se věnuje komunálním službám a údržbě zeleně. Vlastní ji Jan Kočka, syn provozovatele matějské pouti Václava Kočky.

Jan Kočka (51) je synem Václava Kočky staršího, vlastní firmu Prostor, kde pracuje Martin Hofman. Podle dostupných informací se zná s Hofmanovými i Landmanem.

Bohumil Landman (51) je prokurista firmy AWM Bohemia CZ, tedy prakticky firmu řídí. Podle dostupných informací je v kontaktu s řadou členů rodiny Kočkových. Figuruje i ve firmě Luna-Servis s.r.o., kde je s několika lidmi z Ukrajiny jednatelem.

Fotogalerie
18 fotografií