Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Vztahy mezi podnikateli v krizi: Závazky řešte rychle, vzkazuje advokát a uvádí konkrétní příklad!

Právník radí, jak po koronavirové krizi urovnat vztahy mezi podnikateli.
Právník radí, jak po koronavirové krizi urovnat vztahy mezi podnikateli.  (Autor: archiv Blesku)
Autor: Radka Růžičková - 
30. května 2020
05:30

Koronavirová krize není jen zdravotní katastrofou. Drtivě dopadá prakticky na všechny podnikatele, živnostníky, výrobce či dodavatele. Řada z nich se, nikoli vlastní vinou, dostala do problémů a není schopná dostát svým závazkům.

Co dělat s nedodrženou smlouvou

Jak se české právo dívá na konkrétní smlouvy mezi podnikateli, které nemohou být z důvodů krize naplněny? Kdo za co odpovídá?

Příklad: Pan Lukáš dodává materiál na stavbu luxusních rezidencí. Odebírá ho přitom z Itálie a Španělska, kde nyní ještě nic prakticky nefunguje, a on tedy nemůže splnit své závazky vůči dalším českým partnerům. Ti mu již dali »nůž na krk« a hrozí zpožděním stavby a vymáháním tak vzniklé škody.

JUDr. Ondřej Preuss JUDr. Ondřej Preuss | dostupny advokat.cz

„Podle občanského zákoníku obecně platí, že se můžeme zprostit povinnosti k náhradě škody či újmy za porušení smlouvy či jiné dohody v případě, že prokážeme, že nám ve splnění dané povinnosti bránila »mimořádná nepředvídatelná a nepřekonatelná překážka vzniklá nezávisle na naší vůli«. Jde o tzv. vyšší moc,“ vysvětluje advokát Ondřej Preuss z Dostupný advokát.cz

Vyšší mocí je podle advokáta Preusse nepochybně i drastické šíření viru. „To se tedy vztahuje nejen na pana Lukáše, ale třeba i na truhláře, který musí nastoupit do karantény a nemůže dodat skříň na míru včas. Pokud si nákazu či její riziko nepřivodil úmyslně, tak nemusí hradit vzniklou škodu a penále. Pan Lukáš zase nemůže za to, že se zavřel veškerý obchod v Itálii a Španělsku,“ uvádí advokát. 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Video se připravuje ...
Další videa