Vzhledem k tomu, že soud skončil dohodou, neprovádělo se žádné dokazování a proběhl jen krátký výslech před vyhlášením dohody. „Lituji svého jednání,“ řekl poté, co se předsedkyně senátu ptala, zda chce něco dodat s pomocí překladatelky. Soud prosil, aby přihlédl k tomu, že jde o jeho první provinění, kterého se kdy dopustil. Soud mu nakonec vyměřil trest na dolní hranicí trestní sazby, která v tomto případě byla 12 až 20 let. 

Nechtěl jsem ničit

„Měl jsem zálibu ve vědě, jednal jsem pod vlivem. Chtěl jsem vynalézt něco, co změní tento svět,“ pokračoval. „Chtěl jsem lidem pomoct, nikoliv ničit. Chtěl jsem vynalézt aplikaci, která pomůže lidem ve zdravotnictví. Myslím, že západní státy, třeba Anglie nebo Německo, i rozhlasové a televizní stanice, by měly zájem o můj příběh,“ dodal.

Čin, za který si odsedí 12 let ve vězení, spáchal loni v polovině května brzy nad ránem. Poté, co dostali oznámení o požáru, si hasiči nejprve mysleli, že jde o výbuch, nakonec se ukázalo, že někdo založil požár v šestém patře paneláku. Jako první se na místo dostali příslušníci cizinecké policie, kteří byli zrovna poblíž a viděli, jak z oken stoupá dým a několik lidí na balkoně volá o pomoc. Ihned vyrazili dovnitř, vykopli dveře a vyvedli ven 5 dospělých lidí a jedno měsíční miminko.

Mstil se za vyhazov z bytu

Muže, kterému teď hrozí až dvacet let vězení, policisté dopadli asi týden poté. Podle prvních informací mělo jít o mstu za to, že se muž musel z bytu odstěhovat. Podobně je celý čin popsán i v obžalobě. „Po slovní rozepři z předešlého večera, v jejímž důsledku se měl z bytu odstěhovat, za užití benzínu Natural 95 zapříčinil požár s úmyslem usmrtit spící obyvatele bytu,“ přednesla v obžalobě státní zástupkyně.

Benzín ukradl

Muž podle obžaloby před tím, než založil požár, vystěhoval z bytu před pátou hodinou své věci do jiného bytu vedlejšího domu. Pak se vydal na benzinku, kde ukradl plastovou konev, natankoval do ní 7,7 litru benzínu a bez zaplacení odešel.

Ohrozil měsíční dítě

Obžaloba zdůrazňuje, že požár založil s vědomím, že v domě spali lidé, kteří v takto brzkých ranních hodinách spí, nebudou mít šanci zareagovat, a v bytě se nachází nesoběstačné měsíční dítě. Požár podle obžaloby založil ve vstupní chodbě.

Spící lidé podle obžaloby neměli kvůli zplodinám a kouři z bytu šanci uniknout. „K usmrcení osob nedošlo jen dílem náhody,“ upozornila státní zástupkyně. Neznámý zvuk totiž probudil jednoho z obyvatel bytu, který začal volat o pomoc a spolu s dalšími pak z balkonu a oken bytu vyhazovat věci, které by mohly požár přiživit.

Sami si také nedokázali zavolat o pomoc, protože nikdo z obyvatel bytu nemluví česky. Proto volali příbuzným nebo majiteli bytu, aby zavolali hasiče. Samotným se jim také nedařilo požár uhasit a pomoc jim poskytli až policisté a hasiči.

Muž je obviněn z obecného ohrožení, protože vystavil obyvatele bytu i další obyvatele domu smrtelnému nebezpečí. V celém domě je celkem 36 bytových jednotek, mohl tak ohrozit desítky lidí. 

Složitá domluva

Soud nakonec netrval dlouho. Ve středu pouze proběhlo dohadování o tom, zda chce nebo nechce uzavřít dohodu, která se vyhlásila o den později. Sám nejdříve začal mluvit o tom, že s obhájcem se o tom doposud neradil. Pak začal mluvit o něčem úplně jiném. „Chci uvést, že v době výslechu v rámci přípravného řízení jsem vypověděl, ale nebyl jsem úplně při smyslech,“ řekl s pomocí překladatelky.

Státní zástupkyně: Nečekané

Soud nakonec konstatoval, že dohodu lze uzavřít, a líčení se přerušilo do čtvrtka. Státní zástupkyni to poměrně překvapilo, protože doposud byl postoj obviněného muže úplně jiný. „Nečekala jsem to vůbec, protože se k tomu stavil tak, že v podstatě neví, co se stalo, že tam nebyl a nevypovídal,“ řekla po skončení jednání. Důkazní situace je podle ní byla jasná.

„Je to blázen“

K soudu přišel jako svědek majitel bytu, který vyhořel. Potvrdil, že všichni z obyvatel bytu jsou v pořádku. Obviněného muže vůbec nezná, ani neví, kam se přestěhovali ostatní obyvatelé. Byt jim jen pronajímal a po žhářském útoku byl podle něj zcela zničený, ale už je opravený. To, co jeho krajan provedl, vůbec nechápe. „To je blázen. Normální člověk takové věci nedělá,“ řekl na chodbě soudu. Sám se sice nepřipojil s požadavkem o náhradu škody, přihlásila se ale pojišťovna o částku 1 413 000 korun. Další poškození požadují dohromady více než 900 tisíc. Soud nakonec rozhodl o tom, že Van Doan Mai má uhradit škodu pouze pojišťovně, ostatní poškozené odkázal na občanskoprávní řízení. 

Video
Video se připravuje ...

Požár bytu v Hostivaři, kde spalo měsíční miminko. (16. května 2021) Policie ČR

Fotogalerie
29 fotografií