Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zmátoří se po krizi hospody? Nepřišli ani skalní, zoufá si majitelka! Jak to vidí odborník?

Autor: Tomáš Koníček, Karel Kopáč - 
27. května 2020
16:23

České hospody a restaurace konečně naplno otevřely, jenže zákazníci se zrovna nehrnou. Boj o přežití tak pokračuje. Průzkumy uváděly, že pandemie koronaviru navždy zavře třetinu z nich, nyní se mluví o desetině. Jenže jaká bude skutečnost?

První dva dny, kdy si Češi mohli sednout ve své oblíbené knajpě na jedno orosené nebo na oběd, ukázaly to, o čem se mluvilo. Majitelé hospod a restaurací budou muset zákazníky znovu nalákat. „Přišlo jen asi dvacet procent těch, kteří sem chodili před pandemií,“ řekla Blesku Martina Skokanová, majitelka restaurace Čarodějky v Ústí nad Labem.

Levné lahváče

Situaci většinou všude zachraňovali štamgasti. „Právě oni tvořili drtivou většinu našich prvních hostů. Nemohli se dočkat, až otevřeme,“ říká Skokanová, kterou drželo nad vodou výdejní okénko a rozvoz jídla po městě.

I když řada gastronomických zařízení propouštěla personál, ona si své zaměstnance udržela. A teď se společně pustili do boje o přežití. Může trvat i několik měsíců, než se situace vrátí do normálu.

Hlavní ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda Hlavní ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda | Blesk:Jakub Poláček

Důvod? Lidé začali žít po dobu pandemie jiným stylem. „Naučili se v supermarketech kupovat levnější pivo v lahvích a plechovkách a popíjet s přáteli v domácím prostředí. Uvědomili si, že tím ušetřili hodně peněz,“ vysvětluje ekonom Lukáš Kovanda.

I přesto, že česká pohostinství nabrala během nouzového stavu ztrátu kolem 23 miliard korun, odborník věří, že se vše vrátí do starých kolejí. „Dobré hospody přežijí. Krach se bude týkat jen jednotek procent,“ odhaduje ekonom.

Brazilec věří: Snad nás v tom nenechají

Do starých kolejí se jen pomalu vrací restaurace Brazileiro ve Zlíně, kde v kuchyni vládne Brazilec Amaury Feixeira (51). „Za nouzového stavu jsem vařil do krabiček a pro rozvážkovou službu. Pomáhala mi servírka Lenka, byli jsme tu dva místo čtyř. Dnes jsme zatím tři,“ konstatoval Amury. „Běžně dělám tak 60 obědů denně, v pondělí to byla asi polovina. Snad nás lidé nezradí, nerad bych zavřel. Vařím moc rád, srdcem,“ svěřil se Amaury, který přišel do Zlína před pěti lety z Ria de Janeira a dnes má na východě Moravy rodinu.

Veronika Hofrová (46, vpravo) s kamarádkou  Jarmilou (42) si jídlo pochvalovaly. Veronika Hofrová (46, vpravo) s kamarádkou Jarmilou (42) si jídlo pochvalovaly. | Zpravodajové Blesku

Hospodská Romana (52): Zatím nic moc

 Zatím nic moc! Takto jednoduše hodnotí znovuotevření své venkovské hospůdky v Jeníkovicích na Hradecku Romana Lamerová (52). Je však optimistkou a věří, že situace se zlepší.

„První den bylo vidět, že lidé mají stále obavy jít dovnitř. Byli tam tak tři hosté. Takže výdělek z tohoto provozu byl prakticky nulový. Lépe na tom byla zahrádka, na kterou lidé chodí raději. I přesto, že počasí nebylo v uplynulých dnech nejlepší,“ uvedla. „Uvidím, jak se to bude vyvíjet v dalších dnech. V televizi poběží sportovní utkání, tak snad to lidi víc přitáhne,“ doufá.

„Držáci" nezklamali

 Výčep v pondělí otevřela i populární První pivní tramway na Spořilově. „První den nebyl nic moc. Počasí nepřálo a ani na zahrádce to nebylo ideální,“ řekl Blesku majitel svérázné hospody Jiří Bejček Stehlíček (64).

I jeho podnik během nucené uzavírky, kdy fungoval pouze přes okénko, podrželi štamgasti. A nezklamali ani v den otvíračky. „Ale žádný velký nával nebyl, přišlo jich nějakých 15 až 20. Byli natěšení na pivko a na to, že se konečně mohou vidět,“ dodal Stehlíček, který i přes koronavirovou krizi zaměstnance v hospodě s vnitřkem stylizovaným do podoby tramvaje udržel.

Jiří Bejček Stehlíček Jiří Bejček Stehlíček | Zpravodajové Blesku

Provozovatel z Bruntálu: Ukáže se za 14 dnů

 Více než dvouměsíční nedobrovolnou přestávku přežil i Hostinec U Repoušů v Bruntále. Jeho provozovatel Jaromír Pimek (58) přiznává, že tržby byly první den po znovuotevření menší než obvykle. „Je to slabší, ale ještě se uvidí. Ukáže se to za čtrnáct nebo i více dnů. Já zůstávám optimistou. I personál bych rád měl konsolidovaný, propouštění neplánuji,“ prozradil.

Hostinská hořekuje: Nepřišli ani skalní 

Na pondělní otevření vnitřních prostor rodinného hostince v Křižanovicích na Vyškovsku se Jana Bébarová (60) těšila. Stejně jako na místní štamgasty. Jenže realita je zatím tristní.

„Přišlo jen kolem deseti lidí, vesměs mých známých. Většina sedí doma, navíc se nevydařilo počasí,“ povzdechla si. „Po dvouměsíční pauze jsem si nedělala iluze, ale vesnická hospoda bez štamgastů, to je smutný pohled,“ posteskla si hostinská, která před pár dny oslavila kulatiny.

Jana Bébarová Jana Bébarová | Zpravodajové Blesku

Výzkum: Bojíme se krachu

Z průzkumu společnosti Up Česká republika vyplývá, že sedm z deseti Čechů má kvůli pandemii strach o budoucnost oblíbených restaurací. Dvě pětiny lidí se dokonce obávají, že „jejich" podnik zkrachuje úplně.

„Podpora restaurací ze strany státu je zcela nedostatečná. Jejich přežití bude proto záležet především na tom, jak rychle se do nich vrátí hosté, jak často budou chodit a kolik budou utrácet. Restaurace nyní potřebují své hosty více než kdy jindy,“ upozorňuje generální ředitel Up Česká republika Stéphane Nicoletti.

Video  „Babiš se zavčasu stáhnul, opozice byla lenivá. Vláda se vrací k italskému manželství,“ míní Kubáček  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

krapotkin ( 28. května 2020 07:07 )

Já se už do hospod nevrátím, když jsem zjistil, že se můžu doma dobře najíst za třetinu ceny.

istyl ( 27. května 2020 17:38 )

Je to otrocina,spatne placena, ma to mnoho "chytrych" , kdo si doma umicha vajicka ci jednou umyl nadobi, uz je "odbornik"na restourace...ani za zlaty prase...U me se stamgasti a jedlici vraceli 4 mesice a to se muselo denne makat, nic nevypustit...a to byl jen mesic zavreno..

jonn ( 27. května 2020 17:26 )

Co takhle podpořit zemědělce.Hospodští už za ty léta mají nahrabáno .

Desterz ( 27. května 2020 17:01 )

Ono to možná není ani o rouškách. Lidi byli nuceni kuchtit si doma, a najednou s úžasem zjistili, jak levně se dá vařit, a jaký tedy z nich ty hospody pěkně měly vejvar. Jasně, ono je to pohodlnější, vypláznout stopade za smažák bez práce; ale když si ho takový "průměrný" občan udělá doma, zbyde mu ještě na dvě piva. A to se, obzvlášť v této bohem políbené zemi, počítá

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa