Miloš S. zemřel pod přijíždějící soupravou metra 23. ledna večer. Policie v souvislosti s incidentem vzápětí obvinila dva lidi, s odkazem na věk obviněných však nechtěla uvést jakékoliv další informace, a to ani právní kvalifikaci skutku. Nepotvrdila ani svědectví některých cestujících, že muže do kolejiště někdo shodil.

Místo omluvy podlý útok

Podle dosavadních výsledků vyšetřování předcházela tragédii hádka a strkanice na pojízdných schodech. Procházející muž vyzval přítomnou mládež, aby mu uhnula z cesty. Dva chlapci - šestnáctiletý a jeho o rok mladší kamarád - ho údajně následně slovně i fyzicky napadli. Mladší z hochů dal muži pohlavek a shodil ho na zem. Oba mladiství za to čelí obvinění z výtržnictví.

Video
Video se připravuje ...

Pod koly metra na Andělu zemřel 23. ledna 2020 muž. Aktu.cz

Starší z chlapců pak muže dostihl na nástupišti ve směru na Zličín a znovu na něj zaútočil. Uchopil ho do „kravaty” a podle kriminalistů jej prudce postrčil směrem ke kolejišti. Muž doklopýtal až ke hraně nástupiště, přepadl a srazila ho přijíždějící souprava. Mladík své počínání vysvětlil tím, že muž předtím na eskalátoru vulgárně nadával jeho kamarádce a strčil do ní, a proto si od něj chtěl vymoci omluvu.

Pachatel na svobodě

Obvodní soud pro Prahu 5 původně poslal chlapce po zadržení do vazby, a to kvůli obavám, aby neovlivňoval svědky nebo aby trestnou činnost nezopakoval. Chlapec si však proti rozhodnutí podal stížnost, které Městský soud v Praze 20. února vyhověl a mladíka propustil na svobodu.

Ohledně obavy z ovlivňování svědků poukázal městský soud na to, že skutek zaznamenaly kamery, čehož si je obviněný vědom. Soudci upozornili také na to, že se chlapec přiznal a že nad činem vyjádřil lítost. Soud se neobává ani toho, že by mladík obdobný skutek spáchal znovu. Doposud totiž nebyl trestaný a podle soudu nelze v tuto chvíli dovodit, že nezvládá své emoce a je agresivní.

Dospělému by za těžké ublížení na zdraví s následkem smrti hrozilo osm až 16 let vězení. U mladistvých se trestní sazby obecně snižují na polovinu, přičemž ale horní hranice sazby nesmí převyšovat pět let a spodní hranice rok odnětí svobody.

Vášnivý cyklista

Podle svých přátel byl Miloš pohodovým a hodným chlapem. Pro Blesk.cz na něj zavzpomínal jeho kamarád Aleš Hanousek (45), který se s ním znal šest let. „Když byl volný čas, vyrazili jsme spolu na kolo,“ vzpomínal Aleš, který s ním byl také členem Severočeské amatérské ligy, která v Čechách pořádá cyklistické závody.

Manželka Iveta a jeho dva synové poslali Milošovi, který pracoval v motolské nemocnici, do nebe dojemný vzkaz. „Rád jsi pro nás žil, tak rád jsi pro nás pracoval. Zlý osud nám Tebe náhle vzal a co my za lásku Tvou ti můžem dát? Jen hrst krásných květů a v slzách vzpomínat,“ napsali na parte.

Fotogalerie
8 fotografií