Policistu Vladimíra S. potrestal jeho nadřízený. „Kázeňské řízení již nabylo právní moci, kolega je zpět ve své funkci,“ uvedla policejní mluvčí Martina Korandová. Vzhledem k tomu, že je kázeňské řízení neveřejné, nesdělí policie jeho výsledek.

Vladimír S. podal podle serveru Novinky.cz na ministerstvo spravedlnosti žádost o odškodnění za újmu způsobenou trestním stíháním, protože bylo podle jeho názoru vedeno nezákonně.

„Ministerstvo žádost obdrželo 13. března a na její posouzení má zákonnou lhůtu, která uplyne v září,“ řekla Markéta Poslušná z ministerstva spravedlnosti. Pokud policistovi ministerstvo nevyhoví, může se s ním o odškodnění soudit.

Vulgarity nejsou trestný čin

Incident, kvůli kterému musel Vladimír S. podstoupit soudní tahanice, se odehrál v září 2017 v Plzni.  Řidiči superbu se nelíbila jízda černého mercedesu, ve kterém jel Vladimír S. se svým nadřízeným k případu, a několikrát na ně zablikal. Když poté škodovka za mercedesem zastavila, Vladimír S. šel se zbraní v ruce k řidiči a vulgárně jej oslovil.  

„Řidiče označil slovy ku*va, ty ku*do, a ptal se jej, na koho blikal,“ uvedl u soudu  státní zástupce Jiří Richtr. Policista to nezapíral. „Ano, řekl jsem mu (řidiči superbu) sprostá slova, to jsem neměl, uznávám,“ řekl Vladimír S. Ve hře bylo ještě, že poté řidiče napadl, to ale policista popíral a u soudu se napadení neprokázalo.

Zastavení vozidla bylo oprávněné, zbraň v ruce také. Vulgarity, které zazněly, nebyly podle soudu zneužitím pravomoci. Proto Vladimíra S. pouze kázeňsky potrestal jeho šéf.

V uniformě končí

Jiný souzený policista, Karel Sojka z dálničního oddělení ve Svojkovicích na Rokycansku, v uniformě končí. Krajský soud v Plzni mu potvrdil roční vězení podmíněně odložené na stejnou dobu za to, že loni v červenci fyzicky napadl při řešení přestupku Ázerbajdžánce (25), který jel na kole po dálnici. Cyklista mu tvrdil, že nevěděl, že to nesmí.

Incident zaznamenala palubní kamera policejního auta. „Napadl jej velmi agresivně a opakovaně. Jako policista selhal,“ vysvětlil předseda odvolacího senátu Zdeněk Jaroš. Tím, že je verdikt pravomocný, Sojka u policie končí. Napadenému cyklistovi má ještě zaplatit jako nemajetkovou újmu 20 tisíc.

Video: Kvůli tomuto zákroku v září 2017 stanul policista Vladimír S. před soudem, trestný čin ale nespáchal.

Fotogalerie
7 fotografií