Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Jednou týdně, i jen ti problémoví. Žáci se vrací do lavic, kdy půjdou ve vašem kraji?

  • Autor: ČTK,sab - 
    7. 6. 2020
    17:07

    Druhý stupeň základních škol a střední školy obnoví od příštího týdne provoz přerušený kvůli koronaviru jen omezeně a různými způsoby. Některé základní školy budou mít každý den výuku pro jinou třídu, jiné třeba po dvou hodinách denně pro všechny třídy. Zájem o docházku by většina škol měla znát do konce tohoto týdne. Některé ho odhadují na 70 procent žáků. Střední školy s ohledem na program nabitý přijímacími zkouškami či maturitami plánují pro studenty hlavně možnost individuálních konzultací. Vyplývá to z vyjádření zástupců školských asociací.

    Školy se kvůli koronaviru uzavřely 11. března. Vláda je v uplynulých týdnech začala postupně otevírat. Od 11. května umožnila návrat žáků posledních ročníků základních a středních škol, od 25. května pak školákům z prvního stupně. Druhý stupeň a další ročníky středních škol se mohou otevřít od 8. června, pro školy to ale není povinné. Pro žáky je docházka dobrovolná.

    Změny kvůli kapacitě

    Podle předsedy Asociace ředitelů základních škol Michala Černého většina ředitelů návrat šesťáků až osmáků do konce června nějakým způsobem umožní. Jejich organizace se ale bude lišit. „Nenajdete skoro dvě školy, které to mají stejně, ale nejrozšířenější mezi kolegy je ten systém, že každá třída bude chodit jednou týdně a že když přijde víc než 15 žáků, tak udělají dvě skupiny,“ řekl.

    Některé školy podle něj budou mít výuku třeba dvě hodiny denně každý den nebo budou mít jen odpolední třídnické hodiny, protože dopoledne už kvůli patnáctičlenným skupinám z prvního stupně nemají pro další děti personální nebo prostorové kapacity. Další školy si na přípravu aktivit pro druhý stupeň vzaly víc času a začnou třeba až od 15. června, dodal.

    V Masarykově základní škole v pražských Klánovicích, kterou Černý řídí, se děti budou moct hlásit na konkrétní předměty, které na každý den škola vyhlásí. Podmínkou podle Černého bude nanejvýš 15 žáků ve skupině. Na rozdíl od prvního stupně se ale bude moct složení skupin různě měnit, řekl.

    Kolik žáků do školy přijde, zatím podle Černého školy zjišťují. „Do konce tohoto týdne bychom to všichni měli vědět,“ uvedl. Někteří ředitelé podle něj odhadují zájem o docházku na 70 procent, Černý ho očekává spíš nižší.

    Na středních školách chybí místo i učitelé

    Střední školy se chystají umožnit studentům nematuritních ročníků hlavně individuální konzultace. Předsedkyně Asociace ředitelů gymnázií Renata Schejbalová a šéf Unie školských asociací CZESHA Jiří Zajíček uvedli, že školy nebudou mít na jiný program dost učitelů ani místa. Na maturitních oborech budou 8. a 9. června jednotné přijímací zkoušky a od 10. června ústní maturity. „Některé školy mají navíc vedle toho závěrečné zkoušky pro žáky učebních oborů nebo absolutoria pro studenty vyšších odborných škol,“ dodal Zajíček.

    V Gymnáziu Nad Štolou v Praze 7, které řídí Schejbalová, se podle ředitelky kvůli přijímacím zkouškám a maturitám omezí i výuka na dálku. „I za standardního stavu to ve školách funguje tak, že v době maturit se plánují praxe, exkurze nebo cokoli jiného, aby tam žáci nebyli, takže jediné co jsme mohli naplánovat od 8. června, tak to je možnost individuálních konzultací, pokud zrovna učitel nebude u maturit,“ doplnil Zajíček.

    Jaká je situace s otevíráním druhých stupňů základních škol a na středních školách, se můžete podívat na následujících listech.

  • 1.Středočeský kraj

    Středočeské školy spouští rezervační systémy pro konzultace žáků druhého stupně, které mají začít v pondělí. Kvůli riziku šíření koronaviru není docházka povinná, v některých školách je ale zájem žáků značný. Pro jednotlivé třídy budou určeny většinou jen některé dny a žáci budou rozděleni do skupin. Pro žáky prvního stupně a devátých tříd se školy otevřely minulý týden, nadále funguje i distanční výuka.

    Kladenská základní škola Amálská už zveřejnila rozvrh konzultací pro druhý stupeň. „Zatím se žáci průběžně hlásí,“ řekla ČTK ředitelka Libuše Amálie Holá. Podle ní jde například o děti, které nemají z nějakého předmětu dost známek pro klasifikaci. Celkový zájem žáků podle ní bude možné hodnotit až příští týden. V případě prvního stupně dochází do školy zhruba 60 procent dětí, deváťáků přes 90 procent.

    Žákům zůstávají učebnice

    Škola nechává žákům druhého stupně učebnice až do konce září. Učitelé podle ředitelky počítají s tím, že září bude věnováno především opakování učiva, aby bylo jisté, že děti mají požadované znalosti z předchozího ročníku.

    Ve velvarské základní škole na Kladensku spouští registraci žáků pro výuku druhého stupně dnes. Podle ředitele Petra Doška chce škola konzultace pro všechny děti, ale komplikované je zajištění dostatečného množství učeben, protože třídy budou rozdělené do skupin po 15 dětech. Žáci budou dopředu učitelkám hlásit, co potřebují konzultovat.

    Bloky pro výuku budou mít ranní část s profilovými předměty, jako jsou čeština, matematika a jazyky, a to od 8:00 do 10:00, další část do 13:00 pak bude věnovaná ostatním předmětům. Poté jsou naplánovány třídnické hodiny.

    „Bude to zaměřené spíše na intenzitu než na množství,“ uvedl ředitel. Jeden blok potrvá 25 minut, pro každý ročník bude vyčleněn jeden den v týdnu. Vysvětlovat se bude především látka, která se po internetu vykládá komplikovaně. Jde například o geometrii.

    Podle Doška je nyní už těžší některé děti motivovat k práci, přispěly k tomu i informace v médiích, podle nichž budou učitelé při závěrečném hodnocení shovívaví.

  • 2.Jihočeský kraj

    Přibližně polovina žáků tříd z druhých stupňů bude od pondělí chodit na základní školy v Jihočeském kraji. Obnovení výuky po koronaviru povolilo za daných podmínek od 8. června ministerstvo školství. Ne všichni žáci však tuto možnost využijí. Především u devátých tříd je účast minimální. Vyplývá to z ankety ČTK.

    „Každý rok míváme problémy s tím, jak deváťáky po přijímacích řízeních ještě motivovat k výuce, protože už moc nemají zájem. Podobné to bude i letos, většina je jich přijata a někteří budou ještě dělat přijímací zkoušky v pondělí. Přesto pro ně chceme na závěr školy připravit oficiální rozloučení, aby to mělo důstojnou formu,“ uvedl ředitel milevské základní školy T. G. Masaryka Martin Hrych.

    Raději pět hodin denně, rozhodli i rodiče

    Dodal, že z šestých, sedmých a osmých tříd by mělo od pondělí do školy chodit 116 ze 170 žáků. Program výuky je přizpůsobený i představám rodičů. „Sondovali jsme mezi nimi a zjistili jsme, že pokud by děti chodily do školy jednou, dvakrát týdně, zájem by velký nebyl. Proto jsme výuku připravili od pondělka do pátku a na každý den na pět hodin,“ uvedl.

    Jiný model zvolila základní škola v Trhových Svinech na Českobudějovicku. S ohledem na kapacitní důvody, kdy v každé skupině může být maximálně 15 lidí, bude vždy jeden den vyhrazen pro jeden ročník. „Upokojili jsme tím všechny zájemce o výuku. Větší poptávka byla u žáků nižších tříd druhého stupně,“ řekl ředitel školy Jiří Pavel. Podle něj bude účast zhruba padesátiprocentní.

    Na přibližně stejné úrovni se pohybuje zájem v českobudějovické základní škole Bezdrevská. Třídy druhého stupně tam navštěvuje 337 žáků. „Výuka pro ně bude vždy v úterý nebo středu dopoledne. Zaměříme se především na matematiku a češtinu,“ řekl ředitel školy Pravoslav Němeček.

  • 3.Plzeňský kraj

    Do základních škol v Plzeňském kraji bude chodit na dobrovolnou prezenční výuku něco málo přes 50 procent žáků druhých stupňů. Na rozdíl od prvního stupně, kam se 25. května vrátilo v kraji přes 40 procent žáků a mají výuku každý den, půjde o konzultace v domluvených dnech a hodinách. Do škol zamíří starší školáci většinou jen na jeden či dva dny v týdnu, řekli ČTK zástupci měst a ředitelé škol.

    „Zájem o třídnické hodiny i konzultace ze strany rodičů a žáků je, ale samozřejmě je ovlivněn vlastním nastavením této přítomnosti dětí, kdy jde zejména o socializační aktivity. Vliv má i povinné dodržení počtu 15 dětí ve skupině,“ uvedla mluvčí plzeňské radnice Eva Barborková. Potvrdila, že do 26 škol přijde 50 až 60 procent žáků druhého stupně. Vedení škol a učitelé museli znovu revidovat rozvržení pobytu dětí prvního stupně a jejich časové možnosti.

    Budou výlety i slavnosti

    Školy chtějí hlavně podnítit interakci se spolužáky, děti zvou tak dvakrát týdně, rozsah vyučovacích hodin je různý. „Učitelé musí stále zajišťovat distanční vzdělávání pro žáky, kteří nejsou přítomni ve škole,“ uvedla Barborková.

    Učitelé si podle ní režim i četnost aktivit nastavili podle vlastních časových možností ve škole a zvládnou to. „Nezastírají ale rozpaky z neustálých změn,“ uvedla.

    Některé třídy druhého stupně pojedou s třídními učiteli na jednodenní výlety a některé organizují tradiční slavnostní vyřazení žáků. Na řadě míst se rozhodli deváťáci chodit do školy, i když už budou mít po přijímacích zkouškách.

    Od 8. června budou moct žáci druhých stupňů na konzultace či třídnické hodiny. Stejně jako u prvního stupně nebo žáků posledních ročníků nebude kvůli riziku šíření koronaviru docházka povinná. Děti by měly být ve školách rozděleny do skupin do 15.

  • 4.Karlovarský kraj

    Školy v Karlovarském kraji evidují zájem o návrat žáků druhého stupně menší, než byl u dětí ze stupně prvního. Studenti druhého stupně budou moct od pondělí 8. června navštěvovat konzultace či třídní hodiny. Stejně jako u prvního stupně nebo žáků posledních ročníků základních a středních škol nebude kvůli riziku šíření koronaviru docházka povinná. Konzultační hodiny budou rozděleny podle ročníků a zaměření, zjistila ČTK.

    Podle ředitelky Základní školy Truhlářská v Karlových Varech Hany Janischové evidují zájem o návrat na druhý stupeň zhruba u poloviny studentů. Žáci se tam hlásí ke studijním skupinám přes informační systém Edupage. „Pro každý ročník je určen jeden den v týdnu ke konzultacím v hlavních předmětech. Skupiny žáků budou postaveny dle zájmu, a to do maximálního možného počtu 15 žáků na jednu skupinu,“ řekla Janischová. Největší zájem o konzultace je u německého jazyka, fyziky a chemie. Dostatek učitelů škola zajistila.

    Konzultační hodiny budou podle ředitelky sloužit jako podpora distančního vzdělávání. Žáci je mohou využít k vysvětlení látky či k pomoci se zadanými úkoly. Škola bude dál pokračovat i v distanční výuce, vypracované úkoly a testy budou studenti posílat jako dosud přes internet.

    Přijdou ti, co polevili

    Na 1. základní škole Masarykova v Ostrově třídní učitelé rozeslali rodičům informace o možnosti návratu dětí na druhý stupeň, zpětnou vazbu ale ještě nemají. „Třídní učitelé mají do konce týdne nahlásit počet žáků, kteří se zúčastní třídních hodin. Podle zájmu sestavíme rozvrh. Myslím si ale, že ten zájem bude minimální,“ řekl ČTK ředitel školy Helmut Harzer.

    Učitelé ale budou do školy zvát studenty, kteří po dobu uzavření škol neposílali zadané úkoly. „Dáme jim možnost opravit si své závěrečné hodnocení,“ uvedl Harzer. Konzultační hodiny budou zaměřeny na hlavní předměty, a to český jazyk, matematiku a cizí jazyk. Podle ředitele ale škola bude muset výuku ukončit dříve kvůli začínající rekonstrukci.

    Naopak v 3. základní škole Májová v Ostrově rozvrh hodin již zveřejnili. Žáci se na konzultace budou moci přihlásit předchozí pracovní den do 16:00. Hodiny tam budou rozděleny podle ročníků a předmětů, každý všední den od 8:30 do 12:00.

  • 5.Ústecký kraj

    Rodiče žáků druhého stupně základní školy v Ústeckém kraji o návrat dětí do škol zatím zájem příliš nemají. Distanční výuka on-line podle nich dětem vyhovuje a už se s ní sžily. O konzultace či třídní hodiny, kde jim mohou učitelé látku objasnit, děti moc nestojí, řekli ČTK oslovení respondenti.

    Od pondělí 8. června budou moct žáci druhých stupňů základních škol na konzultace či třídní hodiny. Stejně jako u prvního stupně nebo žáků posledních ročníků základních a středních škol nebude kvůli riziku šíření koronaviru docházka povinná. Děti by ve školách byly rozděleny do skupin nejvýše po 15.

    Dětem vadí rozdělení

    „K nám chodí okolo 100 dětí, zájem projevilo asi 16 až 20 žáků,“ řekla ČTK zástupkyně ředitele Základní školy Litvínov - Hamr Daniela Loosová. Podle jejích slov zůstane většina dětí doma, protože se s distanční výukou sžily. Jejich rodiče také uvedli, že děti do školy nechtějí, protože by byly rozděleny od svých kamarádů.

    Ředitel Základní školy Na Stráni v Děčíně Vít Průša ČTK řekl, že zájem o třídní hodiny a individuální skupinové konzultace projevilo zhruba 60 až 65 procent dětí. Podle jeho slov bude pokračovat distanční výuka, jak byli žáci doteď zvyklí. Ve škole zájemcům pouze látku dovysvětlí.

    Video  Ministr a odbornice o zavřených školách kvůli koronaviru. Co mají dělat rodiče?  - Markéta Volfová, Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený
    Video se připravuje ...

    Václav Mach, ředitel Základní školy Chomutov, uvedl, že ze zhruba 250 dětí druhého stupně projevila zájem třetina. „Nevím, co tím pan ministr (školství) zamýšlel,“ uvedl Mach a dodal, že děti podle něj nepovažují za důležité do školy chodit jen kvůli konzultacím.

  • 6.Liberecký kraj

    Jen na několik hodin nebo vůbec budou moci docházet od příštího týdne děti z druhého stupně do svých základních škol v Liberci. Důvodem je omezený počet tříd, vyplývá z vyjádření ředitelek škol, které ČTK oslovila. Zájem mezi dětmi je zhruba poloviční. Stejně jako u prvního stupně nebo žáků posledních ročníků základních a středních škol nebude kvůli riziku šíření koronaviru docházka povinná. Děti budou ve školách rozdělené do skupin nejvýše po 15.

    Do školy se nebudou moct vrátit žáci druhého stupně ze ZŠ Míru v Ruprechticích. „U nás pojedou dál formou online výuky, nedali bychom to prostorově,“ uvedla ředitelka školy Pavlína Kubrová. Škola pro ně nemá třídy kvůli omezení počtu dětí ve skupině na 15, kdy pro děti z prvního stupně musela využít i třídy druhého stupně.

    Děti doženou exkurze

    Základní škola 5. května v centru města se rozhodla pro kombinovanou formu. „Budeme mít pravidelné třídnické hodiny vždy v pondělí, a to jak online pro děti, které nenastoupí do školy, tak prezenčně pro děti, které přijdou,“ uvedla ředitelka školy Iveta Rejnartová. Každý týden podle ní budou mít navíc minimálně dvě takzvané socializační aktivity. „Děti budou chodit na exkurze a takové odložené věci, co měly v plánu ve školním roce,“ řekla. Očekává na těchto akcích zhruba poloviční účast. Školáci budou mít navíc možnost individuálních konzultací s učiteli. Škola podle ředitelky ale nemá kvůli dělení dětí do skupin prostory, aby mohly docházet denně.

    Jednou až dvakrát týdně budou moci přijít děti ze ZŠ Švermova ve čtvrti Františkov. Ani tam to častěji nejde hlavně kvůli nedostatku tříd. „Je to z kapacitních důvodů, protože je víc skupin než tříd. A pak také kvůli zajištění hygienických podmínek,“ uvedla ředitelka školy Jarmila Hegrová. Zájem přijít projevilo 68 ze 136 dětí ze druhého stupně, nejvíce z šestých tříd, kde z dětí ze dvou tříd vzniknou tři skupiny. Naopak z osmého ročníku se nahlásilo jen pět z 26 dětí. Škola na každý den připraví pro každou skupinu dva devadesátiminutové bloky s výukou anglického či českého jazyka, matematiky, přírodovědy nebo fyziky. V den, kdy budou děti ve škole, budou mít zajištěný i oběd.

  • 7.Královéhradecký kraj

    Zdaleka ne všechny základní školy v Královéhradeckém kraji v pondělí 8. června pro žáky druhého stupně otevřou. Některé nejsou schopné za podmínek daných hygieniky zajistit schůzky s dětmi. Školy, které konzultace či třídní hodiny pro žáky druhého stupně umožní, zájem zaznamenaly. Vyplynulo to z ankety ČTK. Pro žáky bude docházka dobrovolná, pro školy zorganizování schůzek nepovinné.

    V pondělí otevře žákům druhé stupně například ZŠ Komenského v Náchodě. Škola má 800 žáků, z toho je 420 na druhém stupni.

    „Co se týká šestých, sedmých a osmých tříd, tak zájem je 50 až 60 procent. Ze strany deváťáků je zájem minimální. Očekávali jsme to, není to žádné překvapení,“ řekl ČTK ředitel ZŠ Komenského v Náchodě František Majer.

    Zůstane zavřeno

    Každá třída bude mít jednou týdně dvě hodiny, s výukou to ale nebude mít nic společného. „Půjde hlavně o organizační věci a socializační schůzky. Musíme to skloubit s prvním stupněm,“ řekl ČTK Majer.

    Královéhradecké základní školy zřizované městem zůstanou pro druhý stupeň pravděpodobně až do konce školního roku zavřené. „Školy v tuto chvíli nemají možnost zajistit výuku podle dosud platných metodických doporučení,“ řekla ČTK mluvčí hradecké radnice Kateřina Šmídová.

    Pokud by se ale doporučení změnila, a školy by tak byly schopné zajistit splnění prostorových, personálních a hygienických podmínek, vstup žákům druhého stupně, vyjma devátého ročníku, školy umožní, uvedla mluvčí.

  • 8.Pardubický kraj

    V pondělí se část žáků druhého stupně základních škol v Pardubicích vrátí do lavic. Oslovené školy umožňují konzultace, protože nemají dost učitelů, aby zajistily běžné třídní hodiny, zjistila v anketě ČTK. Vláda postupně uvolňuje opatření proti koronaviru ve školách, žáci prvního stupně mají třídní výuku od 25. května.

    Oslovili jen potřebné

    Základní škola na Dubině v Pardubicích nezvládne personálně plošný návrat dětí druhého stupně. Oslovila jen rodiny, které podle učitelů potřebují pomoci s výukou. Z vytipovaných 55 dětí přijde v pondělí 33 žáků.

    „Cíleně jsme oslovili děti, které mají výuková podpůrná opatření nebo sociálně nepodnětné prostředí, nemají vybavení na online výuku a děti, které během karantény se školou nekomunikovaly,“ řekla ředitelka Ludmila Kozáková.

    Pro učitele je situace náročná, dopoledne učí, odpoledne se věnují distanční výuce. Hodně jich zůstalo doma, protože jsou buď ve zdravotně rizikových skupinách, nebo mají někoho blízkého, u koho by průběh nákazy koronavirem mohl být těžší, dodala Kozáková.

    Základní škola npor. Eliáše v Pardubicích umožní žákům konzultace. V určenou hodinu přijdou žáci jednotlivých ročníků. Jejich počty si škola teprve upřesňuje. Online výuka pokračuje dál.

    „Na prvním stupni už máme 16 skupin, pomáhají vychovatelky, asistentky. Druhý stupeň budou mít na starosti třídní učitelé. Už teď připravujeme plány na další školní rok, začneme opakováním toho, co se probíralo teď od března, co podle nás bylo důležité, celý školní rok tomu uzpůsobíme,“ řekl ředitel František Němec.

    Základní škola Studánka v Pardubicích nemá dost učitelů, aby se žáci vrátili do školy všichni. Nabízí jim konzultace matematiky a českého jazyka vždy ve středu dopoledne. Učitelé budou pokračovat i v online výuce. „Běžnou každodenní výuku nejsme schopni zajistit jak z důvodů prostorových, tak z důvodů personálních, neboť většina učitelů z druhého stupně nyní učí na stupni prvním,“ uvedla zástupkyně pro druhý stupeň Ilona Bartošková.

  • 9.Vysočina

    Některé základní školy na Vysočině připravují pro děti z druhého stupně od 8. června jen konzultace či třídnické hodiny, jinde plánují výuku jednou týdně pro každý z ročníků. Zájem dětí o návrat do lavic je podle ředitelů podobný jako u dětí z prvního stupně, které mohou do školy chodit od 25. května. Vyplývá to z ankety ČTK. Pro rozdávání vysvědčení využijí školy také hřiště nebo zahrady.

    Jihlavskou školu Evžena Rošického navštěvuje přes 900 dětí, 500 z nich je z prvního stupně. Do školy jich teď pravidelně chodí 310. Žákům druhého stupně podle ředitele Františka Svobody umožní do konce školního roku alespoň třikrát do školy přijít. „Jinak by to nevyšlo, zájem v některých třídách je takový, že přijdou téměř všichni. Abychom se vešli do učeben a dodrželi všechny bezpečnostní předpisy, tak to asi víckrát nepůjde,“ řekl Svoboda.

    Slavnost nebude, vysvědčení se rozdá venku

    Vysvědčení bude jihlavská škola zřejmě rozdávat dva až tři dny, v příznivém počasí venku.

    Základní škola Švermova ve Žďáru nad Sázavou s asi 850 žáky z kapacitních důvodů nebude obnovovat pravidelnou výuku žáků druhého stupně. Každému ročníku ale vyhradí jeden den, kdy děti budou moci přijít například kvůli výměně učebnic. Nabízí jim také po individuální domluvě konzultace, řekl ředitel Jaroslav Ptáček. Slavnostní vyřazení žáků 9. tříd letos škola zruší. Podle Ptáčka tak budou postupovat i ostatní školy ve městě.

    Škola v Jemnici na Třebíčsku se 447 dětmi bude zájem žáků z druhého stupně o návrat do školy zjišťovat až do pátku, kdy zároveň skončí s přípravou žáků 9. ročníků na přijímací zkoušky. Do konce školního roku už se budou deváťáci učit jen distanční formou. Nižší ročníky budou jednou týdně docházet na vyučování. Podle ředitele Zdeňka Hirta půjde především o procvičování látky tak, aby děti ve škole neprobraly víc učiva, než ty vzdělávané jen z domu. „Nůžky ve vzdělání by se tím jen dál rozevíraly. Už tak je velký rozdíl mezi dětmi, které doma pracují pod kontrolou rodičů či sourozenců, a mezi těmi, které doma dělají jen symbolicky,“ řekl Hirt. Rozdíly ukázal už návrat dětí z prvního stupně. „A to je navíc zájem rodičů o děti z prvního stupně vždycky daleko větší, i tak byly rozdíly mezi dětmi hodně velké,“ řekl Hirt.

    Možnost návratu žáků druhého stupně do škol od 8. června je součástí uvolňování opatření proti koronaviru. Podle ministerstva školství si mohou školy program upravit dle vlastních možností. Dál pokračuje i výuka na dálku zavedená po uzavření škol 11. března. Na Vysočině byly tou dobou jarní prázdniny, takže se skutečně začalo distančně vyučovat 16. března.

  • 10.Jihomoravský kraj

    Některé základní školy na jihu Moravy s možností částečného návratu dětí z druhého stupně do škol nepočítaly, budovy se rekonstruují. Například brněnská škola ve Svážné ulici tak ani neotevře. ČTK to řekli ředitelé škol.

    „Řízené záškoláctví“

    „Vzhledem k tomu, že už považujeme doporučení ministerstva za scestná a letošní rok končíme 19. června z důvodu rozsáhlé rekonstrukce budovy školy, tak jsem zákonným zástupcům napsal, že již neotevřeme. Na pedagogické radě jsem nařídil učitelům chodit s dětmi za školu,“ uvedl ředitel brněnské Základní školy Svážná Petr Punčochář. Poznamenal, že v hospodě, obchodních centrech, parcích či u přehrady se může potkat celá třída. „Do školy může jít vždy jenom 15. Takže na jeden týden je nařízeno 'řízené záškoláctví', nemusíme mít čestná prohlášení a učitelé se mohou potkat se všemi žáky najednou. Vstup do školy jsme umožnili pouze dvakrát - vyklidit šatní skříňky a vysvědčení. Ale i to chceme udělat na místech mimo areál školy,“ uvedl Punčochář.

    Rekonstruuje se také Základní škola v Rousínově na Vyškovsku. „Předběžný zájem jsme nezjišťovali. Celou přípravu komplikují nejen podmínky ministerstva školství, ale také například probíhající stavební práce ve většině budovy. Celou dobu jsme poslouchali, jak se žáci již do školy nevrátí. I když práce byly stejně plánované. Ale zvládli jsme jiné, zvládneme zase,“ řekl ředitel rousínovské školy Jiří Kyjovský.

    Ředitel brněnské Základní školy Vejrostova Zdeněk Černošek řekl, že při současných rozhodnutích ministerstva školství musí být připraveni skutečně na vše. „Myslím, že slova - dobrovolně, socializační charakter, třídnické hodiny, současně pokračování distanční výuky ... nadlouho nevymizí z paměti ředitelů ZŠ a jejich zástupců,“ uvedl Černošek. Doplnil, že škola připravena je. „Skloubení hygienických opatření s nástupy jednotlivých skupin do školy, s vydáváním obědů, pohybem po škole a jiné, není jednoduchá věc,“ uvedl. Doplnil, že z ročníků 5. až 8. tříd se přihlásila asi polovina žáků.

    Připravena je podle ředitele Pavla Pospíšila i vyškovská Základní škola Nádražní 5. „Přihlášených máme zatím 174 žáků, což je 60 procent z celkového počtu dětí v šestém až osmém ročníku. Máme vše připravené, zabezpečené. Vzhledem ke kapacitním a personálním možnostem budou v pondělí školu navštěvovat žáci 6. ročníku, v úterý 7. , ve středu pak 8. ,“ uvedl Pospíšil.

    Žáci druhého stupně základních škol se mohou do škol na konzultace či třídní hodiny vrátit od 8. června. Možnost jít do školy se vztahuje i na předání vysvědčení, odevzdání a převzetí učebnic nebo vyzvedávání věcí, které dítěti ve škole zůstaly. Pro žáky je docházka dobrovolná, pro školy pořádání akcí nepovinné.

  • 11.Olomoucký kraj

    Do základních škol v Olomouckém kraji zamíří po nejmladších školácích od příštího týdne na dobrovolnou prezenční výuku odhadem i více než polovina žáků z druhých stupňů. Program však budou mít na rozdíl od mladších spolužáků, kteří chodí do školy po maximálně patnáctičlenných skupinkách denně, jiný. V jejich případě půjde o konzultace v domluvených dnech a hodinách. Do některých škol tak zamíří školáci například jen na jeden či dva dny v týdnu, zjistila ČTK.

    Například na Základní škole Trávník v Přerově o konzultace projevilo zájem 56 procent žáků. „Z prostorových a personálních důvodů jsme zvolili následující systém. Žáci šestých, sedmých a osmých ročníků se dostaví do školy vždy v jednom pracovním dni daného týdne a společně ve skupině maximálně 15 budou probíhat vzdělávací a socializační aktivity po dobu čtyř vyučovacích hodin,“ řekla ČTK ředitelka školy Kamila Burianová. Podotkla, že osobní konzultace budou na základě přání žáků a potřeb vyučujících vždy po domluvě.

    Žáci přijdou dvakrát až třikrát týdně

    Ještě vyšší zájem ze strany žáků zaznamenali pedagogové na Základní škole v ulici E.Valenty v Prostějově, kam zamíří 63 procent dětí. „Žáci budou rozděleni do 14 skupin tak, aby počet ve skupině nepřesáhl 15. Každý z žáků přijde do školy dvakrát týdně vždy po čtyřech hodinách, ve kterých se zaměříme na třídnické hodiny, socializační aktivity, konzultace, ale i shrnutí a procvičení učiva z hlavních výukových předmětů,“ řekl ČTK ředitel školy Radim Weisser.

    Výuku do tří dnů, a to na pondělí, středu a pátek vždy od 10:00 do 12:35, naplánovala pro žáky druhých stupňů Základní škola Želatovská v Přerově. „Je to z důvodů nemíchání skupin s 1. stupněm, bloky budou vždy rozděleny na konzultace z matematiky, českého jazyka a třídnicko-socializační hodinu. Tento model bude probíhat dva týdny. Poslední týden je model aplikován pouze na třídnicko-socializační hodiny s třídními učiteli,“ řekl ČTK zástupce ředitele Jaromír Školoudík. Uvedl, že výuka bude na škole ukončena 26. června, na 29. a 30. června udělil ředitel ředitelské volno.

    V Uničově plány změnila nákaza

    Odložit dobrovolnou prezenční výuku na druhém stupni musela Základní škola Haškova v Uničově na Olomoucku, kde jeden z učitelů onemocněl koronavirem. Naopak výuka na prvním stupni pokračuje beze změny. Dosavadní testy vyloučily další pozitivní případy. Zahájení výuky na druhém stupni škola podle ředitele Svatopluka Vlka odkládá do doby, než budou známy výsledky kontrolních testů na covid-19.

    V souvislosti s jiným způsobem vyučování, které se kvůli opatřením proti koronaviru odehrávalo několik měsíců pouze on-line formou, budou letos učitelé žáky klasifikovat jiným způsobem než dosud. Podle ředitele Základní školy Mozartova v Olomouci Zbyňka Kundruma se budou řídit vyhláškou ministerstva školství, podle níž budou vycházet ze známek od 1. února do 10. března, než se školy uzavřely. V potaz budou brát i distanční vzdělávání a hodnocení za první pololetí školního roku. „Jasně se říká, že žádný žák by se neměl zhoršit, žádný žák by neměl opakovat ročník. Je to naprosto specifické hodnocení,“ doplnil ředitel školy.

  • 12.Moravskoslezský kraj

    Velký zájem o návrat do školy zaznamenali mezi žáky vyššího stupně učitelé Základní školy Boženy Němcové v Opavě. Do lavic se vrátí víc než 70 procent dětí. Škola tak bude mít využity všechny třídy. Žáci budou docházet třikrát týdně a formou konzultací probírat budou hlavně matematiku, češtinu a cizí jazyky. Některé třídy si ale vyžádaly třeba i zeměpis. ČTK to řekla ředitelka školy Ivana Lexová. I v dalších oslovených školách žáky také čekají především konzultace.

    „Jsme rádi, že děti uvidíme. Na první dobrou se nám přihlásilo tolik dětí, že musí být každá třída rozdělena na dvě skupiny,“ řekla. Dodala, že zájem dětí byl výrazně vyšší než v případě žáků nižšího stupně. „Naštěstí ale máme ještě dostatečnou kapacitu volných tříd,“ dodala. Děti vedení školy zve na konzultace, ale s konkrétním rozvrhem. Žáci budou docházet třikrát týdně. Hlavně na matematiku, český jazyk a cizí jazyk. „Některé si konzultace domlouvají i individuálně. Vím o jedné třídě, která si vyžádala zeměpis,“ řekla Lexová.

    Děti se těšily, jinde přijdou na pozvání

    Zájem dětí o návrat do školy ji nepřekvapil. „Trochu se to dalo čekat. S dětmi jsme byli v kontaktu, takže jsme věděli, že se těší. Chtěli se potkat se spolužáky. Chtěli vidět učitele,“ řekla.

    Žáci vyššího stupně Základní školy Matiční v Ostravě budou do školy chodit jednou za týden. Celkem se to bude týkat dětí z devíti tříd. „Na víc nemáme kapacitu tříd ani učitelů,“ řekl ředitel školy Vladimír Matuš. Škola zájem předem nezjišťovala. Dodal, že konzultace se budou týkat hlavně předmětů dějepis, zeměpis, přírodopis, chemie a fyzika. „Češtinu, matematiku a cizí jazyky konzultujeme před počítače,“ vysvětlil Matuš.

    Děti docházející na vyšší stupeň Základní školy Rovniny v Hlučíně čekají také individuální konzultace. Do školy by měli dorazit asi jednou za týden. Do konce školního roku tedy třikrát. „První týden máme vyhrazený na konzultace. Děti si budou zvát učitelé. Chceme dát prostor těm, co zatím nestihli dodělat vše potřebné,“ řekl ČTK ředitel školy Miroslav Všetečka. V dalším týdnu se budou vracet učebnice. A v posledním děti společně vyrazí někam na výlet.

  • 13.Zlínský kraj

    Ve většině základních škol v krajském městě Zlíně půjdou žáci druhého stupně v tomto školním roce ještě do školy. Město zřizuje 13 základních škol. Ve dvou z nich žáci pátých až devátých tříd už do školy do konce června nepůjdou, na jedné škole budou konzultace jen on-line, protože škola pro děti již nemá volné prostory, řekla ČTK náměstkyně zlínského primátora Kateřina Francová (STAN).

    „Tři školy se teprve dnes dozví, kolik žáků druhého stupně ještě v tomto školním roce nastoupí,“ uvedla Francová. V ostatních školách má zájem ještě v tomto školním roce přijít do školy průměrně 55 procent žáků.

    „Asi ve třech školách to mají naplánované tak, že bude každá třída chodit do školy jeden den a budou se střídat,“ uvedla Francová. Školy podle ní nemají na plné přijetí žáků druhého stupně volné prostory ani pedagogy, protože řada jich učí žáky na prvním stupni.

    V rámci dalšího uvolňování opatření souvisejících s epidemií koronaviru mohou od pondělí 8. června žáci druhých stupňů základních škol využít konzultace či třídní hodiny ve školách. Stejně jako u prvního stupně nebo žáků posledních ročníků základních a středních škol nebude kvůli riziku šíření koronaviru docházka povinná. Také pro školy je pořádání akcí nepovinné.

    Někteří zlínští školáci dostali od škol nabídku využít konzultací s učiteli, například pokud mají problém s učivem. „Do školy už letos nepůjdu, nevím, co bychom tam dělali, vždyť už máme v některých předmětech i uzavřené známky. Se spolužáky se můžu vidět i mimo školu,“ řekla ČTK žákyně sedmé třídy jedné zlínské základní školy. Někteří její vrstevníci však možnosti jít do školy využijí.

frantacizek ( 7. června 2020 17:58 )

právě pro ten problém na gymnáziích, nebo obecně středních školách, jste měli maturity zprůměrovat, zrušit, abyste kantory časově nezavařili, pač dohánět je opravdu minimálně v tech. předmětech mnohé, některým to zabere i část prázdnin, jsou-li od září v maturitním ročníku nebo v deváté třídě na ZŠ...

Georgenakloneny ( 7. června 2020 17:29 )

HANBA - UČITELÉ si vezmou Více Volna a začnou učit od 16. ČERVNA ? Takže NEJDŘÍVE šli do STÁVKY aby měli LUXUSNÍ MZDU pokud mají LUXUSNÍ VOLNO, a když nyní mají UČIT tak se jim NECHCE ? Tento STUPIDNÍ nápad současné VLÁDY bude mít NEDOZÍRNÉ NÁSLEDKY nejen pro Rodiče ale i Zaměstnavatele, Vzdělanost i Školy - prostě KATASTROFA v Září nastoupí do škol na II. stupeň pouze HROMADA BLBCŮ - kteří budou mít za úkol spasit Českou ekonomiku po splnění ŠD ( Školní docházky ) ???

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa