Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

OSVČ si musí vybrat: Podpora, nebo kompenzační bonus? Odbornice vysvětlila, v čem je háček!

Autor: Radka Růžičková - 
27. května 2020
05:30

Jste OSVČ a ukončily, nebo přerušily jste svou činnost? Pak můžete Úřad práce ČR požádat o zprostředkování zaměstnání a podporu v nezaměstnanosti. Má to svá ale…

V případě, že jste totiž svou činnost neukončily a využily jste kompenzační bonus ministerstva financí, tzv. Pětadvacítku, úřad práce vás nemůže zavést do evidence a ani přiznat podporu v nezaměstnanosti.

Podle zákona nelze čerpat obě podpory najednou. „Je tedy třeba, aby OSVČ důkladně zvážily svou situaci a rozhodly se pro jednu z variant,“ vysvětluje Kateřina Beránková, mluvčí Úřadu práce ČR.

Mluvčí Úřadu práce ČR Kateřina Beránková Mluvčí Úřadu práce ČR Kateřina Beránková | Úřad práce ČR

Ztratit práci můžou i OSVČ

V případě, že člověk přijde o práci (a platí to i pro OSVČ), může požádat o zprostředkování vhodného zaměstnání. Žádost je možné podat, mimo jiné, elektronicky a na jakémkoli kontaktním pracovišti ÚP ČR. Při splnění zákonem stanovených podmínek je pak člověk zařazen do evidence a stane se uchazečem o zaměstnání. Zároveň může požádat také o podporu v nezaměstnanosti. V případě OSVČ je nutné, aby ukončila, nebo pozastavila svou činnost.

Na podporu musíte mít »odpracováno«

Aby měl člověk nárok na podporu v nezaměstnanosti, musí mít tzv. odpracováno. Jednoduše řečeno na podporu má nárok člověk, pokud v uplynulých dvou letech odpracoval minimálně 12 měsíců a během té doby si platil důchodové pojištění, a to i v rámci »brigád«.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa