Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Pomoc pro rodiny ohrožené koronavirovou krizí: Příručka dnes ZDARMA v Blesku!

Autor: ida - 
1. června 2020
09:00

Zákazy se sice uvolnily, jejich důsledky ale trvají nadále. V tištěném Blesku dnes najdete ZDARMA užitečné a praktické rady ohledně ošetřovného, okamžité mimořádné pomoci a podobně. Všechny krizové problémy totiž pořádně zamávaly s lidskou psychikou. Co na to odborníci?

Finance dělají lidem těžkou hlavu

„Každý by měl být připravený na situace, kdy se ocitne bez práce, nemocen, v nějaké životní tísni. Bohužel ne vždy jsme na tyto situace připraveni. Covid nás mohl zasáhnout v těžké situaci, anebo jsme se kvůli němu do této situace dostali. Důležité je nyní zajistit si hlavní potřeby a utáhnout opasek.

Soustředit se pouze na věci, které jsou nezbytně nutné, a oprostit se od nepotřebných útrat. Každá krize nějak přešla a i tato přejde. Vztahy nejsou o penězích, ale o interakci mezi lidmi. Doporučujeme se zamyslet, jak příští takové situaci předejít,“ radí Mgr. Ivana Vaverková a Josef Duraj, psychologové, EUC Klinika Ústí nad Labem.

Příručka Blesku pro život po pandemii dnes zdarma v tištěném Blesku. Příručka Blesku pro život po pandemii dnes zdarma v tištěném Blesku. | Blesk

Ženy, partnerství a sex v době covid-19

„Očekával se baby boom. Jenže všechno bylo jinak. Ženy často pociťovaly sníženou sexuální apetenci kvůli stresu. A to hlavně v případě, že byly společně s partnerem a dětmi školou povinnými zavřeny doma. Proto by ženy, u kterých převládá stále duševní nepohoda či příznaky deprese, měly vyhledat odbornou pomoc. Problémy v sexu zaznamenali lidé bez stálého partnera či ti, kteří nežili ve společné domácnosti.

Doba roušková nepřála seznamování. Naopak velký nárůst byl zaznamenán v oblasti virtuální sexuální aktivity. Doba přeje kybersexu a virtuální realitě, kde se i v blízké budoucnosti očekává rychlý rozvoj,“ říká doc. PhDr. Dr.phil. Laura Janáčková, CSc.

Covid nás mohl zasáhnout v těžké situaci anebo jsme se kvůli němu do této situace dostali. Covid nás mohl zasáhnout v těžké situaci anebo jsme se kvůli němu do této situace dostali. | iStock

Rodinná pouta a izolovaní senioři

„Na naši linku volali lidé, které zajímalo, jak nyní navazovat kontakty se staršími členy rodiny. Nechte na samotném seniorovi, aby se nebál říci, jak to sám cítí. Nechte ho, aby si korigoval návštěvy, nebál se dát najevo i obavy a své potřeby – např. ohledně bezpečnostních opatření, formy kontaktu apod. Obavy ohledně návratu epidemie nelze jednoznačně vyvrátit. Dejte prostor pocitům a strachům seniorů.

Vyjádřete své pochopení, povzbuďte je a nezahlcujte je obavami z budoucnosti. Nestyďte se společně vyjádřit svou podporu a naději, ve kterou všichni doufáme,“ radí MgA. Hana Regnerová, ředitelka Modré linky.

Zatočte se stresem: Zkoušejte nové věci!

„Jakýkoli stres nebo napětí mají kořeny ve vašem podvědomí. Pravděpodobně opakujete nějakou strategii, která byla potřebná a úspěšná, ale dnes už vám neslouží. Jděte do práce jinou cestou. Přečtěte si knížku z oboru, o kterém nic nevíte. Vezměte si na sebe kousek oblečení, který je pro vás úplně nezvyklý. Vystavte sami sebe pravděpodobnosti, že zažijete něco úplně nového. Možná zažijete taky stres, ale bude v něčem jiný. Možná znovu přijde příjemné vnitřní rozechvění z toho, že objevujete nové obzory,“ soudí  Mgr. Alžběta Protivanská, psychoterapeutka a lektorka.

Psychoterapeutka Alžběta Protivanská Psychoterapeutka Alžběta Protivanská | Alžběta Protivanská

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa