Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nemáte na nájem? Před vyhazovem z bytu chrání „nouzový“ zákon! Jak postupovat krok za krokem?

  • Autor: Radka Růžičková - 
    1. 6. 2020
    04:59

    Žijete v nájemním bytě a kvůli epidemii koronaviru nemáte na nájem? Vyhazovu z bytu se bát (zatím) nemusíte.

    „Pokud v době nouzového stavu nastalo prodlení v platbách nájemného z důvodu, který je převážně důsledkem omezujících opatření souvisejících s epidemií koronaviru, nemůže vám pronajímatel dát z uvedeného důvodu výpověď z nájmu bytu a prodlení s platbou musí tolerovat,“ uvádí JUDr. Ondřej Preuss z Dostupný advokát.cz.

    Zákaz výpovědi z nájmu platí do 31. prosince 2020, a to pro prodlení s úhradou nájmu za období od 12. 3. 2020 až do 31. 7. 2020.

    JUDr. Ondřej Preuss JUDr. Ondřej Preuss | dostupny advokat.cz

  • 1.JAK POSTUPOVAT

    Nájem nemůžete jen tak přestat platit. Musíte pronajímateli bytu okolnosti prodlení bez zbytečného odkladu doložit. Bude to od vás ale vyžadovat trpělivost a nějaké to »papírování«.

    Na nic nečekejte

    S doložením okolností prodlení s placením nájemného pospěšte. Je nutné je doložit pronajímateli bytu hned, jakmile zjistíte, že nájem nebudete schopní zaplatit.

    Vydejte se na úřad práce

    To, že nejste schopni platit nájem, nestačí majiteli říct. Musíte to doložit potvrzením od úřadu práce. „Vzor žádosti o potvrzení s příslušnými pokyny a výčtem příloh je možné nalézt na stránkách ministerstva práce a sociálních věcí,“ vysvětluje advokát Martin Čumpelík z advokátní kanceláře Vilímková Dudák & Partners.

    Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

    Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Video se připravuje ...
Další videa