Fenomén kutilství lze podle autora výstavy Václava Michaličky (45) rozdělit do tří kategorií. „První je takové to pro radost, známe ho z filmu Pelíšky »To muselo dát práce, přitom taková blbost«. Ty věci nemají větší užitek, ale je za nimi důvtip. Tito kutilové často vyrábí i hlavolamy a hračky,“ říká.

První takové věci dělali koumáci už v 19. století. „Skládali dovnitř lahví náboženské výjevy. Byl v tom kus záhady, jak se do lahve dostaly. Na to navázali lidé s loděmi a dalšími věcmi,“ pokračoval etnolog. Na výstavě můžete vidět nejen stařičké lahve, ale i záhadně zatlučený hřebík a podobné „blbinky“.

Štípačka i jednokolo

Druhou kategorii kutilů ovlivnila v roce 1958 Světová výstava Expo v Bruselu. „Nastala éra dekorativních předmětů, některé napodobovaly věci z Expa, některé šly vlastní cestou. Máme tady různé svícny, zdobné věci z kovu i dřeva, imitující lidovou kulturu, jako je malovaná truhla,“ popisuje Michalička.

Dnes kutilové sázejí na třetí kategorii, užitkovou a zcela funkční techniku či elektrospotřebiče. „»Na koleni« dělají předměty hraničící až s vynálezy. Třeba ty cyklistické. Je zde stojan na centrování kol, sada dílů na kolo. Máme tu i jednokolo, které je problém sehnat i dnes,“ líčí Václav Michalička.

Na chodbě výstavních prostor musela zůstat podomácku vyrobená míchačka, protože neprošla dveřmi.

Sami se jim hlásili

Výstava »Urob si sám« navazuje na úspěšnou výstavu „Vyrobeno v Tatře, ale tatrovka to není“, která mapovala melouchy a fušky ze směn v kopřivnické fabrice.

Zatímco u tehdejších výtvorů chtěli jejich autoři zůstat v anonymitě, domácí kutilové se organizátorům aktuální výstavy sami hlásili. „Někteří nám exponáty zapůjčili, ale jiní rovnou darovali do sbírek,“ podotýká etnolog Michalička.

Obdivovat šikovnost kutilů můžete v Centru tradičních technologií (pobočka Muzea Novojičínska) v Příboře do 24. února.

VIDEO: Kutil Jaroslav Hofmann vyřešil elektřinu v chalupě solárním panelem a 12 V rozvody..

Video
Video se připravuje ...

Kutil Jaroslav Hofmann vyřešil elektřinu v chalupě solárním panelem a 12 V rozvody.. Romana Vébrová

Fotogalerie
17 fotografií