Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Berňák odměňoval své „ranaře“. Schillerová to odmítá a peskuje exšéfa Janečka

Autor: pal, bel, jko - 
8. února 2019
19:05

Když z lidí dostanete víc peněz, vysloužíte si odměnu. To byl způsob, jakým bývalý šéf Finanční správy ČR Martin Janeček motivoval své podřízené. Firmy místo uznaných daňových odpočtů dostávaly složenky, aby doplácely nemalé sumy. A na tom, aby to všechno klaplo a firmy platily, měli úředníci vlastní finanční zájem. Podle ministryně financí Aleny Schillerové (ANO) tato praxe, kterou označila za nepřijatelnou, skončila s bývalým šéfem Generálního finančního ředitelství Martinem Janečkem. Toho také Schillerová označila za viníka.

Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) přiznala, že někteří úředníci finanční správy byli odměňováni za to, že firmám neuznávali vykazované daňové odpočty na vývoj a výzkum. Tato praxe však prý už skončila.

„To, aby byla výše odměn plošně navázána na velikost doměrků, považuji za nepřijatelné. Vítám ujištění současné generální ředitelky Finanční správy Tatjany Richterové, že to vnímá stejně a že Finanční správa pod jejím vedením takovou praxi uplatňovat za žádných okolností nebude,“ vyjádřila se pro Blesk Zprávy  Schillerová.

Ministryně financí za případného viníka označila bývalého šéfa Finanční správy ČR Martina Janečka. Právě Janeček ji přitom prý ujistil, že vazba mezi odměnami a doměřenou daní neexistuje. „Zdůrazňuji, že jsem byla v minulosti ze strany generálního ředitele Generálního finančního ředitelství ujištěna, že finanční správa takovou praxi neuplatňuje,“ uvedla ministryně.

„Věřím, že generální ředitelka finanční správy vše důsledně prověří a o výsledcích bude nejen mě, ale i veřejnost transparentně informovat,“ dodala Schillerová.

Nařčení ze zaujatosti úřad odmítá

„Z rozhodnutí generální ředitelky Tatjany Richterové nyní proběhne šetření, v jakém počtu a v jakém rozsahu byla tato praxe využívána, to je třeba prověřit na každém finančním úřadě. Už nyní k 1. lednu generální ředitelka rozhodla o tom, že tato praxe dále v rámci Finanční správy využívána nebude,“ uvedl pro Blesk Zprávy mluvčí Generálního finančního ředitelství Petr Habáň s tím, že tento způsob odměňování prý na finanční správě rozhodně není standardní.

„Jakkoliv konstruovaná odměna však nic nemění na faktu, že úřední osoby jsou povinny postupovat nestranně a zejména dle zásady zákonnosti. Účelové rozhodování motivované osobním prospěchem je tak z podstaty věci vyloučeno,“ odmítl Habáň pochybnosti o nezaujatém postupu úředníků.

Praxe, kdy jsou úředníci odměňováni tímto, dle slov ministryně „nepřijatelným“, způsobem, přitom zřejmě trvá již delší dobu. Poprvé se zprávy o podezřelém odměňování objevily v roce 2017, kdy na případ upozornily Hospodářské noviny. Berňák tehdy připustil, že úředníci jsou motivováni prémiemi, pokud firmě neuznají daňový odpočet na výzkum a vývoj. Místo toho jí měli raději doměřit vysokou daň.

Zatímco premiér Andrej Babiš v době, kdy byl šéfem financí, prý o ničem podobném nevěděl, bývalý ministr Ivan Pilný (ANO) pro Blesk Zprávy uvedl: „Ke konci mého mandátu se ke mně dostávaly neprověřené informace o této praxi, kterou považuji za nesprávnou a nepřijatelnou. Neměl jsem už čas je prověřit a adekvátně reagovat.“

Hněvu pak Finanční správa ČR čelila také v případě, kdy se ukázalo, že hromadně zjišťuje, jak to měli novomanželé se svatebními hostinami.

Martin Janeček, který nyní šéfuje Finanční správě Jihočeského kraje a který by měl být za celou situaci odpovědný, je dle slov tiskové mluvčí úřadu v tuto chvíli na dovolené, k celé záležitosti se tedy zatím nevyjádřil.

PPP150W ( 8. února 2019 19:29 )

Z vašeho příspěvku tak nějak nevyplývá, jakou estébáckou pakáž máte na mysli.

vagin-analev ( 8. února 2019 19:23 )

Tuto estébáckou pakáž je potřeba zlikvidovat včetně rodin a dětí. Bohužel to se mělo udělat hned v devadesátých letech.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa