Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Nouzový stav přinesl změny pro OSVČ: Vše o oddlužení živnostníků! Jak na to?

Odborník radí, jak na oddlužení OSVČ.
Odborník radí, jak na oddlužení OSVČ.  (Autor: archiv Blesku)
Autor: Radka Růžičková - 
26. května 2020
05:30

Nouzový stav se výrazně podepsal na příjmech živnostníků a podnikatelů. Velká část z nich přišla ze dne na den o práci i plat. Mnoho osob samostatně výdělečně činných se tak dostává do těžké situace, kdy dluhy narůstají a ony přestávají být schopny splácet své závazky.

Jednou z možností, jak vyřešit tíživou situaci, je oddlužení neboli osobní bankrot. Vláda v rámci nouzového stavu schválila pro oddlužení OSVČ mírnější podmínky.

Neschopnost splácet řeší osobní bankrot

Pokud se OSVČ dostanou do situace, kdy nejsou schopny splácet své dluhy, mohou požádat o tzv. oddlužení neboli vyhlásit osobní bankrot. Díky tomu nemusí mít strach z toho, že jim na dveře zaklepou exekutoři. „Je to jediný legální způsob, jak se efektivně zbavit svých závazků a neschopnosti je splácet,“ vysvětluje Jakub Kadlec z advokátní kanceláře Vilímková Dudák & Partners.

Oddlužení chrání před věřiteli

Od okamžiku zahájení insolvenčního řízení je OSVČ pod »ochranou« soudu a celý proces se řídí podle insolvenčního zákona. Zároveň se věřitelé nemohou domáhat svých pohledávek prostřednictvím žaloby, pokud je lze uplatnit přihláškou do insolvenčního řízení. 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Video se připravuje ...
Další videa