Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Krutá vražda Aničky Janatkové (†9): Dívenka se ztratila před 12 lety

/
  • Vražda Aničky Janatkové.
    13. října 2022 ● 17:09

    Dvanáct let uplynulo od tragédie, která otřásla celým Českem. 13. října 2010 zmizela na cestě ze školy v pražské Troji teprve devítiletá Anička Janatková, ihned se rozjelo rozsáhlé pátrání, které nakonec trvalo dlouhých pět měsíců. Její ostatky byly nalezeny 16. března 2011. Podezřelý Otakar T. se pět dní po nálezu Aniččina těla pokusil v pankrácké věznici oběsit, o dva dny později zemřel.  Případ tak pro policii skončil „v šuplíku“.

  • 1.

    Osudná cesta ze školy

    Anička zmizela 13. října 2010 cestou ze školy v Praze-Troji. V ulici Pod Písečnou se jako obvykle rozloučila se spolužačkami, domů ale nikdy nedorazila. Její zmizení rodiče záhy ohlásili na policii a rozjelo se rozsáhlé pátrání, do nějž se postupně zapojily stovky policistů, hasičů i vojáků.

    Poblíž místa, kde se dívka naposledy viděla s kamarádkami, nalezli policisté její batoh a několik metrů od něj také lahev s pitím. O tři dny později nabídl dívčin otec v televizi Nova případným únoscům 3,5 milionu korun, když jeho dceru propustí. Na výzvu ale nikdo nereagoval.

    Novináři zpovídají policejní mluvčí Andreu Zoulovou.
    Autor: Blesk - Pavel Machan, David Malík, Ladislav Křivan, Petr Merta

  • 2.

    DNA

     

    Už šest dní po dívčině zmizení policie na základě stop DNA objevených na batohu a igelitu, kterým byl batoh zakrytý, zadržela podezřelého Otakara T. Mělo jít o pot, na místě se měl dokonce i ukájet. Muže, který měl za sebou majetkovou trestnou činnost a pobyt ve vězení, obvinila z trestného činu zbavení osobní svobody. Soud jej však odmítl vzít do vazby.

    Batoh Aničky Janatkové
    Autor: archiv Blesku

  • 3.

    Nález tělíčka

    Dívčiny ostatky byly nalezeny až po více než pěti měsících, 16. března 2011 v Troji. Místo předtím sice několikrát kriminalisté prohledávali, nicméně podle informací policie nebylo ve schopnostech psů ho najít, protože bylo hluboko pod povrchem. Nález se povedl až při zkoušení nové technologie na pátrání osob, přispělo k tomu i teplé počasí. Svůj podíl měla i divoká zvěř, která tělo částečně poodhalila. 

    „Šance, že Aničku najdeme někde poblíž místa, kde se našel batoh, klesala každým dnem. Už první noc byly minus dva stupně. Chtěli jsme ji najít co nejdřív, dokud se nedala vyloučit možnost, že třeba leží někde zraněná. Ten nejhorší okamžik asi nastal, když jsme případ začali vyšetřovat jako vraždu,“ vzpomínal později Mareš pro iDnes.

    Říjen 2012: Prázdno, nikde květina ani svíčka. Kdo by také chodil na místo hrůzy...
    Autor: Blesk – Martin Hurda, David Malík, Richard Veselý

  • 4.

    Obvinění z vraždy a sebevražda

     

    Policie po nálezu opět zadržela podezřelého Otu T., mostecká kriminálka si pro něj přišla do hospody, kam pravidelně chodil. Oficiálně byl zadržen kvůli majetkové trestné činnosti, které se dopouštěl zejména v Praze. Pražská policie ho následně obvinila z vraždy, znásilnění a dalších 17 trestných činů. Do té doby s policií spolupracoval, po tomhle všem ale přestal. Soud jej 18. března 2011 vzal do vazby, 21. března, pět dní po nálezu ostatků, se v pankrácké věznici pokusil oběsit.

    Několik minut po rozhovoru s redaktorkou Blesku si pro podezřelého přijeli policisté.
    Autor: Blesk - Helena Lacinová

    Nechal dopis na rozloučenou, ve kterém se k vraždě ani znásilnění nepřiznal. Zemřel o dva dny později v nemocnici. Koncem dubna 2011 státní zastupitelství oznámilo, že kvůli jeho smrti zastavilo trestní stíhání. Zároveň uvedlo, že na základě uzavřeného řetězce nepřímých důkazů byl tento muž s vysokou mírou pravděpodobnosti skutečně pachatelem.

    Sebevražda pravděpodobného pachatele měla dohru i v pankrácké věznici, odkud odešli dva lidé. Dozorce, který jej přišel zkontrolovat o 21 minut později, než měl, a také vedoucí oddělení prevence a stížností, kterému kontroloři z ministerstva spravedlnosti vytýkali, že nespolupracoval při vyšetřování případu. Tři důstojníci včetně tehdejšího šéfa věznice Radka Kutiše pak byli přeřazeni na nižší funkce.

  • 5.

    Náhubkový zákon

    Případem se zabýval tehdy i Úřad pro ochranu osobních údajů, který řešil, zda mohou média uvádět celé jméno dívky potom, co se prokázalo, že se stala obětí zločinu. V rámci ochrany obětí to médiím zakazuje takzvaný náhubkový zákon. „Veřejnosti jsou již z minulosti známé údaje o pohřešované dívce, zveřejněné oprávněně v souvislosti s policejním pátráním, proto úřad neshledává, že by opakovaným použitím těchto informací v navazujícím zpravodajství došlo k porušení zákonných norem,“ uvedl tehdy úřad. Podobně se vyjádřil i tehdejší ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.

    Náhubkový zákon platí od 1. dubna
    Autor: Blesk

  • 6.

    Další zmizení dětí

    V minulosti vzbudilo kromě případu devítileté dívky zájem veřejnosti i několik dalších zmizení dětí. V červnu 2001 například policisté v Kladně pátrali po ztracené pětileté Terezce. Po téměř třítýdenním pátrání bylo tělo holčičky nalezeno zahrabané v lese. Místo, kde mají hledat, policistům udala matka dítěte, která se později přiznala, že ji v opilosti zalehla a udusila, odsouzena byla k tříletému trestu.

     

    Ve stejném roce se pátralo po desetiletém chlapci a jeho o dva roky starší sestře. Sourozenci koncem července 2001 odjeli s jejich belgickým švagrem na výlet. Už v srpnu bylo objeveno mrtvé tělo muže, pravděpodobného vraha, ostatky sourozenců ale nalezl náhodný chodec teprve koncem listopadu. 

    Na jaře 2008 se pak téměř měsíc pátralo po devítiletém Jakubovi z Havlíčkova Brodu, jehož tělo bylo objeveno 7. června. Několik hodin před nálezem policie zadržela pachatele, kterému soud za vraždu a znásilnění vyměřil doživotí.

    Bezúspěšně policie pátrá od roku 2018 také po Valerii. Soudy poslaly za mříže na osm let její babičku, která ji podle rozsudku zanechala nejpozději před Vánocemi 2017 na nezjištěném místě. Předtím ji rok a čtvrt týrala, stejně jako jejího bratra. Valerii i její tři sourozence dostala do péče v září 2016, a to navzdory tomu, že byla v minulosti několikrát odsouzena, včetně pětiletého trestu vězení za týrání vlastních potomků. Žena byla odsouzena za týrání a opuštění holčičky, zanedbání její výživy a zpronevěru jejích dávek.

    Michaela Patricia Muzikářová: Hledá se od 11.1.2017. Bydliště Ústí nad Labem.
    Autor: Policie ČR
    Valerie Kvasničková: Hledá se od 19.8.2018. Bydliště Praha.
    Autor: Policie ČR
    Kristina Burdová: Hledá se od 10.1.2019. Bydliště Praha.
    Autor: Policie ČR
    Barbora Burdová: Hledá se od 10.1.2019. Bydliště Praha.
    Autor: Policie ČR

  • 7.

    Galerie

    Fotogalerie
    84 fotografií

Články odjinud
VYHLEDAT VÝSLEDKY Načítám
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy