Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Velký průzkum ukázal: Každý 3. má menší příjem! Lidé se bojí o práci, přiznává odborník

Autor: David Polák - 
8. června 2020
11:49

Češi se znovu svobodně nadechují, koronakrize jim ale přinesla noční můru. Mnozí už ztratili práci a další se bojí, že o příjem přijdou. Méně peněz než dřív přitom podle průzkumu PAQ Research dostává víc než třetina zaměstnanců. Co dál ukázala nejnovější data, vysvětlil Blesku sociolog a člen Národní ekonomické rady vlády Daniel Prokop.

Zhruba 23 procent živnostníků a dalších osob samostatně výdělečně činných (OSVČ) v průzkumu uvedlo, že přišlo o práci. U zaměstnanců to byla 3 procenta. Pokud by se to promítlo do celé populace, znamenalo by to asi 120 tisíc zaměstnanců a 140 tisíc OSVČ. Ty buď pozastavili, nebo rovnou ukončili svou činnost.

Sociolog Daniel Prokop Sociolog Daniel Prokop | Foto Blesk - Jaroslav Šimáček

Podle Prokopa ale ne všichni šli na úřady práce. „Část zaměstnanců si buď našla novou práci nebo brigádu a velká část těch OSVČ pomalu obnovuje činnost,“ upřesnil.

Berou málo a bojí se

S propouštěním to podle průzkumu přesto vypadá lépe než před měsícem. „Je vidět, že víc lidí přicházelo o práci na konci března a začátku dubna. Nyní se ten růst mírně zastavil, ale je to spíše tím, že hodně lidí má výpovědní lhůtu nebo dobírá dovolenou či je na ošetřovném,“ vysvětlil sociolog. Podle něj se větší nárůst dá čekat až v červenci.

Jen málokdo tak nyní nepociťuje strach, že skončí s výpovědí. „Propuštění z práce se více bojí nízkopříjmoví zaměstnanci. Firmy se jich mohou totiž lehce zbavit, protože tito pracovníci nejsou pro ně tolik zásadní a vždycky za ně případně najdou náhradu,“ řekl Prokop.

NAKOLIK SE OBÁVAJÍ ZTRÁTY ZAMĚSTNÁNÍ/PRÁCE NAKOLIK SE OBÁVAJÍ ZTRÁTY ZAMĚSTNÁNÍ/PRÁCE | Život během pandemie

Budou muset šetřit

Ale ani ti, kteří si práci udrželi, nemohou moc jásat. V průzkumu kolem 36 procent dotázaných už pocítilo, že jim od března byla nějakým způsobem zredukována mzda, zkrácen pracovní úvazek či sníženy benefity. Nejvíce zasaženou skupinou jsou přitom samoživitelky a také OSVČ. Právě kvůli menším příjmům se téměř třetina lidí chystá výrazně šetřit na nákupech, a to jak na spotřebním zboží, tak i na potravinách.

KDO CHCE ŠETŘIT NA SPOTŘEBĚ KDO CHCE ŠETŘIT NA SPOTŘEBĚ | Život během pandemie

Čtvrt milionu lidí bez práce

V dubnu bylo v Česku bez práce 254 tisíc lidí, což je nejvíc za poslední dva roky. Nezaměstnanost vzrostla z březnových tří procent na 3,4 procenta. Nejhůř je v Moravskoslezském (5 %) a Ústeckém kraji (4,7 %), naopak nejlépe je na tom Pardubický kraj (2,5 %) a Praha (2,4 %).

Podle ekonoma Czech Fund Lukáše Kovandy bude míra nezaměstnanosti v letošním roce vyšší než v nejhorší etapě světové finanční krize před deseti lety. „Nezaměstnanost stoupne na úroveň k pěti až šesti procentům, v dalších měsících roku se pak ale může přiblížit až k desetiprocentní hranici,“ míní Kovanda. Podle šéfky rezortu práce a sociálních věcí Jany Maláčové (38, ČSSD) by bez práce kvůli pandemii mohlo být ještě letos přes půl milionu lidí.

KE KOMU SE DOSTALA STÁTNÍ PODPORA KE KOMU SE DOSTALA STÁTNÍ PODPORA | Život během pandemie

Stát na ně zapomněl?

Ačkoli vláda neustále schvaluje pro ty, které krize zasáhla, nějakou formu podpory, podle průzkumu se dostala pouze ke třetině domácností. „Myslím si, že současná pomoc státu na některé osoby vůbec nemyslí. Pomohla do jisté míry OSVČ, ale z opatření vypadla pomoc dohodářům nebo zaměstnancům, kteří mají právě nějakým způsobem zredukované mzdy,“ vysvětluje Prokop.

Podle něj je důležité, aby byla zachována kupní síla, čímž by se zamezilo sociálním problémům. „Když to srovnám se zahraničím, tak v celé řadě zemí pomoc domácnostem posilují. Někde se třeba zvyšují přídavky na děti, někde podprůměrně příjmové části společnosti dostanou paušální podporu,“ uvedl sociolog pro Blesk.

Video  Češi, utrácejte, vzkazuje Havlíček. Jak získat peníze jako podnikatel či OSVČ?  - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Nová příručka v pondělí 8. června zdarma v tištěném Blesku. Co v ní najdete?

  • Komu sníží nájem příspěvek na bydlení?
  • Kdo a jak vám odpustí poplatky za energie?
  • Jak dostat peníze za zrušené kurzy?
  • Které povinnosti vláda odložila?
  • A navíc: Proč zůstat v létě v Česku a jak vydělat na dovolené?

Příručka Blesku: Česko po koronaviru. Díl: Peníze Příručka Blesku: Česko po koronaviru. Díl: Peníze | Blesk

 

 

milan1959 ( 8. června 2020 13:14 )

Češi už moc mlaskali. Menší půst neuškodí

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa