Hrozí i exekuce

Nepřebraný dopis může často znamenat opravdu vážnou komplikaci. Přestože stěhování s sebou přináší plno starostí, myslete na oznámení změny doručovací adresy anebo si pořiďte datovou schránku pro fyzickou osobu, a už na poštu nebo úřady nebudete muset chodit.

Nevyzvednutí poštovních psaní a nereagování na výzvy se vám totiž může vymstít. V České republice funguje tzv. systém náhradního doručení neboli fikce doručení, kdy je zásilka považována za doručenou, i když si ji nevyzvednete.

Změňte adresu

Dosílat zásilky lze na jakoukoliv adresu v ČR po dobu, kterou si zvolíte. Tato služba je placená. Za doslání balíků se vybírá cena za základní službu a dále příplatek za službu udaná cena, neskladné nebo křehké.

Jak postupovat:

➤ Požádat osobně na kterékoliv poště prostřednictvím tiskopisu.

➤ Vámi zmocněná osoba může požádat o změnu na kterékoliv poště prostřednictvím tiskopisu Žádost o změnu místa dodání

Datová schránka

Vyřízení je jednoduché, nezabere vám více než deset minut a za nic neplatíte. Založit si ji může podnikající i nepodnikající fyzická osoba. Stačí vyplnit žádost na kontaktních místech veřejné správy Czech POINT – např. na poště nebo místním úřadu. Téměř ihned obdržíte přihlašovací údaje do datové schránky a můžete začít komunikovat.

Upozornění na nové zprávy

Zákon ukládá úřadům povinnost komunikovat výhradně elektronicky, pokud jste držitelem datové schránky. Takže se nemusíte bát, že byste o důležité obsílky přišli. Schránku nemusíte denně kontrolovat, na zprávy vás upozorní nastavené notifikace, a to pomocí e-mailu, SMS nebo aplikace Mobilní klíč.

Jednoduchá bezpapírová komunikace

Vyřizování úředních záležitostí s veřejnou správou je zcela zdarma. Nemusíte nic platit za odesílání ani přijímání datových zpráv. Soukromá komunikace prostřednictvím tzv. poštovních datových zpráv s právnickými a fyzickými osobami – vlastníky datových schránek – je zpoplatněná, ale je levnější, než pryč doporučený dopis.

Další možností je změnit ukládací poštu pro všechny došlé zásilky

Pokud své zásilky nemůžete vyzvedávat na příslušné ukládací poště, můžete požádat o ukládání zásilek na poště ve své blízkosti.

Jak postupovat:

➤ Žádat můžete osobně na kterékoliv poště prostřednictvím tiskopisu Žádost – opatření adresáta.

➤ Vámi zmocněná osoba může požádat o změnu na kterékoliv poště prostřednictvím stejného tiskopisu.

➤ Doručovatel pak nechá na vaší adrese výzvu se všemi údaji zvolené ukládací pošty, příchod zásilky na ukládací poštu se už neavizuje. 

Video
Video se připravuje ...

Muž na dobírku doručoval balíky, které si nikdo neobjednal. Policie České republiky