Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Rekordní rok pro datové schránky: Covid zvýšil zájem Čechů, přinesl ale i spam

Autor: Markéta Mikešová - 
6. února 2021
16:39

Jestli existuje něco pozitivního na pandemii koronaviru, tak fakt, že lidé začali ve zvýšené míře využívat elektronické služby státu. Datových schránek si Češi v loňském roce založili nejvíce v historii, upozornila společnost Software602, která se na jejich provozu podílí. Odesláno bylo také dosud nejvíce zpráv, k čemuž přispělo jejich dočasné osvobození od poplatků. Jenže tím se do schránek dostal i místy bizarní spam, kvůli kterému již Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) rozdal milionové pokuty.

Datové schránky by se daly popsat jako poštovní kastlíky, ale v digitální formě. V Česku vznikly v roce 2009 a byly předzvěstí budoucí větší elektronizace státní správy, úřady do nich mohou lidem a firmám posílat oficiální korespondenci, takže odpadá cesta na poštu a riziko, že se dopis cestou ztratí.

Všechny firmy zapsané v obchodním rejstříku musí datovou schránku vlastnit povinně, pro podnikající fyzické osoby jsou dobrovolné. Mohou je ale vlastnit i soukromí lidé, kteří nepodnikají. Od roku 2010 si totiž mohou zprávy přes datové schránky posílat všechny osoby a firmy, které si je založí. Uživatelsky vše funguje stejně jako e-mail, jen technické řešení je jiné - dokumenty jsou opatřeny elektronickým razítkem a nikdy se nestane, že by zpráva nebyla doručena. 

Počet nových datových schránek (zřízení je zdarma) roste každoročně, loňský rok se ale naprosto vymykal. Jen přes kontaktní místo Czech POINT jich bylo založeno 112 tisíc, což je dosud nejvíce v historii a dvojnásobek oproti dosavadnímu nejsilnějšímu roku, uvádí Software602. Odesláno bylo také historicky nejvíce zpráv, a to 112 447 221.

„Oba rekordy samozřejmě souvisejí s pandemií koronaviru a snahou vyhýbat se v době stavu nouze osobním kontaktům na poštách a úřadech,“ popisuje společnost. Datová schránka totiž oficiální korespondenci hravě obsáhne, jen spousta lidí dosud neměla příliš velkou motivaci tento způsob vyzkoušet. Covid-19 jim ji dal a mnohem větší, než veškeré propagační kampaně.

Provozovatel se navíc domnívá, že masivní růst bude pokračovat i v roce 2021. „Nahrává tomu zvýšená potřeba elektronické komunikace napříč všemi obory a institucemi,“ uvádí Software602 s tím, že lidé jsou i nadále na home office, děti na distanční výuce a tím pádem budou hledat způsoby, jak komunikovat s úřady vzdáleně.

„Nepřípustný hyenismus“

Za rozmachem stojí také to, že ministerstvo vnitra podpořilo datové schránky dočasným zrušením poplatků za odesílání tzv. poštovních datových zpráv (obdoba fyzického doporučeného dopisu). Jsou zdarma po dobu nouzového stavu, ten v Česku platil na jaře 2020 a nyní trvá od 5. října.

Jenže tuto úlevu využilo několik subjektů k tomu, aby začalo odesílat spam, tedy nevyžádané zprávy, které známe z klasického emailu. Stalo se to na jaře a znovu na podzim. Lidem a firmám začaly vychodit reklamy, o které nežádali, dokonce i porno, jak informoval server E15.

Příklad spamu v datových schránkách. Příklad spamu v datových schránkách. | Archiv Blesku

Mezi odesílateli spamu byl mimo jiné kontroverzní youtuber a podnikatel Mike je Pán, vlastním jménem Mikael Oganesjan, znám pro své potyčky s policií a neustálé zakládání pochybných společností, před kterými varovala i Advokátní komora. „Tak v té akci datovek zadara jsem už obdržel 6 spamů od jakýchsi zoufalých firem,“ stěžuje si na facebooku datových schránek uživatel Jirka.

Samotné ministerstvo vnitra o problému ví a uživatele na něj upozorňovalo. „STOP všem, kteří zneužívají poštovní datové zprávy k vlastnímu podnikání! Pokud jste našli ve své datové schránce nevyžádanou poštu, obraťte se přímo na ministerstvo vnitra, které má tuto agendu na starost. Trestním oznámením už byly řešeny podobné případy v první vlně pandemie, kdy byly poštovní datové zprávy tímto způsobem zneužity. Těmto firmám hrozí pokuta v řádu milionů korun,“ vzkázalo majitelům.

Ostře se vyjádřil i Úřad pro ochranu osobních údajů. „Zprávy odeslané prostřednictvím datových schránek mají sloužit pro standardní bezpečnou písemnou korespondenci. Jde o upřednostňovanou komunikaci uvnitř orgánů veřejné moci a mezi soukromými osobami a orgány veřejné moci navzájem. Jakékoli zneužívání datových schránek je proto špatné, ale v době nouzového stavu jde, při zneužití výjimečné bezplatnosti této služby, o nepřípustný hyenismus,“ uvedl úřad šéf Jiří Kaucký.

ÚOOÚ nakonec kvůli spamu v lednu přistoupil k několika pokutám. Celkem 11 firem musí zaplatit 3 111 000 korun, jde o subjekty, na které si lidé stěžovali. „Uvedené společnosti zpracovávaly tisíce adres datových schránek fyzických osob a související osobní údaje pro rozesílání nejrůznějších nabídek zboží a služeb prostřednictvím systému datových schránek, a to, aniž by tomu předcházel např. zákaznický či jiný obdobný vztah,“ vysvětluje pokuty úřad.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa