Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

OSVČ a malé firmy dostaly už 19 miliard. Finanční správě přišlo zatím 850 tisíc žádostí

Autor: ČTK - 
8. června 2020
16:30

Finanční správa do dneška přijala 833 440 žádostí o vyplacení příspěvku osobám samostatně výdělečně činným (OSVČ) a 18 388 žádostí o vyplacení příspěvku společníkům malých společností s ručením omezeným. V případě OSVČ zpráva vyřídila zhruba 832 000 žádostí a vyplatila 18,5 miliardy korun. U žádostí společníků, které přijímá od minulého týdne, správa zpracovala 16 893 žádostí a vyplatila zhruba 365 milionů korun. Vyplývá to z informací, které zveřejnila finanční správa na twitteru.

OSVČ mohou o příspěvek žádat od 9. dubna. Od 12. března do 30. dubna činil maximální příspěvek 25 000 korun, tedy 500 korun denně. Následně ministerstvo financí prodloužilo vyplácení příspěvku i po 30. dubnu do 8. června, a to opět 500 korun denně. Na druhé období ovšem musí OSVČ opět podat žádost, pokud již požádala o příspěvek v prvním období. Ministerstvo financí odhaduje, že o příspěvek by mohlo požádat až 700 000 OSVČ.

Zároveň od minulého týdne mohou žádat o příspěvek společníci malých společností s ručením omezeným. Dostanou stejně jako osoby samostatně výdělečně činné 500 korun denně. Od 12. března do 8. června by mohlo jít až o 44 500 korun.

V této souvislosti správa již dříve upozornila, že společníci malých firem musí pro žádosti podávané datovou schránkou použít tu osobní. Ti, kteří již žádost odeslali z datové schránky společnosti a nepodepsali vlastnoručně čestné prohlášení, musí žádost podat znovu. Dále musí společníci podat žádost podat na úřad v místě pobytu společníka, nikoliv v místě sídla společnosti.

Video  „Příště se na vás vys*rem?“ Schillerová o hlášce, angličtině i dopadu viru na peněženky Čechů.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Nejvíce žádostí jde e-mailem

Podnikatelé mohou požádat o příspěvek e-mailem, poštou, prostřednictvím datové schránky, přes aplikaci Elektronická podání pro finanční správu, na podatelnách a ve sběrných boxech umístěných před finančními úřady. Nejvíce žádostí je e-mailem.

Zástupci obcí a krajů kritizují, že vyplácení bonusu připraví místní samosprávy o příjmy z daní, jejichž výnosy se rozdělují mezi státní rozpočet a právě obce a kraje. Vyplácený příspěvek je fakticky podle zákona vratkou daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti.

koliaska ( 5. července 2022 20:33 )

Můj manžel také od státu něco dostal. Já teda také, ale on podstatně více, protože jeho firma je mnohem větší. Ihned to ale investoval zpět do firmy. Chyběly mu totiž peníze na modernizaci a nákup nějakých nových strojů od http­s://ww­w.can­met.e­u/ tak mu taková injekce v podobě kompenzace přišla vhod.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa