Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Začínáme od nuly, vzkazují živnostníci! S podnikáním pomůže příručka Blesku! Už v pondělí zdarma

Rady a tipy pro podnikatele: Jak zvládnout dobu po koronaviru?
Rady a tipy pro podnikatele: Jak zvládnout dobu po koronaviru?  (Autor: archiv Blesku)
Autor: ryc, jk, one - 
22. května 2020
08:34

Na počátku podnikání se zadlužili, když dluhy splatili a něco vydělali, začali své provozovny vybavovat novým a lepším zařízením, stěhovali se do větších prostor. Naspořené peníze investovali. Koronavirus jejich podnikání zmrazil. Nevydělali ani kačku. Seknout s prací, kterou milují, nechtějí. Škarohlídi, kteří říkají, ať si nestěžují, by si měli vzpomenout, jak nebylo Česko Českem, když živnostníci z minuty na minutu zavřeli. A proto jim pomozme společně. Zajděme se ostříhat, na pivko, zatančit si… Od pondělí budou moci mít otevřeno už všichni.

Šili jsme roušky a po nocích vykládali zboží

Těsně před vyhlášením nouzového stavu se soubor pražského černého divadla HILT přestěhoval do nových prostor. Hrát ale nezačali. Místo představení šili roušky. Divadelníci měli štěstí v neštěstí. „Když jsme se rozhodli šít roušky, paní pronajímatelka po nás nechtěla nájem,“ říká principál souboru Theodor Hoidekr (38).

On sám stříhal látky, ti šikovnější zasedli za šicí stroje. Ústenky věnovali do porodnice U Apolináře nebo třeba neonatologii Fakultní nemocnice v Motole. „Rozdávali jsme je i na ulici nebo prodavačkám v supermarketu,“ říká Hoidekr.

Vykládal textil

Divadlo však má i náklady, které není možné jen tak škrtnout. Pracovní telefony, platby rezervačním systémům či provoz webu. Jednou týdně tak soubor HILT pořádal online představení se sbírkou na pomoc divadlu. „Pomohlo nám hlavně mnoho přátel, mezi nimi přispěl velkou částkou i Martin Dvořák, velvyslanec ČR v Kuvajtu,“ vzpomíná. Jen sbírky ale pochopitelně na obživu členům souboru nestačily. „Všichni jsme si museli najít náhradní práci. Já s přítelem jsme po nocích vykládali zboží ve skladu textilu,“ doplňuje principál.

Přišla jsem o sto tisíc a nevím, co bude dál

Diskotéky ve Strakonicích lze spočítat na jedné ruce. Na zákazníky 40+ se ale zaměřuje jenom jedna, disco bar Melodie. Nyní kvůli koronaviru hrozí, že skončí. „Za starými šlágry se k nám chodí bavit hlavně čtyřicátníci,“ popsala Blesku Pavla Štěpánková (29), která oblíbený podnik v centru města provozuje třetím rokem. Nyní má ale zavřeno už dva měsíce kvůli bezpečnostním opatřením. Bez práce jsou i její čtyři brigádníci a trojice dýdžejů, se kterými spolupracuje. „Jestli neotevřeme, vydržíme dva tři měsíce, možná ani to ne,“ řekla Štěpánková. Nevydělává, nájem a zálohy na energie platit musí. „Vše dotuji. Už jsem přišla skoro o sto tisíc,“ doplnila.

6347962:full:true:true

Co bude od pondělí, kdy mohou kluby a diskotéky otevřít, ještě neví. Budou totiž muset dodržovat 11. večerní hodinu jako zavírací. To je přitom čas, kdy se v nich teprve začíná „žít". „Na diskotéku v pět odpoledne nikdo nepřijde. A i kdybychom otevřeli v sedm, tak když si spočítám, kolik dáme za elektřinu a nájem, nevím, jestli se nám ty čtyři hodiny vůbec vyplatí. Pro nás tohle není žádné řešení,“ rozčiluje se Pavla Štěpánková.

Byly jen náklady, žádné tržby

Nemohou se dočkat pondělí, až otevřou a začnou umazávat pekelnou ztrátu. Provozovatel hostince U Repoušů v Bruntálu zavřel stejně tak jako ostatní restauratéři v sobotu 24. března. Od té doby mu na čele přibývají vrásky. „Kvůli nucené pauze jsme přišli odhadem o čtyři sta nebo i pět set tisíc. To už určitě letos nedoženeme. Byly tu jen náklady, tržby žádné,“ sčítá škody Jaromír Pimek (58).

Restauratér  Jaromír Pimek. Restauratér Jaromír Pimek. | Karel Janeček

Peníze do pokladny nepřicházely, naopak ve schránce se množily faktury za plyn, elektřinu i jiné platby. V době uzavření měl ve sklepě v tanku dva a půl tisíce litrů plzeňského piva. „Kazilo by se. Pivovar se k nám postavil čelem a pivo odvezl. To by byly další ztráty. A teď právě podnik dezinfikujeme,“ dodal provozovatel. Ztráty jsou podle Jaromíra Pimka nevratné a zřejmě ještě porostou. „I když konečně můžeme znovu otevřít, řada lidí nemá peníze. Další se bojí chodit do společnosti kvůli možné nákaze,“ obává se.

Česko po koronaviru: Nová pravidla pro život Česko po koronaviru: Nová pravidla pro život | archiv

Rady a tipy: Jak zvládnout dobu po koronaviru?

 Kdo má nárok na Pětadvacítku? Který typ programu Antivirus může použít podnikatel, který má zaměstnance? Co podnikatelům usnadní život? To vše se dozvíte už v pondělí v příručce Nová pravidla pro život – Podnikání.

Druhý díl série Česko po koronaviru pomůže malým i velkým podnikatelům a živnostníkům. Na 16 stránkách najdete rady, jak postavit svou živnost zpátky na nohy, jak napravit vztahy s ostatními podnikateli a jak se vyhnout nástrahám, které covid-19 přichystal.

Co najdete ve 2. dílu:

Kdo má právo na kompenzační bonus a jaká rizika se v něm ukrývají?

Jak odložit nájem a na co si dát pozor?

Pro koho je program Antivirus výhodný?

Co dělat, aby koronavirus nezničil vztahy s obchodními partnery?

A NAVÍC: Nová pravidla pro oddlužení a tipy, jak si mohou podnikatelé usnadnit život

otrusnik ( 22. května 2020 20:00 )

To , že byla koronavirová epidemie za to snad vláda nemůže. Nic bych těm ODESáckým podnikatelům nedal jen útočí . Tak ať si u banky vypůjčí a táhnou makat třeba do zemědělství tam je práce habaděj.

vaber ( 22. května 2020 16:42 )

,,Na počátku podnikání se zadlužili, když dluhy splatili a něco vydělali, začali své provozovny vybavovat novým a lepším zařízením, stěhovali se do větších prostor. Naspořené peníze investovali.,,
To jsou bláboly.
To vše je jich problém. Kdo nesplácí dluhy má na něj přijít exekuce. Všechny okolní státy davali jen půjčky, jen u nás se rozdávají peníze a živnostníci prakticky nemusí platit daně, takže ti dluhy státu platit nebudou.

bobou ( 22. května 2020 16:05 )

Nevím proč tak útočíte na Schlafenberga? Já mám stejný názor. A rozhodně to nemá nic společného s tím, že by jsem nedoceňoval práci poctivých živnostníků. Ale také nechápu proč po 2 měsících nucené uzavírky téměř všici zkrachují?
Je velice zajímavé, jak najednou píší o kolik peněz vlastně přichází, před epidemií to vypadalo, že mají sotva tak na živobytí a najednou sami přiznávají velmi vysoké částky o které vlastně přijdou. Tak kdo vlastně lže? A podvádí stát na daních??,

Anifa ( 22. května 2020 16:01 )

Pro některé to je asi zlé, ale znám spoustu těch, kteří chodili na kšefty i v této době - elektrikáři, zedníci, malíři .Majitelka diskotéky i její 4 zaměstnanci snad mohou jít zatím na brigádu třeba do sociálních služeb ne? Stát uměle podporuje podniky, které stejně zkrachují. Spousta lidí se povaluje za plat doma a někteří zaměstnavatelé nemohou sehnat lidi.

sekebo ( 22. května 2020 15:09 )

Zdá se mi, že už v nadpise jsou 2 nepravdy

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa