Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Vládní zmocněnec pro IT Vladimír Dzurilla pro Blesk: Systém ani na vteřinu nespadl

Autor: Jakub Tomek, sova - 
15. ledna 2021
17:40

Zmocněnec vlády pro oblast IT a digitalizace Vladimír Dzurilla řekl v rozhovoru pro Blesk, že se systém rezervace k očkování testoval s operátory. Nikdo už poskytovatelům mobilní sítě však neřekl, že se budou občanům posílat SMS zprávy. Naopak odmítá, že by byla podceněna infrastruktura systému, který rezervace měl umožňovat. Podle Dzurilly „rozhodně ani na vteřinu nespadla“. A co mají dělat zájemci o vakcínu, kteří sice obdrželi PIN k rezervaci, ale nevyzbylo na ně místo?

Jak byste ohodnotil po všech možných peripetiích spuštění systému?

Dělali jsme jak registraci, tak rezervaci, tak linku 1221. V rámci registrace jsme zaregistrovali všechny, kteří se chtěli registrovat. Chvilku jsme měli slabší propustnost na SMS, to jsme navýšili, takže vzápětí měly chodit hned. Celá infrastruktura šla jenom na dvacet procent a rozhodně ani na vteřinu nespadla.

Co se týče SMS, tak se ozvali operátoři, že tohle s nimi nikdo nekonzultoval. Jak je to možné?

Nevím, co k tomu mám říct. Testovalo se to, s operátory byla řada jednání. Mohlo se to tam říct, že budou chodit smsky. Teď nevím, jestli se jim to řeklo.

„Těm, kteří se nedovolali, by operátoři měli volat zpět“

Ráno jsem se snažil na linku několikrát dovolat, ale byla přetížená. Volali nám kvůli tomu i čtenáři. Proč to nefungovalo?

Některé hovory trvaly i 39 minut, takže se operátoři lidem, kteří potřebovali pomoc, věnovali. Měli jsme 2280 telefonátů, teď máme odbaveno asi 1700 hovorů (k 11:00 dopoledne). Těm, kteří se nedovolali, by operátoři měli volat zpět.

Lidé si stěžovali i kvůli tomu, že měli problém zadat rodné číslo. Tam jste chybu neudělali?

Chvilku byla chyba u lidí, kteří se narodili 31. den v měsíci, nemělo se to stát. Hned, jak se zaplnily rezervace, tak jsme na tu stránku nepouštěli lidí a ti viděli jen chybovou hlášku.

Co teď mají lidi dělat? Hlídat, jestli je volno?

PIN 2, který dostali, jim bude platit, dokud si nerezervují termín. Kdo má registraci v rámci rezervace, dostane upozornění v rámci hlídacího psa. Tím pádem dostane notifikaci.

Video  Pokus o registraci do systému a následnou rezervaci očkování skončil neúspěšně. Termíny již byly rozebrány  - Pavel Schuster
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Covid_19 ( 16. ledna 2021 12:31 )

neomezený tarif je 10 000 minut nebo SMS, na vyšší potřeby se musí dát požadavek, těch 10 000 SMS se při tempu 20 SMS za sekundu vyčerpá rychle, za 500 sekund plného provozu, to je 8,33 minuty

Covid_19 ( 16. ledna 2021 12:29 )

to je v pohodě, výplatu si píši sám a z daní občanů určitě není, musíme si na sebe vydělat sami, pro stát již roky nechceme nic dělat, nechceme mazat úředníkům

levice-je-smegma ( 16. ledna 2021 00:56 )

Těch pár tisíc SMS něco zablokovalo tak, že se na to vládní pakáž vymlouvá? A lžou o Silvestru, kdy ve skutečnosti šly sesítky milionů SMS. Sám jsem jich poslal nejméně třiceti lidem.

Covid_19 ( 15. ledna 2021 23:30 )

od operátorů pro firmu nakupujeme služby, takže když si koupíte přístup do jejich sítě na hromadné posílání SMS, tak je to služba, která se objednává, i u nemozených SMS je omzení, ale tak vysoké, že se za měsíc nevyčerpá, ale automat to vyčerpá rychle, je to v řádu desítek tisíců SMS za měsíc

1pravda1 ( 15. ledna 2021 23:28 )

stát si nic neobjednal, jasně to operátoři řekli, tak prostě sms chodí běžně, až po žádosti se kapacita zvýšila, tak to neblábol pořád dokola ....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa