„Vystavovatelům neurčujeme žádná témata, ale mám radost, že letos se to tak hezky sešlo a velká většina vystavovatelů má opravdu ten udržitelný design jako ten hlavní, který ukazuje, že recyklace a ekologie je pro ně důležitá,“ uvedl Ondřej Krynek, organizátor akce, na které jsou každoročně k vidění malby, oděvní návrhářství, šperky či stará řemesla.

Na akci letos prezentuje svou tvorbu 77 vystavovatelů z Česka i zahraničí. Mezi mini například i Petr Kukla, který na přehlídce uvedl nerezové budky na cigaretové nedopalky. Designér řekl, že nápad dostal jako reakci na nefunkční koše a popelníky ve veřejném prostoru. „Udělali jsme takovou parafrázi na ptačí budku, která má jen pidi díru, aby se do ní vešel jen vajgl,“ dodal Kukla.

K vidění jsou také mobilní kurník pro slepice či obleky proti napadení nožem. „Jsou dělané tak, aby nebyly k rozeznání od běžné konfekce,“ řekla jejich autorka Jaroslava Frejová. Na týdnu designu se představí i projekt Reformát využívající k výrobě papírových a knižních produktů zbytkový a odpadový materiál či tkalcovna Kubák se zaměřením na bytový textil z přírodních materiálů.

Na akci uvidí návštěvníci také modely návrhářky Darie Torf, dřevěné sochy, projekt koloběžky pro Prahu či světelnou instalaci s názvem Dotkněte se hvězd. Součástí akce je i doprovodný program jako workshopy s designéry, přednášky či Design Kino.

Akce se kvůli koronavirové situaci uskuteční za zvýšených hygienických podmínek, na přehlídce bude moci být v jednu chvíli maximálně 500 návštěvníků a bude platit povinnost mít nasazenou roušku.

Fotogalerie
7 fotografií