Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Daňové přiznání z tramvaje? Schillerová chystá revoluci finančáku, poběží online

Autor: Nikola Forejtová - 
22. června 2019
12:00

Vyplňování daňového přiznání ale i komunikaci s finančním úřadem chce co nejvíce zjednodušit a zpříjemnit ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). V příštím roce tak plánuje spustit projekt MoJe daně, kde by si mohli lidé z pohodlí domova vyřizovat své daňové povinnosti a kde by hlavně mohli mít přehled o svých závazcích. Online finanční úřad nabídne i automatické vyplňování formulářů. V případě přeplatku by portál automaticky zaslal i žádost o navrácení peněz. 

Z cest na finanční úřad, ale i z představy vyplňování daňového přiznání se řadě lidem dělaly osypky. Změnu plánuje ministryně financí, která ohlásila vznik projektu MoJe daně. Portál, který by měl být spuštěn ve 4. čtvrtletí roku 2020, má nabídnout jednoduché a automatické vyřizování daňových povinností.

„Aby se on-line finanční úřad uchytil a lidé jej začali opravdu aktivně využívat, musí nabídnout intuitivní, inteligentní a srozumitelné rozhraní. Zkrátka, aby to poplatník takříkajíc nezabalil po prvním zhlédnutí složitého formuláře. Díky tomu, po jednoduchém přihlášení do on-line finančního úřadu v něm občan nalezne většinu údajů již vyplněnou, případné nejasnosti mu pomůže vyjasnit praktický průvodce, daň se mu sama spočítá a například v případě přeplatku se automaticky odešle i žádost o jeho vyplacení,“ vysvětluje Schillerová.

„Údaje zadané ve formuláři se následně automaticky vypočítají. Uživatelům budou k dispozici všechny elektronické formuláře, nabízené Finanční správou. Původní formuláře budou postupně nahrazeny novými, které pomůže uživatelům vyplnit praktický průvodce,“ doplnila generální ředitelka Finanční správy Tatjana Richterová. 

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) má zjednodušení jako svoji prioritu Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) má zjednodušení jako svoji prioritu | Blesk

Přiznání z domova i z tramvaje

Člověk si tak bude moci většinu svých finančních záležitostí vyřešit z pohodlí domova, nebo z kanceláře. Portál MoJe daně nabídne několik možností, jak se autorizovat a přihlásit a to prostřednictvím:

-          E-identity, tedy elektronické formy občanského průkazu (Finanční správa plánuje identitu využít i pro přihlášení do Internetového bankovnictví)

-          Datové schránky, tedy elektronické pošty nahrazující poštu skutečnou

-          Přihlašovacích údajů od Finanční správy, tedy klasickou cestou

Přihlášení bude samozřejmě možné i z mobilních telefonů a plánuje se i propojení s Portálem občana. Oficiální spuštění se plánuje na prosinec příštího roku, detaily a zpříjemnění uživatelského rozhraní s rozšířením o další funkcionality pak proběhne v roce 2021.

vont ( 25. června 2019 12:59 )

Bravo paní ministrině!👍 25 let melou jak zjednoduší přiznání daní!!! Veřím, že jim všem vytřete zrak! Připravte se na to, že vám budou mydlit schody, protože to sami nedokázali! Už Kočárník sliboval daňové přiznání na korespondenčním lístku, kam to dotáhli vidíme dnes! Nýmandi, budou vám závidět, pomlouvat, shazovat! Nedejte se! Držíme pěsti!👍

vont ( 22. června 2019 23:14 )

Větší lháři a zloději vám nakukali tyhle pitomosti a vy je jako tupé ovce opakujete.

vont ( 22. června 2019 23:05 )

To jsou bláboly!?👎🏾😴

vont ( 22. června 2019 23:02 )

Hloupé ovce, půjdou skandovat předepsaná stupidní hesla! Ukažte se nám do kamer naší veřejnoprávní TV😂👎🏾

vont ( 22. června 2019 22:59 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa