Velký rozruch vzbudila po celé Praze, a zejména v Hlubočepích, událost z úterního večera – do jednoho z bytových domů vyrazili policisté kvůli nahlášenému úniku smrtelně jedovatého hada – mamby zelené. Následně vyšlo najevo, že den předtím v místě už zasahovali záchranáři, kteří vyjeli k 30leté ženě, chovatelce zmizelého plaza, s vážnými zdravotními komplikacemi. Tu její domácí mazlíček uštkl, záchranáři o tom v tu chvíli ale neměli ani ponětí.

„Na místo jsme přijížděli na telefonickou výzvu. A podle stavu paní jsme také zakročili. V té chvíli jsme nevěděli, že došlo k uštknutí hadem. To se vysvětlilo až ex post,“ říká Jana Poštová, mluvčí pražské záchranné služby.

Ženu kvůli zástavě srdečního oběhu zdravotníci resuscitovali. Nejprve byla chovatelka přepravena do motolské nemocnice, pak ji ale transportovali do Všeobecné fakultní nemocnice, kde mají sérum.

Dostala u nás hadí antisérum a nyní je v umělém spánku. Čekáme, až antisérum zabere. Nemůžeme říct, jestli je stále v ohrožení života, teprve až příští hodiny ukážou, jak na tom je,“ prozradil mluvčí Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Filip Brož.

Co se děje po uštknutí?

Přesnější příznaky uštknutí pro Blesk.cz vysvětlil odborník na hadí jedy MUDr. Jiří Valenta: „Nebezpečná je směs neurotoxinů, která paralyzuje příčně pruhované dýchací svalstvo. Pacient pak není schopen dýchat a začne se dusit. Nástup příznaků je různý, může to být 20 minut, půl hodiny nebo hodina. K uštknutí stačí opravdu minimální množství. Měli jsme tu kupříkladu případ, kdy byl člověk intoxikován pouze jedním zubem. Co se týče rychlosti účinku jedu, jedná se o hada, který je na předních místech,“ vysvětluje MUDr. Jiří Valenta, pracovník Toxikologického centra Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Po mambě zelené od úterního večera pátrají odborníci na odchyt jedovatých hadů, zatím ale marně. Kvůli bezpečnosti byli evakuováni obyvatelé domu a strach lidí z okolí s každou hodinou, kdy je jedovatý had na svobodě, narůstá. „Z důvodu možnosti výskytu jedovatého a útočného hada mamby zelené v okolí školky nebude až do odvolání probíhat pobyt venku. Děkujeme za pochopení,“ stojí na facebookových stránkách hlubočepské mateřské školky, která sídlí nedaleko. Podle odborníků je nicméně velmi nepravděpodobné, že by se had, který běžně žije v Africe, vydal mimo byt či dům – kvůli nízkým teplotám. 

Fotogalerie
25 fotografií