Stíhání souvisí s tím, že si sociální orgán nevšiml toho, že malá Valerie je půl roku nezvěstná. Zmizela totiž už v roce 2017, ale dodnes není jasné, co se s ní stalo. Podle některých indicií může být po smrti, soud ale konstatoval, že neexistují důkazy k tomu, za jakých okolností smrt nastala.

Sociální pracovnice z Prahy 8, která měla na starosti dohled nad péčí o Valerii, čelí obvinění z nedbalostního maření úkolu úřední osoby. Za tento trestný čin hrozí v základní sazbě maximálně roční vězení, případně zákaz činnosti. Policie se ale domnívá, že žena svým počínáním způsobila vážnou poruchu orgánu veřejné moci, za což se sazba zvyšuje až na tři roky odnětí svobody.

Babička tyran

Podle rozsudku zanechala babička Valerii nejpozději před Vánocemi 2017 na nezjištěném místě. Předtím ji rok a čtvrt týrala, stejně jako jejího bratra. Valerii i její tři sourozence dostala do péče v září 2016, a to navzdory tomu, že byla v minulosti několikrát odsouzena, včetně pětiletého trestu vězení za týrání vlastních potomků.

K získání dětí jí pomohla pochvalná hodnocení, jež získala od orgánu sociálně-právní ochrany dětí a od Klokánku, kde tehdy sourozenci přebývali. Podle obžaloby si žena o děti zesnulého syna zažádala ze ziskuchtivosti a penězi ze sociálních dávek umořovala své četné exekuce. Poručnice jakoukoliv trestnou činnost popírala a trvala na tom, že se o děti starala dobře.

Fotogalerie
7 fotografií