Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Čeští hudebníci kvůli viru tratí už 4,5 miliardy, chtějí snížit DPH na vstupenky

Autor: sab - 
11. května 2020
23:25

Povolení velkých koncertů, kde našly práci tisíce lidí, je v nedohlednu. O příjmy tak přišli nejen umělci, ale i nástrojaři, zvukaři a další profesionálové z oboru. Česká obec hudební mluví o 130 tisících ohrožených lidí a přiznává, že potřebuje pomoc státu. Opatření proti koronaviru je připravila podle jejich propočtů o 4,5 miliard korun, chtějí proto třeba zrušení DPH na prodej hudby a snížení sazby DPH z prodeje vstupenek na 10 %.

„Hudební sektor si žádá nemalé vstupní investice a je odkázaný na sezonní výdělky. Už dnes víme, že letošní sezona zaznamená propad o přibližně 10 miliard korun, tedy o polovinu,“ nastínil mluvčí České obce hudební Alexandr Smutný s tím, že hudební obor krize způsobená koronavirem zasáhla jako první a vypadá to, že se z ní také jako poslední vzpamatuje.

„Okamžitá opatření dokáží zabránit skokovému růstu nezaměstnanosti, dlouhodobá pomohou znovu nastartovat hudební scénu. S následky krize chceme bojovat, ale bez podpory státu hrozí, že se obor nedokáže postavit zpět na nohy,” říká a nabízí plán, který má vést ke stabilizaci odvětví.

Pomoc chtějí hledat v Národním fondu hudby

Řešení by podle hudebníků měla být rychlá a systematická. Jako první navrhují zrušení DPH na prodej hudby a snížení sazby DPH z prodeje vstupenek na 10 procent. Přáli by si také, aby pokračoval program „pětadvacítka“ pro OSVČ a systém bezúročných půjček.

V návrhu také uvádějí založení Národního fondu hudby. Ten by měl pomoci řešit ty nejtěžší škody. „Podle našich propočtů a analýz branže potřebuje získat 4,5 miliardy korun,“ uvedl Smutný.

Analýza také předpokládá, že s prodlužováním vládních opatření bude docházet k dalším ztrátám. Zásadní problém má už v tuto chvíli 20 000 profesionálních hudebníků. Ti nemohou koncertovat doma ani v zahraničí a přišli tím o svůj hlavní příjem. V ohrožení je také existence živých hudebních produkcí a všech festivalů.

Podle obce klesla o polovinu i výroba hudebních nástrojů a techniky. Na prahu ukončení činnosti je 250 hudebních klubů. „Kromě toho hrozí také situace, že se hudebníci a pracovníci hudebního průmyslu budou nuceni přeorientovat a hudební sektor zcela opustí,“ uvádí na základě analýzy.

„Koncerty nemůžeme ani naplánovat“

Za hlavní omezení považují to, že nemohou plánovat návrat na koncertní pódia. Většina akcí se přesouvá až na rok 2021, to je prý hlavně ze strachu z dalších ztrát. Na ztrátách příjmů umělců se podepisuje i nemožnost vycestovat do zahraničí.

Po celosezónním útlumu bude podle hudebníků znemožněný rychlý restart. To zejména kvůli vysokým vstupním a provozním nákladům, které mají pořadatelé velkých akcí, provozovatelé koncertních hal a klubů a také technické profese, umělci a vydavatelé. Připomínají také sezonnost výdělků, které pak zajišťují fungování subjektů po zbytek roku, kdy je snížená poptávka.

„V případě uvolnění opatření nelze začít pořádat koncerty ze dne na den. Plánování trvá v hudebním sektoru průměrně jeden až dva roky. Spousta promotérských agentur rok 2020 už úplně odepsala a predikuje, že zasažena bude i činnost v roce 2021. V takto nejistých podmínkách, nelze začít plánovat,“ dodává Česká obec hudební.

franz ( 12. května 2020 04:49 )

Mně tato banda, zamořená podrazy o velké prachy, vůbec, ale vůbec nechybí. Je alespoň klid. V žádném případě nechci, aby cokoliv z mých daní vláda dávala na tyto, většinou darmožrouty.

PPP150W ( 12. května 2020 00:27 )

A kdo vás nutí je podporovat?

frantacizek ( 12. května 2020 00:03 )

hudební a herecká branže budou ty nejpostiženější, těchto je mi líto nejvíce..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa