Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Špína a kádě plné krve: Tak vypadalo nelegální řeznictví na Hodonínsku

Autor: Mii - 
5. listopadu 2017
10:13

Špína, nepořádek a maso pochybné kvality z nejasných zdrojů. Takový pohled se naskytl kontrolorům ze Státní veterinární správy (SVS) v řeznictví na Hodonínsku, které působilo nelegálně. Pochybilo navíc potřetí, kontroloři podnik pokutovali již v roce 2015 a 2016. Za aktuální prohřešky hrozí majitelům pokuta až ve výši jeden milion korun. SVS to napsala na svých stránkách.

V zázemí prodejny inspektoři SVS nalezli balené neoznačené škvařené vepřové sádlo ve vaničkách, škvarky, vepřové maso naložené v solném láku, pod chladící vitrínou škvarkové sádlo, balené neoznačené mleté hovězí maso a vepřová střeva se špejlí. Při hloubkové kontrole byla nalezena nádoba s 15 litry krve.

Majitel přiznal, že naložené maso má přichystané na výrobu a nalezené masné výrobky vyrobil v této provozovně. Ta měla navíc nevyhovující hygienické podmínky a nebyla registrována u krajské veterinární správy.

Inspektoři proto nařídili prodejci na jeho náklady 87 kg masných výrobků zlikvidovat. Dalších 13 kg masa od jiných dodavatelů do doby jasného prokázání původu pozastavili. Při kontrole navazujících prostor podniku správa nalezla dvě udírny s příslušenstvím, do dalších prostor majitel neumožnil vstup. I když tím porušil zákon.

Stejné provinění – nelegální výroba masných výrobků v nevyhovujících podmínkách – řešili inspektoři na stejném místě již v roce 2015 a 2016. Tehdy za to majitel dostal pokuty ve výši desítek tisíc korun. Za aktuální prohřešky mu hrozí pokuta až ve výši jednoho milionu korun.

Problémy s výrobou masných produktů nejsou ojedinělé. Jen letos SVS narazila z 2982 kontrolních akcí na celkem 144 problémů. Nejčastěji se týkaly klamání zákazníka uváděním českého původu na obalu, i když výrobek pocházel z jiné země, nedodržování teplotního řetězce, nedostatečně sanovaných výroben nebo neuvedení alergenu na obalu.

Video  Jaké hovězí maso se nejlépe hodí na steaky na grill  - Adam Balažovič/BPŽ
Video se připravuje ...

jany ( 5. listopadu 2017 14:49 )

nerozumim, ze nezastavi cinnost

villon ( 5. listopadu 2017 12:15 )

Halali? Že bi?

Zobrazit celou diskusi