Petr (25) si chtěl snadno přijít k penězům, na lep mu skočilo nejméně 12 lidí. Přes internet či WhatsApp nabízel lidem lístky na různé koncerty či hudební festivaly. „Podezřelý navázal s poškozenými kontakt a tvrdil, že má poptávané lístky k prodeji, či sám na internetu aktivně vstupenky nabízel. Následně požadoval platbu předem na účet, přičemž po obdržení platby přestal s poškozenými komunikovat a lístky jim nedodal,“ popsal policejní mluvčí Jan Daněk.

Důvěřiví lidé mu za lístky naposílali více než 40 tisíc! „Jelikož se muž vyhýbá trestnímu řízení a pravděpodobně dál páchá trestnou činnost, bylo po něm vyhlášeno pátrání. V případě, že muže někdo viděl nebo ví, kde se skrývá, ať se ozve na linku 158,“ žádal Daněk koncem března. Muž je vysoký zhruba 170–180 cm, má černohnědé krátce střižené vlasy a hnědé oči. Trvalé bydliště má v českolipském okrese.

Podvody s rouškami

Při dalším prověřování případu policisté navíc zjistili, že muž rozhodně podvádění nepověsil na hřebík, ba naopak. Místo toho využívá strach a důvěřivost lidí v době koronavirové pandemie! „Dotyčný se nově dopouští podvodného protiprávního jednání v podobě nabídky zdravotnického materiálu prostřednictvím známého internetového portálu zabývající se nákupem a prodejem zboží. Konkrétně nabízí zdravotní roušky 3M 9332+ a respirátory řady FFP3,“ dodal 23. dubna policejní mluvčí Jan Rybanský.

Poté co zájemce o sortiment zašle platbu předem, přestane s ním P. M. komunikovat, peníze nevrátí a objednané zboží nedodá,“ popsal jeho taktiku mluvčí. Napálil takhle zatím šest lidí, škoda činí víc než 13 tisíc korun. „Poslední zaznamenaný případ je z neděle 19. dubna, kdy si chtěl zákazník tímto způsobem objednat ochranné pomůcky za šest tisíc korun. Po vzájemné komunikaci si však celý obchod rozmyslel, a to i přesto, že byl ujišťován, že se o podvod rozhodně nejedná,“ uvedl mluvčí s tím, že policie uvítá jakékoliv informace, které by k vypátrání Petra Mastíka mohly přispět. Za podvod mu hrozí až osmileté vězení.