Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Bokovky z Tatrovky: Nejen slavné automobily, ale i tyto skvosty se vyráběly tajně v pracovní době v Kopřivnici!

Autor: Jiří Krušina - 
12. ledna 2018
22:48

Kopřivnickou Tatrovku proslavily ve světě její automobily. Zlaté ručičky zaměstnanců ale v pracovní době dokázaly nelegálně a mimo plán z podnikového materiálu vyrobit také sekačky, grily, kožené brašny, sáňky, šperky, keramiku i další výrobky. Tyto bokovky jsou teď k vidění v příborském muzeu.

Nápad uskutečnit jedinečnou výstavu nazvanou Vyrobeno v Tatře, ale tatrovka to není dostal šéf příborského muzea Václav Michalička. „Když jsem chodil jako etnograf po bytech, tak jsem si všímal různých praktických i uměleckých předmětů a vždy mi lidé řekli, že je vyrobil tatínek, manžel, strýc, kamarád v Tatrovce. Tak vznikl nápad oslovit veřejnost a poprosit o exponáty. Některé jsme dostali, ale jiné budeme muset vrátit. Majitelům totiž dodnes slouží,“ vysvětlil Michalička.

Nešlo o kšeft 

Tatrováci věci nevyráběli na prodej. „Snažili se dělat věci, které nebyly k mání, případně byly málo kvalitní. Všichni se shodli, že věci nevyráběli na kšeft, ale spíše jako dárky. Maximálně je směnili za cigarety či flašku,“ dodal Michalička.

Obývák i zahrada

Tatrováci si byli schopni téměř kompletně zařídit obývací pokoj. „Vyráběli lampy, konferenční stolky, svícny, houpací křesla, zrcadla a další řadu věcí do bytu,“ prozradil Michalička. V muzeu vystavují drtičku ovoce, několik typů sekaček a další stroje na zahradu. „Mnohé věci vznikaly načerno. Nejoriginálnější je příběh muže, který si doma nakreslil maketu kamen, donesl si ji do práce a z fabriky si odvezl nové topidlo,“ prozradil Michalička.

Šperky i pantofle

V Tatrovce vznikala řada uměleckých předmětů. Například dřevěné ergonomické pero podle úchopu manželky zaměstnance, kopie sošek Věstonické venuše, teleskopické a odlehčené stojany na noty, sošky, šperkovnice. „Je vidět, že šperky byly vyráběny s láskou k ženám. I dnes by o ně byl jistě zájem. Snad jedinou »velkovýrobou« byly pantofle z materiálu na koberečky a potahy automobilových sedadel,“ podotkl Michalička.

Kdy, kde a za kolik

  • muzeum Příbor
  • expozice je ke zhlédnutí od 8. 11. 2017 do 2. 6. 2018
  • úterý – čtvrtek 8 až 12 a 13 až 16 hodin, sobota 9 až 17 hodin
  • dospělí 30 Kč, děti a senioři 15 Kč

VIDEO: Zlaté české ručičky? Vyrobit si účinný domácí repelent není vůbec složité.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi