Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

„Lidé přišli i o dům.“ Farský kritizuje nezákonné exekuce, Benešová ukázala na soud

Autor: Nikola Forejtová - 
27. června 2020
05:15

O nezákonných exekucích jednali v pátek experti napříč obory. A dospěli k možnému řešení, jak tyto bezútěšné dluhy konečně sprovodit ze světa. Nyní nezákonné exekuce leží na stolech soudců, což pobuřuje širokou část veřejnosti. Dlužník totiž čeká na rozhodnutí a dluh nadále bobtná. Poslanec Jan Farský (STAN) zmiňuje, že se setkal i s případy, kdy se povedlo dluh srazit o několik set tisíc korun, protože se přišlo na neplatnou rozhodčí doložku. Tento trn v patě dlužníků je nicméně dávno postaven mimo zákon, o to víc se experti obrací na soud a obviňují jej z malé činnosti. K nezákonným exekucím se Blesk Zprávám vyjádřila i ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO).

Na stole soudců leží tisíce složek a za každou z nich je skryt příběh dlužníka. Tyto složky jim zaslalo samotné ministerstvo spravedlnosti, které žádá o přezkoumání exekuce na podezření z nezákonného exekučního řízení. Nejčastěji pak kvůli neplatným rozhodčím doložkám, kvůli kterým se mohl počáteční dluh astronomicky zvýšit. 

Soudy ale dle svých slov nestíhají tyto složky přezkoumat, možné nelegální exekuce tak běží dál a nadále bobtnají o úroky. „Nemůžeme jim poroučet, co mají dělat. Já jsem je asi trošku vytočila, ale soudci opravdu sedí na tom svým obláčku a nevidí dolů mezi lid. Je potřeba to řešit. Premiér to má jako prioritu, a i kdyby vyhrál další volby, tak to bude jeho prioritou,“ okomentovala pomalé tempo soudů pro Blesk Zprávy ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO). Také dodala, že Babiš tasil nápad na dluhovou amnestii, který by ale podle ní nic nevyřešil.

Farský: Lidé přišli i o dům, mohli by stát žalovat

Ministryni si Blesk Zprávy odchytly během jednání u kulatého stolu, kde se problematika nezákonných exekucí řešila se všemi aktéry, kteří mají s dluhem co dočinění. Své nápady a připomínky zde měli zástupci ministerstva, poslanci, advokáti, exekutorská komora i soudci. 

Debatu zorganizoval poslanec Jan Farský (STAN), který osobně přišel do styku s lidmi, kteří se s nezákonnou exekucí potýkají. „Zrušili jsme konkrétní případy, kdy na sobě měli lidé dluh 120 tisíc korun, ale najednou mají reálný dluh 37 tisíc. To už je pro ně představitelná částka a začnou ji splácet,“ řekl Blesk Zprávám. 

Pobuřuje se nad tím, že oněch tisíce případů již není vyřešených, především proto, že zákon o neplatných dozorčích doložkách platí více jak 7 let. „Nyní je nejjednodušší řešit aktivní a probíhající nezákonné exekuce, ale nikdo netuší, kolik jich je. Advokát Petr Němec zmínil, že jich může být až 200 tisíc. Tam musíme začít, a z intimních zkušeností vím, že není tak složité najít, zdali se jedná o nezákonnou exekuci,“ poznamenal pro Blesk Zprávy Farský. 

Ještě více pak Farského, ale i celou řadu dalších odborníků tíží nezákonné dluhy, které už dlužník splatil. „Mám dojem, že se vytváří novodobí otroci. Drží je v ohrádce a když se kolem nich objeví koruna, tak ji věřitelé získají, ale na jistinu se vlastně nikdy nedostane (...). Jsou lidé, kterým to změnilo celý život. Přišli o dům. Mohli by stát žalovat za to, že nechal nezákonnou exekuci běžet,“ dodává. 

Nejvíce lidí má buď jednu, nebo 11 a více exekucí. Nejvíce lidí má buď jednu, nebo 11 a více exekucí. | Data Exekutorské komory, Vladimír Plášil

Na kulatém stole se experti napříč obory dohodli na dalším postupu. Jak již bylo řečeno, na složky sedá prach na stolech soudců, a to se musí změnit. Ministryně se tak dohodla se Soudcovskou unií, že jim pomohou s metodikou. Pomoc přislíbil i Člověk v tísni a Exekutorská komora, která zapracuje na Centrální evidenci exekucí - nově by se dalo zjistit, jaký exekuční titul dluh má a ve kterém se vyskytuje klíčové slovo - rozhodčí doložka.

Benešová: Musíme pohnout se zákony

Benešová zmínila, jaký postup nyní ministerstvo bude mít. Vedle zapracování na metodice, jak nezákonné exekuce řešit, připomněla i to, že je klíčovým zákon o soudech a soudcích. Díky němu by se mohl soudní dvůr pročistit a zefektivnit. Zákon kvitovala i přítomná prezidentka Soudcovské unie. „Víme, že tam sedí soudci, kteří nikdy soudci být neměli,“ konstatovala u kulatého stolu. 

„Chceme pohnout s tím, co máme ve Sněmovně. Máme tam zákon o soudech a soudcích a máme tam exekuční řád. Tam sami vidíte, že se poslanci nemohou shodnout na tom, jak to bude s teritorialitou. Nyní je to posunuté na září, takže je to zase oddálené. Je to těžké téma a každý kritizuje, jak by to mělo být, ale s ničím nepřijde,“ uvedla Benešová Blesk Zprávám. 

Benešová se pak oficiálně postaví za svůj návrh, jak nadále řekla Blesk Zprávám. K teritorialitě - tedy k tomu, že na dlužníka spadne exekutor z daného kraje - se nepřiklání. Podle ní to nahrává velkým exekutorům. 

Podle Farského se z novel nejspíše vyzobe jen to nejhlavnější a ve výsledku projde jen úzká novela. Jakou podobu bude mít, se nejspíše dozvíme právě v září, až se dostane exekuční řád na jednání pléna. 

Video  Radek Hábl o novele exekučního řádu  - Nikola Forejtová
Video se připravuje ...

gejzovic ( 27. června 2020 13:24 )

dalsi neuzitecne netahlo,Farsky z těch jeho kecu je blivno,aspon ze neuci jedina dobra vec odnej

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa