„Soud rozhodl o vzetí zadrženého nejprve do předběžné vazby, potom do vydávací vazby. Muž souhlasil s vydáním do Rakouska, kam bude vydán do deseti dnů,“ řekla Blesk.cz mluvčí pražského městského soudu Markéta Puci. „Můj mandant zcela popřel veškerou vinu, která mu byla kladena v zatýkacím rozkazu. Ohledně viny však tento soud nerozhodoval,“ sdělil Iráčanův právní zástupce Martin Rezek. Doplnil, že jeho klient cestoval v době zadržení do Iráku. Odkud do Prahy přiletěl, právník neví.

Video
Video se připravuje ...

Iráčan (30), kterého 27. března 2019 zadrželi v Praze, odchází od městského soudu. Aktu.cz

Hned poté rozhodl soud shodně také o vazbě pro Rijám Šukrí Salí B. (27), která s vydáním do Rakouska též souhlasila. Podle mluvčího státního zastupitelství Aleše Cimbaly nemá žádný ze zadržených vazby v Česku, chtěli prý ze středy na čtvrtek přespat v Praze, projít si město a ve čtvrtek odletět do Rakouska.

O zadržení podezřelé dvojice jako první informoval rakouský ministr vnitra Herbert Kickl, následně jej potvrdili čeští policisté.Můžeme potvrdit, že policisté z cizinecké policie včera na letišti Václava Havla v Praze na základě Evropského zatýkacího rozkazu vydaného Vídeňským zemským úřadem pro ochranu ústavy a boji proti terorismu zadrželi krátce po příletu do České republiky dva cizince,“ informovala mluvčí policejního prezidia Eva Kropáčová ve čtvrtek. Mluvčí pražského městského státního zastupitelství Aleš Cimbala řekl, že jsou viněni z příslušnosti k teroristické organizaci a z financování terorismu.

Třicetiletý muž a o tři roky mladší žena jsou z Iráku, kde v minulých letech údajně shromažďovali finance na podporu teroristické organizace Islámský stát (IS). Podporovali i zmíněného muže zadrženého ve Vídni. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) uvedl, že Česko nemá informace, které by odůvodňovaly změnu stupně hrozby terorismu.

Útoky na vlaky

Iráčan zadržený ve Vídni je mimo jiné podezřelý, že spolu s několika dalšími osobami loni v říjnu natáhl ocelové lano mezi sloupy trakčního vedení nad kolejemi u bavorského městečka Allersberg, po kterých jezdí vysokorychlostní vlaky na trase Mnichov-Norimberk. V druhém případě z loňského prosince odhalili drážní zaměstnanci poškození trakčního vedení u kolejí mezi berlínskými nádražími Karlshorst a Wuhlheide.

Podle německého generálního státního zastupitelství dvaačtyřicetiletý muž zjevně sympatizoval s teroristickou organizací Islámský stát. Zadržený Iráčan čelí obvinění z pokusu o vraždu s teroristickým motivem, z těžkého poškození věci s teroristickým motivem a z členství v teroristické organizaci. V případě, že bude uznán vinným, hrozí mu až doživotí. Muž se podle prokuratury k činům, které mu jsou kladeny za vinu, přiznal, odmítá ale, že jeho motiv byl teroristický.

Fotogalerie
22 fotografií