Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Švindly s přesčasy a víkendy: Za co všechno vám šéf musí zaplatit?

Autor: Radka Růžičková - 
19. května 2020
05:30

Zjednodušeně řečeno, za hodiny strávené v práci navíc musíte dostat i peníze navíc. A zákon přesně určuje, kdy a za co všechno vám musí šéf připlatit. Zaměstnavatelé ale s oblibou zákon obcházejí a snaží se vám zaplatit minimum peněz za maximum hodin. Na co si podle právníka dát pozor?

Z placení se šéf může vyvléknout, jen pokud si v pracovní smlouvě dohodnete, že vaše mzda je sjednána s přihlédnutím k případnému výkonu práce přesčas.

Sliby chyby

Láká vás šéf na odměnu za práci navíc? Počítejte s tím, že když dojde na placení, vždy se z toho nějak vykroutí. Abyste si vyplacení odměn »pojistili«, měly by být stanovené například ve vnitřním předpise zaměstnavatele nebo dohodnuté přímo v pracovní smlouvě.

Tak budete mít jistotu, že se nejedná pouze o nějaký planý slib zaměstnavatele, a v případě nevyplacení peněz je můžete po zaměstnavateli vymáhat.

Láká vás šéf na odměnu za práci navíc? Počítejte s tím, že když dojde na placení, vždy se z toho nějak vykroutí. Láká vás šéf na odměnu za práci navíc? Počítejte s tím, že když dojde na placení, vždy se z toho nějak vykroutí. | Profimedia

Co je a není pravda

„Práci přesčas vám nařídím, kdykoliv budu chtít.“

Ano, ale...

Práci přesčas vám šéf může skutečně nařídit. Důvodem ale musí být vážné provozní důvody. Navíc vám přesčasy nemůže nařizovat neustále. „Platí, že nařízená práce přesčas nesmí u zaměstnance činit více než 8 hodin v jednotlivých týdnech a 150 hodin v kalendářním roce,“ říká právník Moussawi. Pokud by po vás chtěl šéf odpracovat více hodin, než určuje zákon, museli byste s tím souhlasit. Když jste proti, má šéf smůlu.

„Přesčasy se u nás neplatí.“

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Video se připravuje ...
Další videa