Hotový horor se odehrál v ulici Strážovská v pražském Radotíně v neděli, přímo za bílého dne. Sousedé na vlastní oči viděli, jak žena po incidentu s mužem vyběhla na ulici, on za ní vyrazil s nožem a zasadil jí několik bodných ran! Lidé se ji snažili oživit, zraněním ale na místě podlehla. Útočníka (64), kterým byl ženin manžel, po činu zadrželi policisté a následně ho také obvinili z vraždy. 

„Policisté zahájili trestní stíhání 64letého muže. Na státní zastupitelství podali podnět na jeho vzetí do vazby,“ řekl pro Blesk.cz policejní mluvčí Jan Daněk. Ze státního zastupitelství však podle něj v zákonné lhůtě neobdrželi reakci, a tak museli obviněného propustit na svobodu. 

Státní zástupce podle mluvčího státního zastupitelství Aleše Cimbaly návrh na vzetí obviněného manžela do vazby vypracoval, kvůli pochybení úřednice se ale nedostal včas k soudu. „Pochybením pracovnice kanceláře při doručení návrhu místně a věčně příslušnému soudu došlo k uplynutí zákonem předpokládané lhůty pro zadržení obviněného. S ohledem na tuto skutečnost musel být obviněný propuštěn na svobodu. Pochybení je řešeno a bude disciplinárně potrestáno,“ řekl pro Blesk.cz Cimbala.

Důvodem návrhu na vazbu byla podle něj hlavně předpokládaná výše trestu, který je mezi 10 a 18 lety. Muž dosud nebyl soudně trestán a hrozba, že by mohl ovlivňovat svědky, odpadla - kriminalisté už je totiž vyslechli. „Není dán předpoklad, že by obviněný ve svém jednání pokračoval nebo se vyhýbal trestnímu stíhání,“ dodal mluvčí. Pokud by v budoucnu některý z vazebních důvodů vyvstal, může dozorový státní zástupce obviněnému vazbu znovu navrhnout.

„Lidé mají strach“

V noci na středu bylo kvůli propuštění útočníka u domu, kde k hrůznému činu došlo, rušno. Obviněný muž se tam totiž podle agentury Aktu.cz vrátil a na místě se následně také objevila skupina několika mužů. „Je to vrah a my se ho bojíme,“ pokřikovali směrem k policistům, kteří přijeli na místo situaci uklidnit. Minimálně jeden z nich měl u sebe podle Aktu.cz pistoli, kterou nosil tak, že byla vidět. Muž, který ukazoval zbraň, se podle Daňka dopustil přestupku proti zákonu o střelných zbraních a střelivu, strážci zákona zůstali pro jistotu na místě do ranních hodin.

Psychické potíže?

Zemřelou je podle sousedů, s nimiž Blesk.cz hovořil den po činu, Blanka Ž., která pracovala jako porodní asistentka v Praze u Apolináře. „Finanční problémy určitě neměli. Že by to takhle dopadlo, nikdo, kdo ji znal, nečekal,“ řekla šokovaná sousedka. Jen den před Blančinou smrtí se pár vrátil z dovolené.

Podle známé rodiny mohl mít muž psychické potíže - před několika lety totiž přišel o zaměstnání v mezinárodní společnosti, kde pracoval na vyšší pozici jako inženýr. „Pak už do práce nešel, šel do předčasného důchodu a říkali, že to strašně těžce nesl a byl na tom psychicky hodně špatně,“ uvedla.

Fotogalerie
37 fotografií